Οικονομία

Καλοκαίρι με…μπαράζ οφειλών για την ελληνική κυβέρνηση

  
Καλοκαίρι με…μπαράζ οφειλών περιμένει την ελληνική κυβέρνηση καθώς δεν είναι μόνο οι δόσεις προς το ΔΝΤ που προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα ακόμα μεγαλύτερα που χρωστά η χώρα μας στην ΕΚΤ και τις τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Την Παρασκευή πρέπει να πληρωθούν 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία. Από την πλευρά όμως ο Γερουν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και μερικής καταβολής δόσης ισόποσης με εκείνη που η Αθήνα πρέπει να δώσει στο Ταμείο και δήλωσε:

“Θεωρητικά όλα είναι πιθανά. Τα πρώτα 300 εκατομμύρια; Όχι. Αυτό και πρακτικά δεν γίνεται. Αν αυτή την εβδομάδα υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα θα έπρεπε να περάσει από το Eurogroup να προχωρήσει η Ελλάδα στην εφαρμογή σε ψήφιση στη Βουλή να δείξει ότι σοβαρολογεί”.

Πέρα από τις πληρωμές σε μισθούς και συντάξεις η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ στις 12 Ιουνίου 344 εκατ. ευρώ, στις 16 Ιουνίου 573 εκατ. ευρώ και στις 19 Ιουνίου 344 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο Ταμείο άλλα 458 εκατ. ευρώ, που είναι και τα τελευταία του καλοκαιριού.

Όμως τον ίδιο μήνα υπάρχει η πρώτη μεγάλη δοκιμασία, αφού πρέπει να πληρωθούν σχεδόν 3,5 δισ ευρώ για ομόλογα της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος, ενώ τον Αύγουστο “παραμονεύουν” πληρωμές σχεδόν 3,2 δισ ευρώ προς τη Φρανκφούρτη και άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Η διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και ρευστότητας είναι η μια παράμετρος του σχεδιασμού της Αθήνας για την αποκαλούμενη “επόμενη ημέρα”.

Η δεύτερη εστιάζει στην ελάφρυνση του χρέους καθώς το συνολικό χρέος προς το ΔΝΤ ανέρχεται στα 20,6 δισ ευρώ, ενώ τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες φτάνουν στα 27 δισ ευρώ. Επιδίωξη της Αθήνας είναι να αγοράσει όλο αυτό το χρέος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.

Στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας (30 ετών), που θα επιβαρύνονται με χαμηλότερο επιτόκιο. Η συμφωνία αυτή θα επισφραγιστεί, βέβαια, από νέους όρους. Επιπλέον, η διαγραφή των παλιών ομολόγων, θα δώσει αυτομάτως στην Ελλάδα τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το