Photo Gallery, Αθλητισμός, Πρώτο Θέμα (old)

Καμία δέσμευση της Πολιτείας για τον Ολυμπιακό Βόλου

 

Το υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν δεν πρόκειται να παρέμβει στο ζήτημα της υποβάθμισης του Ολυμπιακού που οριστικά κρίνεται σήμερα, ενώ χθες στην ΕΠΟ το κλίμα ήταν «εχθρικό»

 

 

 

«Άπρακτη» γύρισε η αντιπροσωπεία βουλευτών της Μαγνησίας και ο Δήμαρχος Βόλου

 

 

 

 

Η σαφής δήλωση του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στις αποφάσεις των αθλητικών οργάνων για τη «διάσωση» μιας ΠΑΕ και η τοποθέτησή του για την ανάγκη στήριξης της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου «κινητοποίησε» χθες τους βουλευτές του Νομού που ανακοίνωσαν στον ίδιο και  στην ΕΠΟ ότι θα στηρίξουν την απόφαση της ομάδας για προσφυγή στα ποινικά δικαστήρια. Η προσφυγή στην ποινική δικαιοσύνη θα σηματοδοτήσει το «πάγωμα» της βαθμολογίας, ενώ θα εμποδίσει την έναρξη του πρωταθλήματος.

 

 

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν πρόκειται να παρέμβει στο ζήτημα της υποβάθμισης του Ολυμπιακού που οριστικά κρίνεται σήμερα, ενώ χθες στην ΕΠΟ το κλίμα ήταν «εχθρικό».

Ο κ. Γερουλάνος σε συνάντηση που είχε χθες με τους βουλευτές του Νομού -πλην του ΚΚΕ το οποίο δεν συμμετείχε στη συνάντηση-, το Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και το Δήμαρχο Βόλου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης και των οργάνων της, είτε πρόκειται για την ΕΠΟ ή τη Super League καθώς το ποδόσφαιρο διαθέτει το αυτοδιοίκητο.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δέχτηκε να δει τους εκπροσώπους  της Μαγνησίας γιατί του το ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ακούσει τις θέσεις τους και τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος τόσο ο ίδιος όσο και το υπουργείο να «στηρίξει την κάθαρση και την εξυγίανση στο ποδόσφαιρο».

Σε καμία περίπτωση δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης εις βάρος του Ολυμπιακού.

«Δεν πρόκειται ποτέ να τοποθετηθώ για το εάν η απόφαση ήταν σωστή ή λάθος γιατί δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς επιμένουμε στην κάθαρση» ήταν και η απάντηση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή.

Τα επιχειρήματα που τέθηκαν στη συνάντηση από τους θεσμικούς εκπροσώπους ήταν πολιτικά και νομικά, ενώ ο κ. Γερουλάνος ενημερώθηκε για τις προθέσεις της ομάδας να προσφύγει στα ποινικά δικαστήρια με την πολιτική στήριξη όλων.

Οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος ζήτησαν να μην κριθεί η ομάδα από την εξωαγωνιστική συμπεριφορά παραγόντων αλλά αποκλειστικά από το αγωνιστικό κομμάτι και επέμειναν ότι δεν θα τεθεί για κανέναν ζήτημα αν η «καταδίκη» σε υποβιβασμό αφορά με αδιάσειστα στοιχεία όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες και όχι μόνο τον Ολυμπιακό.

Ανοιχτά δήλωσαν ότι η ίδια η Super League βαρύνεται με «περίεργες» αποφάσεις, ενώ η ίδια είχε εκλέξει πρόσφατα ως εκπρόσωπό της τον Αχιλλέα Μπέο. Οι ίδιοι ζήτησαν παρέμβαση από την Πολιτεία στο επίπεδο που η αδικία εις βάρος της ομάδας είναι καταφανής και σημειώθηκε ότι δεν μπορούν οι θεσμικοί φορείς να μη ζητούν δικαιοσύνη όταν το κράτος με τα χρήματα των πολιτών χρηματοδοτεί ομάδες και ένα ολόκληρο σύστημα γύρω από το ποδόσφαιρο.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η Πολιτεία δεν μπορεί να παρακολουθεί «ξεκαθαρίσματα παραγόντων της παράγκας του ποδοσφαίρου και αυτό να αποκαλείται εξυγίανση».

