Photo Gallery, Τοπικά

Πολιτικές ευθύνες για το έλλειμμα στο Δήμο

Τους δύο πρώην Δημάρχους για τις πρακτικές διαχείρισης υπέδειξαν μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

Ένταση στη συνεδρίαση – Αρχίζει η διοικητική και πειθαρχική διαδικασία εναντίον των υπαλλήλων που διαχειρίζονταν τα ταμεία των πρώην Δήμων Βόλου και Αγριάς

Οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Κ. Μήτρου και Α. Βούλγαρης «υποδείχθηκαν» χθες από τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου, ως υπεύθυνοι για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές διαχείρισης των οικονομικών που εξελίχθηκαν σε καθημερινή πρακτική στο Δήμο Βόλου και οδήγησαν στην απουσία ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία των Νομικών Προσώπων.

Η απολογία του πρώην ταμία μπορεί να κρίθηκε ανεπαρκής και γενικόλογη ωστόσο χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής άνοιξαν τα θέματα της διαχείρισης των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών με την κ. Νατάσσα Οικονόμου, την κ. Ζέττα Μακρή και τον κ. Μ. Πατσιαντά να μιλούν ανοιχτά για τις ευθύνες των διοικήσεων.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη διοικητικής πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον των υπαλλήλων που διαχειρίζονταν τα ταμεία των πρώην Δήμων Βόλου και Αγριάς άρχισε χθες με τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου.

Με εξαίρεση τον κ. Νίκου και τον κ. Μουλά, τα μέλη της επιτροπής έκριναν πως η παραπομπή στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να αποφασίσει και παύση της υπαλληλικής ιδιότητας, είναι μονόδρομος, ενώ εντός 48 ωρών θα πρέπει οι υπόλογοι να καταθέσουν τα χρήματα που λείπουν από τα ταμεία ή να εκφράσουν εντός πέντε ημερών τις ενστάσεις τους.

Τη συνεδρίαση μονοπώλησε η υπόθεση των Νομικών Προσώπων και του ελλείμματος του 1 εκατομμυρίου ευρώ από τον πρώην Δήμο Βόλου.

«Πρέπει από όσα έχουν γίνει να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων. Υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση φαινόμενα γενικευμένης διαφθοράς και φοβάμαι ότι ίσως οι πολιτικοί προϊστάμενοι του κ. Σιγάλα να την βγάλουν καθαρή» ήταν η δήλωση της κ. Ζέττας Μακρή, ενώ η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε πως η ύπαρξη κοινών ταμείων μεταξύ Δήμου και Νομικών Προσώπων, με μεταφορές χρημάτων, πληρωμές εργολάβων και προμηθευτών χωρίς εντάλματα, αλλά με πρόχειρες αποδείξεις είναι μια πρακτική που παρατηρήθηκε, σύμφωνα με όσα στοιχεία έχει μπορέσει να ελέγξει, και το 2006 και το 2007 και το 2009.

Σε ό,τι αφορά την απολογία του για το έλλειμμα στα Νομικά Πρόσωπα ο πρώην ταμίας υποστήριξε πως με τη μεταφορά χρημάτων στο ταμείο του Δήμου και αντίστροφα ακολουθούσε μια τακτική πολλών ετών με εντολές που λάμβανε.

«Κακώς ακολουθούταν αυτή η τακτική από το 2004 και μετά και έτσι συνέβη και με την υπόθεση του Μουσείου της Πόλης», είπε ο κ. Πατσιαντάς και συμπλήρωσε η κ. Οικονόμου πως η τακτική μπορεί να συνηθιζόταν, αλλά ήταν παράτυπη.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η διαδικασία που λάμβανε χώρα με εργολάβους και προμηθευτές», δήλωσε.

