Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Καμία μεταμόσχευση στο Νοσοκομείο

Δεν έχει πραγματοποιηθεί για το 2013
Δεν έχει πραγματοποιηθεί για το 2013

 

Καμία μεταμόσχευση οργάνου δεν έχει πραγματοποιηθεί για το 2013 στο Νομό Μαγνησίας συνεχίζοντας ουσιαστικά την κακή περίοδο στο ζήτημα των δωρεών που ξεκίνησε από πέρυσι. Πάντως αύριο Σάββατο τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων από αποβιώσαντες δότες, σύμφωνα με τον οποίο η λήψη μοσχευμάτων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο δότης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση, όσο ζούσε, και κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.

Η πρόσθεση της διατύπωσης για έγγραφη συναίνεση και της οικογένειας του αποβιώσαντος ήταν αίτημα πολλών συλλόγων δωρητών οργάνων που εκτίμησαν ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη για την εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου. Παράλληλα εισήγηση υπήρξε και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Έτσι ο νέος νόμος ορίζει το εξής: «Η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται, εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

Επομένως εν δυνάμει δωρητής οργάνων δεν είναι όποιος δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι δότης, όταν αποβιώσει. Γι’ αυτό το λόγο ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων σημειώνει ότι, όποιος πολίτης αντιτίθεται στη δωρεά οργάνων, μπορεί να αποστείλει ανά πάσα στιγμή «αρνητική δήλωση» στον Οργανισμό, με την οποία διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει δότης μεταμοσχευμάτων, «αν αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του», ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί».

Ωστόσο πέρα από την εφαρμογή του νόμου το πρόβλημα είναι πως οι μεταμοσχεύσεις είναι μηδενικές για τη φετινή χρονιά στη Μαγνησία και ελάχιστες πανελλαδικά, ενώ και πέρυσι το 2012, πραγματοποιήθηκε μόνο μία μεταμόσχευση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι νεφροπαθείς, οι οποίοι ζουν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ειδοποιηθούν για να λάβουν το μόσχευμα και να γλιτώσουν από τη χρόνια ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης.

Ο διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χρήστος Συργκάνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μηδενικό αριθμό μεταμοσχεύσεων για φέτος στη Μαγνησία επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού κυρίως με τη συνδρομή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Υπογράμμισε δε πως το ζήτημα δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά πανελλαδικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καλύτερη χρονιά σε μεταμοσχεύσεις στη Μαγνησία ήταν το 2008, όταν πραγματοποιήθηκαν οκτώ συνολικά. Το 2009 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις, το 2010 μία μεταμόσχευση, το 2011 πέντε μεταμοσχεύσεις και το 2012 δεν έγινε καμία. Το 2013 επίσης στο διάστημα των πρώτων πέντε μηνών δεν έγινε καμία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το