Ο Δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης πρότεινε εφόσον η Πολιτεία επιθυμεί εξυγίανση και ξεκαθάρισμα του παράνομου στοιχήματος, να εξαιρέσει τις ελληνικές ομάδες από αυτό, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Στη συνέχεια και μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Υπουργό πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην ΕΠΟ, με τον  αντιπρόεδρο κ. Οικονομίδη, όπου το κλίμα ήταν «επιθετικό» από την πλευρά της τοπικής αντιπροσωπείας.

Εκεί δόθηκε «τελεσίγραφο» και ανακοινώθηκε πως η ομάδα θα προσφύγει στα ποινικά δικαστήρια με πολιτική στήριξη από τους τοπικούς φορείς, γεγονός που μπορεί να σημάνει τη «διάλυση» του πρωταθλήματος εφόσον δεν θα υπάρξει έναρξή του.

Εάν η ΕΠΟ επικαλεστεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και προσφύγει σ’ αυτή την κίνηση θα σύρει και την ίδια στα δικαστήρια γιατί δεν αντέδρασε όταν στην ποινική δικαιοσύνη προσέφυγε η ομάδα του ΟΦΗ.

Σημειώνεται ότι τα αθλητικά σωματεία απαγορεύεται να προσφεύγουν στην ποινική δικαιοσύνη αλλά υπάρχει πλέον προηγούμενο με την κρητική ομάδα.

«Μην διανοηθείτε να επικαλεστείτε το αυτοδίκαιο» ήταν το μήνυμα της τοπικής αντιπροσωπείας.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της ΕΠΟ ο κ. Οικονομίδης δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνει στην αθλητική δικαιοσύνη, όταν του ζητήθηκε να μην υπογραφεί αλλά να επαναξιολογηθεί το πόρισμα του υποβιβασμού.

 

Οι δηλώσεις

«Η μάχη για όλους δεν τελειώνει εδώ και δεν τελειώνει στις χθεσινές συναντήσεις. Έχουμε ακόμη δρόμο για να στηρίξουμε τον Ολυμπιακό και χθες το ξεκαθαρίσαμε σε όλους τους τόνους. Με σαφήνεια δώσαμε σε όλους να καταλάβουν ότι η πολιτική στήριξη των θεσμικών εκπροσώπων της πόλης, είναι δεδομένη απέναντι στην ομάδα και μόνο σε αυτή. Επίσης δεδομένη είναι η πρόθεση και η απαίτηση όλων μας για εξυγίανση στο ποδόσφαιρο με δικαιοσύνη για όλους και για όλες τις ομάδες», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση.

Είναι προφανές ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις αυτοδιοίκητων οργάνων (Super League και ΕΠΟ).  Οφείλει όμως να παρακολουθεί αν σε αυτά τα όργανα πράγματι αποδίδεται δικαιοσύνη ή αν απλώς διαμορφώνονται «ισορροπίες» για την εξυπηρέτηση λογής-λογής συμφερόντων στο χώρο του ποδοσφαίρου, δήλωσε ο βουλευτής κ. Κώστας Καρτάλης.

«Στις συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και με τον αντιπρόεδρο της ΕΠΟ, επέμεινα ότι  πρέπει να διακριθούν οι εξωαγωνιστικές ευθύνες από το αγωνιστικό σκέλος. Με άλλα λόγια ότι πρέπει να υπάρχει εξατομίκευση των ευθυνών στους παράγοντες εκείνους που συμμετείχαν σε παράνομες πράξεις και ότι θα ήταν λανθασμένη η τιμωρία του ιστορικού σωματείου του Ολυμπιακού Βόλου για πράξεις παραγόντων του. Δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξω τις κινήσεις του σωματείου προς το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο αλλά και προς τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας. Αν τώρα αυτό οδηγήσει σε εμπλοκή σε ό,τι αφορά στην επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, είναι κάτι που πρέπει να το εκτιμήσει η ΕΠΟ. Είναι προφανές ότι είμαι υπέρ της κάθαρσης στο ποδόσφαιρο, με αποδείξεις και από όργανα που είναι αξιόπιστα και δεν ερμηνεύουν όπως επιθυμούν τους κανόνες της αθλητικής δικαιοσύνης», τόνισε.

Ο κ. Θανάσης Νάκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις τους στο αδιέξοδο των συναντήσεων.

«Δυστυχώς, οι συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και το γενικό γραμματέα Αθλητισμού Π. Μπιτσαξή όσο και με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Ι. Οικονομίδη, είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού επέμεινε στη θέση περί αδυναμίας εμπλοκής της στην υπόθεση, λόγω του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.