«Λείπει ένα εκατομμύριο, χωρίς εξήγηση»

«Εδώ υπάρχει μια υπόθεση ενός εκατομμυρίου που λείπει και δεν μας λέει κανείς πού είναι. Υποστηρίζει ο ταμίας ότι δίνονταν για έργα και προμήθειες, αλλά δεν λέει πού ακριβώς, με ποια εντάλματα και ποιες αποδείξεις. Εγώ δεν καταλαβαίνω τι είδους υπερασπιστική τακτική έχει διαλέξει. Στην απολογία του δεν απαντάει που θα βρούμε το ποσό που μπορεί να δόθηκε ως προπληρωμή σε κάποιους, αλλά πρέπει να μας πει ποιοι είναι αυτοί. Πρόκειται για έλλειμμα καθαρό και δεν υποστηρίζω πως μπήκε στην τσέπη του ταμία, αλλά πρέπει να αντιληφθεί και ο ίδιος ότι πρέπει να μιλήσει για τα αυτονόητα. Το ποσό είναι μεγάλο και υπόλογος από το Νόμο είναι ο ταμίας», δήλωσε η κ. Οικονόμου και πρότεινε παραπομπή στο υπηρεσιακό, με τη διαφωνία του κ. Μουλά και του κ. Νίκου που ζήτησαν να αποφανθεί πρώτα η δικαιοσύνη.

Το υπηρεσιακό συμβούλιο θα έχει το χαρακτήρα της τακτικής ανάκρισης και θα καλέσει και άλλους εμπλεκόμενους.

«Αν δεν πει ο ίδιος πού είναι το ποσό υπάρχει πρόβλημα» σημείωσε η κ. Οικονόμου και σε ερώτηση του κ. Μουλά αν η παραπομπή μπλοκάρει και την αίτηση συνταξιοδότησης που κατέθεσε ο πρώην ταμίας η απάντηση ήταν θετική.

Ο κ. Πατσιαντάς χαρακτήρισε τον κ. Σιγάλα «αγαπητό πρόσωπο», αλλά έκρινε πως η παραπομπή στο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι μονόδρομος.

Τόνισε πως τα ταμεία του Δήμου και των Νομικών Προσώπων ήταν πάντα συγκοινωνούντα δοχεία και επισήμανε πως τις «μεταφορές» χρημάτων για να πληρώνονται εργολάβοι κι προμηθευτές τις είχαν επισημάνει και ορκωτοί από το 2004. Για τα ποσά που δίνονταν κόβονταν πρόχειρες αποδείξεις και στη συνέχεια, μετά την παρέλευση χρόνου και εντάλματα.

Ο κ. Πατσιαντάς προέτρεψε τον κ. Σιγάλα να μιλήσει για όλα και τόνισε πως αν για το 1 εκατομμύριο ευρώ υπάρχουν πρόχειρες αποδείξεις και κοπούν εντάλματα δεν θα υπάρχει ζήτημα.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει και τον πρώην ταμία του Δήμου Βόλου να αναπληρώσει εντός 48 ωρών έλλειμμα 1 εκ. ευρώ που λείπουν από τα ταμεία των Νομικών Προσώπων.

«Αν έρθουν στην επιτροπή και οι εργολάβοι και πουν ότι έλαβαν τα χρήματα έστω χωρίς εντάλματα, θα βγάλουμε μια άκρη. Εάν ο ταμίας του Βόλου, μέσα από πειθαρχική διαδικασία πει τα πράγματα με το όνομά τους, θα έχουμε μια διαφορετική περίπτωση από τον ταμία του Δήμου Αγριάς», τόνισε ο κ. Πατσιαντάς και ψήφισε θετικά στο να κληθεί ο ταμίας να αναπληρώσει το έλλειμμα και τον «κάλεσε» να εμφανιστεί στην επιτροπή και να πει τα «πράγματα με το όνομά τους».

Επεισόδιο

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ της Νατάσσας Οικονόμου, της Ζέττας Μακρή και του Γ. Μουλά.

«Ο κ. Σιγάλας στοχοποιήθηκε από την αρχή από εσάς. Τον απομακρύνατε από τη θέση του και του περιορίσατε τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Είσαστε εγκληματικά αμελής στην άσκηση των πολιτικών σας καθηκόντων. Και αν στοχοποιήθηκε δικαίως ή αδίκως ο κ. Σιγάλας θα φανεί από την ποινική διαδικασία», είπε απευθυνόμενη στην πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής η κ. Ζέττα Μακρή.

«Υπάρχει ποινική εξέλιξη σε ένα θέμα και δεν μπορούσε να μένει στη θέση του. Όχι μόνο δεν τον στοχοποιήσαμε, αλλά τον καλούμε και δεν έρχεται», ήταν η απάντηση της κ. Οικονόμου.

