Πολιτική

Και τρίτο «πακέτο» βοήθειας;

Φωνές υπέρ ενός σχεδίου Β για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του ελληνικού «κουρέματος», η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου απαιτείται για το ξεκλείδωμα του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα, κάνουν ήδη την εμφάνισή τους σενάρια για ανάγκη ενός τρίτου πακέτου προς τη χώρα -με το γερμανικό Spiegel, επικαλούμενο υπολογισμούς της τρόικας, να το τοποθετεί στα 50 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, φωνές υπέρ ενός «σχεδίου Β», με την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, ακούγονται ξανά στις τάξεις του βαυαρικού CSU, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.
Το Spiegel την Κυριακή ανέφερε πως προσχέδιο της πρόσφατης αξιολόγησης της τρόικας για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν θεωρούσε εγγυημένο το ότι η χώρα θα μπορέσει να αρχίσει να εξασφαλίζει αυτόνομη χρηματοδότηση από τις αγορές το 2015.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζει το περιοδικό, η τρόικα έβλεπε «ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης» μέχρι το 2020 «μέχρι 50 δισ. ευρώ». Το συγκεκριμένο σημείο, αναφέρει το περιοδικό, διαγράφηκε τελικά από το κείμενο μετά από πίεση της γερμανικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, το Spiegel υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι η ΕΚΤ ανησυχεί πως η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» δεν θα είναι επαρκής και η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των αναδρομικών ρητρών συλλογικής δράσης (CAC).
Ωστόσο, σημειώνει ότι η «αρχική ετυμηγορία» της ISDA περί μη πιστωτικού γεγονότος ουσιαστικά θα ενισχύσει τη συμμετοχή στη διαδικασία -καθώς οι «απρόθυμοι» βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS.
Οι αντιδράσεις για τα περί τρίτου πακέτου ήταν πάντως άμεσες: Ο Μάρκους Ζέντερ, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), κάλεσε για ένα «σχέδιο Β» για συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα τρίτο πακέτο στήριξης.
Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του στη Νυρεμβέργη, ο κ. Ζέντερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του δεύτερου πακέτου στήριξης και επανέλαβε ότι θα ήταν πιο λογικό να συζητηθεί «ένα πακέτο εξόδου, για το πώς οι Έλληνες θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».
Ο Βαυαρός υπουργός είχε ήδη προχθές σε συνέντευξή του επισημάνει ότι «εάν τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα λειτουργήσουν, δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, ενώ, αν δεν λειτουργήσουν, ένα τρίτο πακέτο δεν θα έχει ούτως ή άλλως νόημα».

«Οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν για τη Γερμανία μεγαλύτερες απ’ ό,τι η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα» υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας των Γερμανών Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της «Bild».
«Τώρα οι Έλληνες εφαρμόζουν όσα έχουν υποσχεθεί», υπογραμμίζει ο κ. Ντέριγκ και δηλώνει πως θεωρεί ότι οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν την προσφορά της Γερμανίας και ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια «να συμβάλει στο να πέσουν οι τόνοι, αντί να οξύνει τη διαμάχη».
Σχετικά με την έξοδό της χώρας μας από την Ευρωζώνη, κάτι που επαναλαμβάνεται από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Ντέρινγκ καλεί τους πολιτικούς που εκλέγονται στη Γερμανία να ενδιαφέρονται για αποφάσεις που λαμβάνονται στη Γερμανία.
«Δεν χρειάζεται να σπάμε το κεφάλι μας για αποφάσεις που η Ελλάδα μπορεί να λάβει μόνη της», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι είναι «κρίσιμης σημασίας το γεγονός ότι οι Έλληνες τώρα εφαρμόζουν όσα έχουν υποσχεθεί».
Αναφορικά με τη στάση πολλών Ελλήνων πολιτών κατά της Γερμανίας ο κ. Ντέριγκ είναι πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την προσφορά της χώρας του, αλλά διαχωρίζει τη θέση του σχετικά με κάποιους πολιτικούς. «Κάποιοι πολιτικοί, προ πάντων της αντιπολίτευσης, προτιμούν να βρίζουν την Ευρώπη παρά να κατονομάζουν τα δικά τους σφάλματα».
«Με θλίβει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα απ΄ όσες βρίσκονται σε δυσκολία, όπου δεν υπάρχει ευρεία συμμαχία η οποία να υποστηρίξει την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει και προσθέτει: «Ποτέ δεν είναι αργά για ένα λόγο ευχαριστίας και αναγνώρισης για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι. Έτσι, ο Έλληνας Πρόεδρος θα μπορούσε να συμβάλλει στο να πέσουν οι τόνοι παρά να οξύνει τη διαμάχη».
Σεμνότητα καλεί την ίδια του τη χώρα να επιδείξει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Ο κ. Βεστερβέλε προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κακή διαχείριση της ισχύος, ενώ, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τονίζει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη συζήτηση η οποία μπορεί να προκαλέσει νέα σύγχυση στις αγορές.
«Στην Ευρώπη εκλαμβάνεται η Γερμανία σήμερα ως χώρα με ιδιαίτερη ισχύ και επιρροή. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται μια συζήτηση για το ρόλο της Γερμανίας στην κρίση χρέους. Τώρα θα αποφασιστεί ποια εικόνα της Γερμανίας θα εμπεδωθεί στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη φάση πρέπει εμείς να τη διαμορφώσουμε με σοφία», επισημαίνει ο κ. Βεστερβέλε και τονίζει ότι ειδικά ο ισχυρός έχει την υποχρέωση να διαχειρίζεται την ισχύ του με ευαισθησία και υπευθυνότητα.