Οφείλω να πω ότι νιώθω πίκρα και οργή για αυτή την εξέλιξη, αφού αισθάνομαι ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μου όταν οι εκπρόσωποι της υπεύθυνης πολιτείας και του ποδοσφαίρου δηλώνουν εν χορώ αναρμόδιοι, με τόση ευκολία. Ούτε λίγο ούτε πολύ μοιάζουν να έχουν προωθήσει την ιδέα ότι για την «παράγκα» που επί τόσα χρόνια λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα την πληρώσει ως αποδιοπομπαίος τράγος ο Ολυμπιακός Βόλου.

Η αίσθησή μου αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ δεν δεσμεύτηκε ούτε καν για την αποφυγή τιμωρίας του Ολυμπιακού Βόλου στην περίπτωση που η διοίκηση της ΠΑΕ προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως είχε συμβεί και με τον ΟΦΗ.

Αν η στάση αυτή αποτυπώνει τη βούληση της πολιτείας για την «κάθαρση» στο χώρο του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού, λυπάμαι πολύ. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι με την τιμωρία του Ολυμπιακού Βόλου επέρχεται η «κάθαρση» στο ποδόσφαιρο ή μήπως επιτυγχάνεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η επιβίωση της «μεγάλης παράγκας»;

Για εμάς η μάχη δεν τελειώνει εδώ. Έχω πει και το ξαναλέω ότι ο Ολυμπιακός Βόλου είναι πάνω από πρόσωπα, γιατί είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης και της περιοχής μας. Και αυτή την ιστορία θα τη διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Ο κ. Π. Μαρκάκης σημείωσε ότι τόσο ο υπουργός Π. Γερουλάνος όσο και ο γ.γ. Αθλητισμού κ. Π. Μπιτσαξής αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Ι. Οικονομίδης, ως άλλοι «Πόντιοι Πιλάτοι», αντί να δώσουν σοβαρές απαντήσεις, προτίμησαν να «νίψουν τας χείρας τους».

«Στο θέμα που θέσαμε όλοι οι εκπρόσωποι της Μαγνησίας, σχετικά με τον υποβιβασμό της ομάδας, απάντησαν ότι δεν ελέγχουν τις αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, ούτε καν ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιβολή τιμωρίας του Ολυμπιακού Βόλου στην περίπτωση που η διοίκηση της ΠΑΕ προσφύγει στην τακτική δικαιοσύνη.

Εμείς ζητήσαμε από την ΕΠΟ να εφαρμόσει όσες δυνατότητες έχει, όμως και πάλι δεν κατορθώσαμε να εισπράξουμε μία σοβαρή και ειλικρινή απάντηση.

Πέραν της θλίψεως και της οργής που δημιούργησε η στάση αυτή σε όλους μας, επιμένουμε ότι κόκκινη γραμμή για την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου θα πρέπει να είναι η ίση μεταχείρισή της από την ΕΠΟ, όπως συνέβη με την ομάδα του ΟΦΗ.

Ο Ολυμπιακός Βόλου δεν πρέπει να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησης για να καμαρώνει στη συνέχεια ότι καταπολέμησε την «παράγκα», καταδικάζοντας μία ομάδα χωρίς αποδείξεις. Πρέπει η άνιση αυτή συμπεριφορά να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές και να μη δεχτούμε την αδικία αυτή σε βάρος της ομάδας μας και της πόλης μας», είπε.

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, δήλωσε πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν αγωνιζόμαστε απλώς για να μην αδικηθεί ο Ολυμπιακός Βόλου. Αγωνιζόμαστε για να μην εξελιχθεί, για άλλη μια φορά, σε παρωδία η υπόθεση της αναγκαίας κάθαρσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Με θύματα αυτή φορά τον Ολυμπιακό και την Καβάλα. Την επόμενη φορά τα θύματα θα είναι κάποιες άλλες ομάδες, αρκεί να παραμένει άθικτο το σύστημα του παράνομου τζόγου που γεννά και αναπαράγει τα φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς.  Προβάλαμε συγκροτημένα, σθεναρά και με φορτικότητα προς τον κ. Γερουλάνο και τον κ. Οικονομίδη τα ατράνταχτα επιχειρήματά μας. Αποδείξαμε ότι η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ είναι νομικά διάτρητη. Διαχωρίσαμε πλήρως τον Ολυμπιακό από την υπό ποινική διερεύνηση δραστηριότητα Μπέου. Και διατυπώσαμε την εύλογη αξίωση  να μην υποστεί καμία συνέπεια ο Ολυμπιακός χωρίς να υπάρχουν πλήρεις αποδείξεις και πριν  αποφανθεί η τακτική Δικαιοσύνη. Ειδικά προς τον κ. Οικονομίδη επισημάναμε ότι δεν θα γίνουν ανεκτά «δύο μέτρα και δύο σταθμά», τονίζοντας ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του Ολυμπιακού να καταφύγει στο πολιτικό Εφετείο σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Σ’ αυτή την περίπτωση, η ΕΠΟ οφείλει να μην επιβάλει στον Ολυμπιακό τις βαριές ποινές  που προβλέπονται, επιδεικνύοντας την ίδια ανοχή που επέδειξε και με τον ΟΦΗ.