Ο κ. Νίκου δήλωσε πως ένας άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της κατακραυγής της κοινωνίας του Βόλου, χωρίς κανείς να έχει αποφανθεί τι συμβαίνει και κυρίως η δικαιοσύνη.

«Το θέμα είναι σοβαρό και το ποσό μεγάλο και δεν ξέρω αν βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται δίκαια ή άδικα. Δεν αθωώνω και δεν καταδικάζω κανέναν πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη. Το ερώτημα είναι αν πάνω από τον κ. Σιγάλα δεν υπήρχαν πολιτικοί και διοικητικοί προϊστάμενοι. Αυτοί δεν είχαν ευθύνες; Πού είναι όλοι αυτοί. Όλες οι εκθέσεις ακόμα και από ορκωτούς λογιστές που μας έφερναν στο δημοτικό συμβούλιο ήταν μια χαρά. Το θέμα είναι πολιτικό. Αθωώνονται όλοι οι άλλοι και ένα πρόσωπο μπαίνει στο στόχαστρο. Θέλω να κληθούν όλοι αυτοί και να πούνε τι συνέβαινε», δήλωσε ο κ. Νίκου.

«Το ταμειακό έλλειμμα δεν το αρνείται κανένας. Ο ταμίας υποστηρίζει ότι λείπουν τα χρήματα, αλλά δόθηκαν για καλό σκοπό σε έργα. Αν πούμε όχι στην κλήση του ταμία για αναπλήρωση του ελλείμματος θα είναι σαν να αρνούμαστε ότι λείπουν τα χρήματα, ενώ δεν του δίνουμε τη δυνατότητα να μας πει πού πήγανε τα χρήματα», τόνισε ο κ. Δ. Δερβένης, μέλος της επιτροπής.

«Ζητάτε επιστροφή χρημάτων από τον ταμία που λέει ότι δόθηκαν για σκοπούς του Δήμου. Δεν πρέπει να κληθούν οι εργολάβοι που τα έλαβαν για να βεβαιώσουν το αληθές ή όχι του πράγματος», αναρωτήθηκε ο κ. Μουλάς.

«Μα ποιους να καλέσουμε επιτέλους κ. Μουλά», ήταν η αντίρρηση της κ. Νατάσσας Οικονόμου.

Για την κλήση του ταμία ώστε να αναπληρωθεί το έλλειμμα στα Νομικά Πρόσωπα καταψήφισαν οι κ.κ. Νίκου και Μουλάς.

Ο πρώην ταμίας του Δήμου καλείται εντός 48 ωρών να επιστέψει – εφόσον του καταλογίστηκαν – τα χρήματα που απουσιάζουν από τα ταμεία του Δήμου από τις εισπράξεις των παρκομέτρων.

«Ο κ. Σιγάλας σε αυτή την υπόθεση έχει μόνο υπηρεσιακές ευθύνες και του ζητάτε να τα επιστρέψει. Αίσχος, ντροπή. Να πάτε να ζητήσετε τα χρήματα από εκείνους τους υπαλλήλους που έχουν ποινικές ευθύνες. Έχετε παραποιήσει τα πορίσματα, αίσχος», είπε σε έξαλλη κατάσταση ο κ. Μουλάς.

«Είστε απαράδεκτος, ξεπερνάτε τα όρια. Ντροπή δική σου. Έχουμε τρεις υποθέσεις για αναπλήρωση χρημάτων από δύο ταμίες. Καλώς ή κακώς οι ταμίες πρέπει να τα αναπληρώσουν τα χρήματα, εφόσον είναι από το Νόμο υπεύθυνος», απάντησε στον ίδιο τόνο η κ. Οικονόμου.

«Είναι βέβαιο ότι τα χρήματα από τα παρκόμετρα δεν τα έχει υπεξαιρέσει ο κ. Σιγάλας. Τα χρήματα τα έχουν ενθυλακώσει εκείνοι που είχαν τρόπο να παραβιάζουν τα μηχανήματα. Δυστυχώς όμως είναι η τυπική διαδικασία και πιστεύω πως οι ποινικά υπόλογοι θα επιστρέψουν τα χρήματα και θα φανεί τι συνέβη. Πιστεύω πως την ποινική ευθύνη την έχουν άλλοι, αλλά η κατά το Νόμο διαδικασία πρέπει να προχωρήσει», εκτίμησε ο κ. Μ. Πατσιαντάς και ψήφισε υπέρ της κλήσης επιστροφής των χρημάτων.

