Photo Gallery, Τοπικά

Καμία ανησυχία για το Kαίσιο

Όσον αφορά στην απομάκρυνση των αποβλήτων η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα δώσει τις απαιτούμενες οδηγίες στη Χαλυβουργία για τον τρόπο που θα χειριστεί το ζήτημα

 

Καθησυχαστικός για τον ενδεχόμενο εντοπισμού ποσοτήτων καισίου μεγαλύτερων από τα επιτρεπτά όρια στο φορτίο του εργοστασίου της Χαλυβουργίας στο Βελεστίνο, εμφανίστηκε ο προϊστάμενος ελέγχων ραδιενέργειας περιβάλλοντος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Κώστας Ποτηριάδης που χθες παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας παρουσιάζοντας την κατάσταση η οποία έχει προκύψει από τους ελέγχους. Το θέμα των αποβλήτων κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση στο πλαίσιο επερώτησης του περιφερειακού συμβούλου κ. Πουλάκη, ενώ υπήρχε έκδηλο ενδιαφέρον για τις απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που θα έδινε ο κ. Ποτηριάδης.

Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε για το θέμα πως «ο κ. Ποτηριάδης ως εκπρόσωπος του μοναδικού αρμόδιου οργάνου στην Ελλάδα για τέτοια θέματα ήταν σαφής και αναλυτικός. Ουσιαστικά ανέφερε πως από τους μέχρι τώρα ελέγχους και τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στους σάκους με τα υλικά του φορτίου, δεν έχει εντοπιστεί ποσότητα καισίου που να ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι μετρήσεις και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ενώ ολοκληρωμένη εικόνα αναμένεται να υπάρξει το Σεπτέμβριο. Επίσης επειδή τα υλικά βρίσκονται μέσα σε σάκους, δεν υπάρχει ζήτημα και για την υγεία των εργαζομένων. Όσον αφορά στην απομάκρυνση των αποβλήτων η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα δώσει τις απαιτούμενες οδηγίες στην εταιρεία για τον τρόπο που θα χειριστεί το ζήτημα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Οικολογίας και της Αλληλεγγύης» κ. Κων. Πουλάκης, στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Παρά την εμβριθή και κατατοπιστική παρέμβαση των δύο έγκριτων επιστημόνων της ΕΕΑΕ, κατέστησαν απολύτως εμφανή τα κενά του θεσμικού πλαισίου, αλλά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό της ΕΕΑΕ, παρ’ όλο που αποτελεί τον μοναδικό φορέα στην Ελλάδα που είναι αρμόδιος για την επίβλεψη της ραδιενέργειας και την ακτινοπροστασία. Έτσι, παρά την επιστημονική επάρκεια και τις εμφανώς φιλότιμες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού της, στην πραγματικότητα η ΕΕΑΕ δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής παρά μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους στο φορτίο στο οποίο εντοπίστηκε ραδιενέργεια, ενώ ο συνολικός έλεγχος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου».

Επίσης σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητηθεί η επερώτηση του κ. Πουλάκη για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Βόλου.

Πάντως ο περιφερειάρχης έδωσε μια πρώτη εικόνα των διαθέσεων της Περιφέρειας τονίζοντας πως «είμαστε υπέρ της αξιοποίησης και όχι της εκποίησης του λιμανιού».

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης εγκρίθηκαν οι μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αποτελούσαν εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Κοπάνα και αφορούσαν πρώτον στη λειτουργία υφιστάμενης Οργανωμένης Τουριστικής Κατασκήνωσης (ΚΑΜΠΙΝΓΚ), με την επωνυμία «CAMPING OLIZON», συνολικής δυναμικότητας 165 ατόμων (55 θέσεων), φερόμενης ιδιοκτησίας «ΔΗΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.», στην Μηλίνα του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και δεύτερον την επέκταση υφιστάμενης μονάδας παραγωγής βιοντίζελ με την επωνυμία «ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Α.Ε.», με προσθήκη μονάδας όξινης εστεροποίησης και μονάδας απόσταξης βιοντίζελ, που βρίσκεται στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, στο Νομό Μαγνησίας. Πλέον το επόμενο βήμα είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας.

Επίσης εγκρίθηκε και το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων κατά τη θερινή περίοδο του έτους 2012. οι επιχειρήσεις αναμένεται να προσαρμόσουν το ωράριό τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το