Αυτό που μπορούμε να πούμε ότι μετά και τις σημερινές συναντήσεις, είναι ότι τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο  και η ηγεσία του ποδοσφαίρου, έχουν πάρει  τα μηνύματα που οφείλαμε να καταθέσουμε και το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν πλέον να επικαλεστούν άγνοια».

Η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή  της τόνισε την ανάγκη

κάθαρσης στο αμαρτωλό επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας μας και σημείωσε ότι αυτό είναι  κάτι που επιθυμούν όλοι οι Έλληνες πολίτες, πλην βεβαίως των ελάχιστων παραγόντων που είδαν το ποδόσφαιρο σαν πεδίο ύποπτων συναλλαγών, παράνομου πλουτισμού, ξεπλύματος χρημάτων, παράνομου στοιχηματισμού και όλων εκείνων των φαινομένων που δηλητηριάζουν το πιο δημοφιλές άθλημα.

«Δεν μπορεί να τιμωρούνται ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, όταν η ποινική δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τα πρόσφατα γεγονότα και όταν ακόμη υπερισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και για τις ομάδες.

Δεν γίνεται κάθαρση με πειθαρχικές επιτροπές, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν πως δεν έβλεπαν την ασυδοσία και την παρανομία στα γήπεδα», σημειώνεται.

Κατερίνα Τασσοπούλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Όταν ο Μπιτσαξής, μιλούσε ότι θα υποβιβασθούν ομάδες πριν ακόμη ξεκινήσει καμία διαδικασία, δεν ήταν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου;Πού το γνώριζε άραγε; του το είχαν πει οι χαρτορίχτρες της Ιπποκράτους; ο Πηλαδάκης ; ή η συχωρεμένη η Βασιλειάδου; του καλού ελληνικού κινηματογράφου.Έχουν καταντήσει κακόγουστη κωμωδία. όλος αυτός ο θίασος με τα πράσινα Διέλυσαν το Πασόκ διέλυσαν την Ελλάδα ,στον Ολυμπιακό θα κωλώσουν
    Επάνω τους συντρόφια , Γερουλάνε και Μπιτσαξή,πάρτε και τον Πιλά(το)βιο,μαζί και επάνω τους.Αλήθεια πως το είδατε το ματσάκι ΠΑΟ-Οντενσε; με 200 για το διπλό;Που είναι Ο Πλατινί,πρόλαβε και έφυγε; φωνάξτε τον να γυρίσει πίσω.Με διαλυμένο ΔΣ ο ΠΑΟ και χρέη ακόμη και στης Μιχαλούς, όλα όσα έχουν κάνει οι κατά καιρούς παράγκες και λυόμενα φαντάζουν πταίσματα.για τον απλό πολίτη,μπροστά στο διπλό Οντενσε. Εδώ δεν πρέπει να αναζητηθεί τι λεφτά παίχτηκαν από πού, και από ποιους;
    Για ποια κάθαρση μιλάτε;Συμφέροντα εξηπυρετήτε και αφήστε τα πολιτικά,πασοκτιδικα καραγκιοζιλίκια.Όποιος χτυπάει τον Βόλο και την Μαγνησία θα πρέπει στο εξής να έχει και την ανάλογη απάντηση,άσχετα αν είναι κόμμα, υπουργός η ότι άλλο.Τέρμα η πολιτισμένη υποχωρητικότητα και ο πολιτισμός όταν έχεις να κάνεις με αυτού του είδους την πολιτική εξουσία.Οι άνθρωποι δεν είναι άσχετοι όπως νομίζαμε.. είναι απλά επικίνδυνοι……και σαν τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εδώ και πέρα.

Μοιραστείτε το