«Εγώ δεν μπορώ να ζητήσω από έναν άνθρωπο να επιστρέψει εντός 48 ωρών χρήματα όταν δεν είναι υπεύθυνος», ήταν η δήλωση της κ. Ζέττας Μακρή που μαζί με τον κ. Μουλά και τον κ. Νίκου καταψήφισαν την κλήση του ταμία για επιστροφή χρημάτων και η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία.

Στην υπόθεση των παρκομέτρων «κατηγορούνται» τρία ακόμη πρόσωπα και η κ. Οικονόμου πρότεινε να κληθούν σε απολογία γιατί δεν έχουν απολογηθεί, όπως δεν έχει απολογηθεί και ο κ. Σιγάλας.

«Να κληθούν σε απολογία και να κατονομάσουν τους δράστες. Η συναδελφική αλληλεγγύη έχει και όρια. Να μας πούνε ποιος πήρε τα λεφτά γιατί το ξέρουνε», δήλωσε ο κ. Πατσιαντάς και η κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι οι υπάλληλοι γνωρίζουν ποιοι πήρανε τα χρήματα, αλλά δεν το λένε.

Καταψήφισε την εισήγηση ο κ. Νίκου.

Στην Αγριά γνώριζαν

όλοι για το έλλειμμα

Η υπόθεση του ελλείμματος ύψους 93.000 ευρώ του πρώην Δήμου Αγριάς έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και η πράξη όπως επισημάνθηκε χθες είναι κακουργηματική γιατί το έλλειμμα ξεπερνά τα 75.000 ευρώ, ενώ ο ταμίας έχει παραδεχτεί τις ενέργειές του. Χθες η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε σε διοικητικό επίπεδο να παραπεμφθεί η απόφαση στο υπηρεσιακό συμβούλιο που θα «ανακρίνει» τον υπάλληλο και θα αποφασίσει για το επαγγελματικό του μέλλον, ενώ χθες αποφασίστηκε επίσης να κληθεί ο ταμίας και να αναπληρώσει το έλλειμμα εντός 48 ωρών ή να υποβάλλει εντός πέντε ημερών τις ενστάσεις του.

Όλες οι παρατάξεις πλην του ΚΚΕ με εκπρόσωπο τον κ. Νίκου ψήφισαν για την παραπομπή του υπαλλήλου στο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Ο κ. Νίκου δήλωσε πως δεν μπορεί να εγκρίνει το ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής ως «εξεταστική επιτροπή» πριν καταλήξει η δικαιοσύνη για τις υποθέσεις.

Η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε πως ο ταμίας στην απολογία του έχει παραδεχτεί την πράξη του και δεν προβλέπεται νέα απολογία.

Ο πρώην ταμίας της Αγριάς αιτείται παύση δίωξης και ζητά να ληφθεί ως ελαφρυντικό η πρότερη εικόνα του ως υπαλλήλου και να του επιβληθεί η μικρότερη ποινή.

Το πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρει ωστόσο ότι πρόκειται για βαριά αμέλεια και παράβαση καθήκοντος, γι’ αυτό και αποφασίστηκε παραπομπή στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Ο πρώην Δήμαρχος Αγριάς κ. Παπαευθυμίου στην κατάθεσή του παραδέχθηκε ότι γνώριζε όσα συνέβαιναν στο ταμείο του Δήμου, σύμφωνα με την κ. Οικονόμου.

Εσωτερική έρευνα στο Δήμο

Νέες υποθέσεις με χρήματα που αναζητούνται προκύπτουν καθημερινά στο Δήμο. Όπως ανακοίνωσε χθες στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η κ. Ν. Οικονόμου διατάχθηκε εσωτερική έρευνα για όλα τα τιμολόγια του τελευταίου εξαμήνου του 2010. Η έρευνα διατάχθηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι ένταλμα που κόπηκε στις 21 Οκτωβρίου του 2010 δεν είχε εξοφληθεί ενώ εμφανιζόταν ως εξοφλημένο.

Το ένταλμα αφορούσε τον πρώην Δήμο Βόλου και τον παιδικό σταθμό Μεταμορφώσεως με δικαιούχο την κατασκευάστρια εταιρεία.

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το