Κατηγορίες: Πολιτική

Και άλλες περιπτώσεις λεηλασίας του ΙΚΑ…

Κουτρουμάνης και Σπυρόπουλος δήλωσαν ότι «ξέρουμε πού μας κλέβουν»

Και άλλες περιπτώσεις διαφθοράς και λεηλασίας του ΙΚΑ μέσω της δράσης κυκλωμάτων στο εσωτερικό του έχουν εντοπιστεί και σύντομα θα έλθουν στο φως της δημοσιότητας. Οπως ενημέρωσαν την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος είναι θέμα χρόνου και η εξακρίβωση των ονομάτων των εμπλεκομένων προσώπων.

Oπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης «το φαγοπότι και το πάρτι τελείωσαν» και δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για το ΙΚΑ Καλλιθέας προήλθαν από συστηματική δουλειά μηνών και πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως οι απάτες τέτοιου είδους δεν περιορίζονται στο συγκεκριμένο υποκατάστημα.

«Δεν έχουμε πετύχει το στόχο στο 100%, αλλά στο 75%. Όλες όμως οι απώλειες θα έχουν καλυφθεί μέσα στο χρόνο με τις δράσεις που έχουμε αναλάβει», σημείωσε, κάνοντας γνωστό ότι και οι υπόλοιπες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί, θα έλθουν σύντομα στο φως της δημοσιότητας.

Oπως τόνισε από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ «τα στοιχεία που θα προκύψουν στο άμεσο διάστημα θα είναι συνταρακτικά». «Αυτή τη στιγμή ξέρουμε πού μας κλέβουν στο ΙΚΑ και το μόνο που μένει είναι να εντοπίσουμε το όνομα», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι με το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ο έλεγχος και η διασταύρωση στοιχείων είναι πιο εύκολα.

Εν τω μεταξύ σε “σαφάρι” για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη των χιλιάδων συντάξεων και επιδομάτων “μαϊμού” έχει αποδυθεί το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αναδεικνύει περιστατικά που εξοργίζουν, αλλά και σοκάρουν.

Ο Γ. Κουτρουμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ήδη υπάρχουν υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα ενώ, όπως αποκάλυψε «όταν κλήθηκε κάποιος να λογοδοτήσει διότι εισέπραττε παρανόμως σύνταξη, αυτοκτόνησε επειδή ήταν επώνυμος στην περιοχή του».

Αναφερόμενος στις 40.000 συντάξεις «μαϊμού» που διακόπτονται, αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονται με τράπεζες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός από τις κάμερες των ATM όσων εισέπρατταν συντάξεις δικαιούχων που απεβίωσαν.

«Οι συντάξεις, με τα μέτρα που λαμβάνουμε, είναι διασφαλισμένες για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια, αλλά προϋπόθεση είναι να απομακρυνθεί οριστικά η χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας», επανέλαβε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας.

Έσπευσε, όμως, ταυτόχρονα να προειδοποιήσει πως «αν αυτή η ύφεση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, το 2013, το 2014, το 2015, ουδείς μπορεί να περιμένει να έχουμε αυτό το επίπεδο μισθών και συντάξεων».

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα καταβάλλει 2.760.000 συντάξεις. Μην το απαξιώνουμε, συνεπώς, είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη», είπε.

Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο δημογραφικό, λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα, αντιμετωπίστηκε στη χώρα μας με πελατειακές πρακτικές και τώρα πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε τον νέο άνθρωπο για να κάνει οικογένεια, γιατί το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα πολυτεκνίας και παροχές χωρίς σχέδιο».

Κουτρουμάνης: Δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις εκτός…

«Το έργο εντοπισμού των παρανομούντων είναι δυσχερέστατο, γι΄ αυτό θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε ακόμη και σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία», είπε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Αναφερόμενος στο ύψος των εισφορών, ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι είναι υψηλές, σημείωσε ωστόσο ότι θα ήταν 30% χαμηλότερα αν όλοι τις κατέβαλαν όπως πρέπει.

Επικαλέστηκε μάλιστα την περίπτωση του ΟΓΑ, που έχει 480 ευρώ εισφορές τον χρόνο.

Διαπιστώθηκε ότι το 40% των αγροτών δεν τις καταβάλει και είναι εντυπωσιακό ότι το φαινόμενο δεν εκδηλώνεται σε νομούς φτωχούς, αλλά σε νομούς με υψηλή παραγωγικότητα, όπως στην Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο κ. Κουτρουμάνης είπε το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με το ΙΚΑ, προκειμένου μέσα σε 2 μήνες να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες.

Όπως πάντως διευκρίνισε, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν στερηθεί σύνταξη για μήνες.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ρωτήθηκε για το κούρεμα των ομολόγων. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών για τις απώλειες «δέσμευση που δεν μπορούσε να πάει παρά πέρα γιατί θα έπρεπε ο υπουργός να πει κάτι αντίστοιχο και στο ολλανδικό ΙΚΑ».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Απόπειρα δολοφονίας εναντίον ομογενούς δικηγόρου στα Τίρανα – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου στα Τίρανα νοσηλεύεται ο καθηγητής της…

29 Μαΐου 2024

ΔΥΠΑ: Πρόβλημα με την πληρωμή της παροχής μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες

Aπλήρωτες παραμένουν οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες που δικαιούνται για πρώτη φορά την ειδική παροχή προστασίας της…

29 Μαΐου 2024

Τραγωδία στο Άμστερνταμ: Κινητήρας αεροσκάφους «ρούφηξε» άνθρωπο μπροστά στα μάτια επιβατών

Μπροστά σε ένα τρομακτικό θέαμα βρέθηκαν επιβάτες αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ όταν κινητήρας αεροσκάφους…

29 Μαΐου 2024

Μαρτυρικός θάνατος βρέφους – Πέθανε αφότου το ξέχασε για ώρες ο πατέρας του στο αυτοκίνητο

Ένα αγοράκι μόλις 16 μηνών πέθανε μέσα στο αυτοκίνητο όπου το παράτησε επί ώρες ο…

29 Μαΐου 2024

«Εδώ αρχίζει η σύγχρονη ιατρική» – Γιατροί προσπάθησαν πριν από 4.500 χρόνια να θεραπεύσουν όγκο στο κεφάλι

Αρχαιολόγοι εντόπισαν σαφείς ενδείξεις ότι γιατροί στην αρχαία Αίγυπτο προσπάθησαν να θεραπεύσουν καρκινικούς όγκους στον…

29 Μαΐου 2024

Ιαπωνία: Εκτοξεύει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στην Ιστορία

Ερευνητές στην Ιαπωνία κατασκεύασαν τον LignoSat, τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο. Ελπίζουν ότι η χρήση ξύλου,…

29 Μαΐου 2024