Photo Gallery, Τοπικά

Καλό, αλλά ακριβό το σύστημα εισροών-εκροών

Συμφωνούν στην εγκατάστασή του οι βενζινοπώλες του Βόλου, αλλά υπάρχει πρόβλημα με το κόστος
Συμφωνούν στην εγκατάστασή του οι βενζινοπώλες του Βόλου, αλλά υπάρχει πρόβλημα με το κόστος

Θεωρούν θετική την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων, ωστόσο αντιδρούν στο κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθούν και το οποίο κυμαίνεται από 10.000 μέχρι 12.000 ευρώ, ίσως και παραπάνω. Αυτό επισημαίνουν βενζινοπώλες του Βόλου, αναφορικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης του νέου συστήματος.

Η τοποθέτηση των ολοκληρωμένων συστημάτων εισροών-εκροών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (ή τουλάχιστον συμβασιοποιηθεί) στα πρατήρια της Μαγνησίας μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές τη διάθεση πιστώσεων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι βενζινοπώλες για την αγορά του εξοπλισμού του νέου συστήματος.

Όπως προκύπτει, κάθε πρατηριούχος μπορεί να πάρει μέχρι και 5.300 ευρώ, για να προμηθευτεί τα διάφορα μέρη του εξοπλισμού των συστημάτων εισροών – εκροών.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Αγγ. Τσαβές «δεν θα επιδοτηθούν οι τεχνικές εργασίες για την εγκατάσταση του νέου συστήματος, που κυμαίνονται στις 4.000 ευρώ, ενώ ο μέσος  όρος του κόστους αγοράς ανά πρατήριο με πέντε δεξαμενές κυμαίνεται στις 15.375 ευρώ. Κι αν θέλει και ογκομέτρηση το κόστος ανεβαίνει στα 300 ευρώ ανά δεξαμενή, δηλαδή άλλα 1.500 ευρώ».

Οι βενζινοπώλες ζητούν το νέο σύστημα να εγκατασταθεί και στα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων των εταιρειών, αλλά και στα διυλιστήρια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πλήρως το κύκλωμα.

Η διαδικασία προβλέπει την παροχή ειδικού κουπονιού προς τους δικαιούχους κατόχους άδειας λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων. Η ενίσχυση αφορά σε χορήγηση κατ’ αποκοπή συγκεκριμένου ποσού για κάθε μέρος του συνολικού συστήματος.

Το σύστημα αποτελείται από μια κεντρική υπολογιστική μονάδα με το απαραίτητο λογισμικό, που κοστίζει 1.500 ευρώ περίπου, ένα υποσύστημα αντλιών και λογισμικό για τη σύνδεσή τους, 1.250 ευρώ, ένα υποσύστημα δεξαμενών (κονσόλα) 500 ευρώ, βυθομετρικές ηλεκτρονικές ράβδους αξίας 400 ευρώ ανά δεξαμενή, φορολογικό μηχανισμό αυτόματης έκδοσης φορολογικών αποδείξεων αξίας 300 ευρώ και θερμικό εκτυπωτή αποδείξεων αξίας 200 ευρώ.

Πάντως, επειδή οι εγκαταστάτες τέτοιων συστημάτων είναι μόλις 16-17 εταιρείες σε όλη τη χώρα, αναμένεται να δοθεί περίοδος προσαρμογής-δοκιμής, προκειμένου να εξοικειωθούν οι βενζινοπώλες.

Στα πρατήρια που δεν θα τοποθετηθεί το σύστημα εισροών-εκροών, θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους, ενώ η κυβέρνηση απέδωσε την καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου, στην αντίδραση συμφερόντων που δεν ήθελαν την τοποθέτηση των συστημάτων.

Οι βενζινοπώλες πάντως επισημαίνουν πως για να ολοκληρωθεί το σχέδιο της πάταξης του λαθρεμπορίου, χρειάζεται ο έλεγχος των διακινούμενων καυσίμων να επεκταθεί σ’ όλη τη διαχειριστική αλυσίδα τους, δηλαδή στα διυλιστήρια και κυρίως στα βυτιοφόρα, καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις, που εμπορεύονται υγρά καύσιμα.

Οι πρατηριούχοι που δεν θα εγκαταστήσουν τα συστήματα, θα απειλούνται με λουκέτα και αυστηρά πρόστιμα, εντός του χρονικού ορίου που προβλέπει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη χώρα θα έχει εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα από τα μέσα του 2014.

Όπως επισημαίνουν σχετικά οι βενζινοπώλες, «η Πολιτεία υιοθέτησε με καθυστέρηση 12 ετών τις προτάσεις και τα αιτήματα του κλάδου για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης καυσίμων, με την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών. Έστω κι αν σε αυτή τη φάση τα συστήματα εγκαθίστανται μόνο στα πρατήρια, το πρώτο βήμα γίνεται».

Υψηλές οι τιμές

Παραμένουν υψηλές οι τιμές των υγρών καυσίμων στο Δήμο Βόλου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Χθες οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια στο Βόλο κυμαίνονταν από 1,674 μέχρι 1,928 ευρώ το λίτρο, του ντίζελ κίνησης από 1,358 μέχρι 1,539 ευρώ το λίτρο, του ντίζελ θέρμανσης 1,290 μέχρι 1,389 ευρώ το λίτρο, του ντίζελ θέρμανσης κατ’ οίκον 1,310 μέχρι 1,378 ευρώ το λίτρο, ενώ του υγραερίου οι τιμές κυμαίνονται από τις 25 Φεβρουαρίου και μέχρι χθες από 0,790 μέχρι 0,878 ευρώ το λίτρο.

Στις 3-4 Φεβρουαρίου φέτος, με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι τιμές της αμόλυβδης στο Βόλο κυμαίνονταν από 1,688 μέχρι 1,788 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης από 1,320 μέχρι 1,349 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης από 1,358 μέχρι 1,448 ευρώ το λίτρο και του υγραερίου κίνησης στο 0,898 ευρώ το λίτρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το