Photo Gallery, Τοπικά

Καμιά ενημέρωση για την αίτηση λύσης της «Ιάσων»

Ενοχλημένος για την αίτηση λύσης της «Ιάσων» δηλώνει ο Κ. Αγοραστός
Ενοχλημένος για την αίτηση λύσης της «Ιάσων» δηλώνει ο Κ. Αγοραστός

Την ενόχλησή του για μη ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ότι επρόκειτο να καταθέσει αίτηση λύσης της εταιρίας «Ιάσων», στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται η υπερτοπική αγορά, άφησε να εννοηθεί χθες, μιλώντας σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός.

Ο κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «θέση μας ήταν η τροποποίηση του νόμου για τη δημιουργία ανοιχτής αγοράς και όχι η λύση της εταιρίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Ακρόαμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε ότι «δεν ενημερώθηκα από το Επιμελητήριο για την αίτηση λύσης της εταιρίας».

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας δείχνουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η εταιρία «Ιάσων» σήμερα, καθώς και οι τέσσερις εταίροι, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Δήμος Βόλου, Περιφέρεια και Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών κάθε άλλο παρά συνεννοούνται μεταξύ τους για το μέλλον της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας, που κατέχει το 45% των μετοχών της εταιρίας, προχώρησε στην κατάθεση αίτησης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου, για λύση της εταιρίας, βάσει απόφασης που είχε λάβει το διοικητικό του συμβούλιο.

Ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε χθες ότι «θα συναντηθούμε οι μέτοχοι, για να δούμε τι θα κάνουμε, μετά από αυτή την εξέλιξη. Μίλησα με το δήμαρχο Βόλου και προσπαθούμε να συναντηθούμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, προκειμένου να προωθήσουμε την τροποποίηση του νόμου που είχε κατατεθεί και στον πρώην υπουργό, τον κ. Σκανδαλίδη, για τις δυνατότητες αξιοποίησης της υπερτοπικής αγοράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, γνώστης της αίτησης λύσης της εταιρίας ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, ενός ακόμη εκ των μετόχων της, κ. Ν. Πρίντζος.

Η εκδίκαση της αίτησης προσδιορίστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο για τις 19 Μαρτίου.

Από το Επιμελητήριο Μαγνησίας υπενθυμίζουν ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε λάβει δύο φορές απόφαση για την κατάθεση αίτησης λύσης της εταιρίας «Ιάσων», καθώς μέλη του ΔΣ και της διοίκησης της εταιρίας, απειλούνται με φυλάκιση για τις φορολογικές υποχρεώσεις του «Ιάσονα».

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, που είναι και μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, λόγω των φορολογικών εκκρεμοτήτων της «Ιάσων», δεν μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας για τις επιχειρήσεις τους…

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνέλευση των μετόχων της «Ιάσων», δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 400.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο από φόρους, ούτε και στην πρόταση για λύση και εκκαθάριση της εταιρίας.

Υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είχε ψηφίσει μόνον ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που κατέχει το 45% των μετοχών της εταιρίας και κατά οι εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου (20%), της Περιφέρειας Θεσσαλίας (20%) και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (15%).

Στην πρόταση για λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, αφού πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας της λόγω έλλειψης χρημάτων, υπέρ είχε ψηφίσει μόνον το Επιμελητήριο Μαγνησίας και κατά οι τρεις υπόλοιποι μέτοχοι.

Χθες εξάλλου ο περιφερειάρχης διέψευσε, ότι υπάρχει δυνατότητα απόκτησης της έκτασης της υπερτοπικής αγοράς από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας Δημοσίου), αφού όπως τόνισε, το ακίνητο ανήκει στην «Ιάσων» και όχι στο ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η ανώνυμη εταιρεία «Ιάσων» ανέλαβε την έκταση και τις εγκαταστάσεις της υπερτοπικής αγοράς, έκτασης 42.000 τετραγωνικών μέτρων, για να δημιουργηθεί εκεί ένα εμπορικό κέντρο συναλλαγών με τις χώρες του Ευξείνου Πόντου (εξού και η ονομασία «Ιάσων»). Σήμερα η έκταση είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Οι διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ιάσων» έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια, αν και ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας, που είναι το Επιμελητήριο Μαγνησίας (κατέχει το 45% των μετοχών), ζητούσε να αυξηθεί το κεφάλαιο κατά 400.000 ευρώ.

Η εκμετάλλευση της έκτασης των 42.000 στρεμμάτων παραμένει ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανώνυμη εταιρεία, που τη διαχειρίζεται, ενώ κάθε χρόνο το διοικητικό συμβούλιο καταβάλλει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποχρεώσεις της εταιρίας μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012, φθάνουν τα 276.808 ευρώ, από τα οποία 87.776 ευρώ για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και άλλα τόσα για το ΦΑΠ του 2010…

Γεγονός είναι ότι η εταιρεία «Ιάσων» δεν μπορεί να αναπτύξει στο οικόπεδο τις δραστηριότητες για τις οποίες δημιουργήθηκε.

Η «Ιάσων» ΑΕ ιδρύθηκε το 2004. Το αρχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ήταν 60.000 ευρώ, στο οποίο συμμετείχαν με 27.000 ευρώ το Επιμελητήριο, με 12.000 η τότε ΝΑΜ  (σήμερα Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Βόλου και με 9.000 η ΕΑΣ Βόλου. Η αξία του ακίνητου (οικόπεδο συνολικού εμβαδού περίπου 41.887 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων 30.187 τετραγωνικά εντός σχεδίου πόλης και 11.700 τετραγωνικά εκτός σχεδίου και υπάρχοντα κτίσματα), εκτιμάται περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το