«Όποιος κραδαίνει το τευτονικό ρόπαλο, θα του επιστραφεί ως μπούμερανγκ», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην ανασφάλεια των πολιτών και των αγορών.

«Έτσι κι αλλιώς, ήδη ως σήμερα, έχει γίνει πολλή σπέκουλα, ακόμη και από υπεύθυνους φορείς, οι οποίοι, κανονικά, θα έπρεπε να καθησυχάζουν την κατάσταση», λέει και αντιτείνει την σημασία «να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», προτείνοντας την απευθείας εκλογή «Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και την εισαγωγή ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο θα εγκριθεί με δημοψηφίσματα.

Παροτρύνσεις για το «κούρεμα»

Την άποψη πως η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα και θα βοηθήσει τη χώρα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να θέσει τις βάσεις για την οικονομική της ανάκαμψη εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτο (IIF).
Την αισιοδοξία του για υψηλή συμμετοχή στο PSI επανέλαβε ο Τσαρλς Νταλάρα, τη στιγμή πάντως που πηγές στην ΕΚΤ φέρονται να έχουν επιφυλάξεις για την έκταση της συμμετοχής και δεν αποκλείουν ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.
Ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του IIF στις διαβουλεύσεις για το κούρεμα, επανέλαβε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως είναι «αρκετά αισιόδοξος για αρκετά υψηλά επίπεδα συμμετοχής στο PSI».
«Από τις συνομιλίες μας με τους επενδυτές, έχουμε την αίσθηση πως χτίζεται μία ισχυρή δυναμική» είπε.
Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση, το ΙΙF υπογράμμισε επίσης τη «σθεναρή υποστήριξή» του στις συμφωνίες που έχουν γίνει, σημειώνοντας πως η τελική απόφαση για συμμετοχή στο «κούρεμα» βαρύνει τον κάθε επενδυτή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού  Ινστιτούτου (IIF) συνεδρίασε το Σάββατο στη Ζυρίχη και συζήτησε την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την ανταλλαγή χρέους που υπεβλήθη στις 24 Φεβρουαρίου.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως υποστηρίζει σθεναρά τις πρόσφατες συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα προσαρμογής και χρηματοδότησης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των όρων της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η απόφαση να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή χρέους βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους ιδιώτες επενδυτές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του IIF σημειώνει πως έχει την άποψη ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των ανταλλαγών, θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να θέσει τις βάσεις για την οικονομική της ανάκαμψη.
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, αυτά είναι σημαντικά βήματα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση των συνολικών δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και των προβλημάτων χρέους στη ζώνη του ευρώ, και την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Spiegel: «Επιφυλάσσεται η ΕΚΤ»

Την ίδια στιγμή το Spiegel υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι η ΕΚΤ ανησυχεί πως η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» δεν θα είναι επαρκής και η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC). «Πιθανώς να χρειαστεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι αναδρομικές ρήτρες συλλογικής δράσης» ανέφερε η πηγή από το περιβάλλον της ΕΚΤ στο γερμανικό περιοδικό. Πάντως, το περιοδικό σημειώνει ότι η «αρχική ετυμηγορία» της ISDA περί μη πιστωτικού γεγονότος ουσιαστικά θα ενισχύσει τη συμμετοχή στη διαδικασία -καθώς οι «απρόθυμοι» βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το