Τοπικά

Καθυστερούν να πληρώσουν

Η οικονομική κρίση έχει αντίκτυπο στις καθημερινές συναλλαγές


ενοίκια και κοινόχρηστα….

Καθυστερήσεις στην πληρωμή των ενοικίων αλλά και στην εξόφληση των κοινοχρήστων παρατηρείται από μισθωτές στο Βόλο, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες διαχείρισης κοινοχρήστων να σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αποστολή εξώδικων και ενταλμάτων πληρωμής. Εκτός βέβαια από την αδυναμία πληρωμής λόγω της κρίσης υπάρχουν και οι περιπτώσεις ενοικιαστών που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να μην πληρώσουν.

Η οικονομική κρίση, οι απολύσεις, οι μειώσεις στους μισθούς δημιουργούν αντίκτυπο και στη συνεπή πληρωμή των ενοικίων και των κοινοχρήστων. Και οι τιμές στα μισθώματα μπορεί να είναι σταθερές, ωστόσο στα κοινόχρηστα τα ποσά αυξάνουν λόγω της επιβολής νέων φόρων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου κ. Νεοκλεία Κρατήρα τόνισε πως από πέρυσι υπάρχει μια αύξηση στις περιπτώσεις καθυστέρησης ή και μη εξόφλησης των μισθωμάτων. Και βέβαια υπάρχουν οι μισθωτές που όντως αντιμετωπίζουν μια σοβαρή δυσκολία και δεν μπορούν να πληρώσουν, υπάρχουν όμως και αυτοί που εκμεταλλεύονται το γενικότερο κλίμα και λένε ότι αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Η ίδια πρόσθεσε πως τα μισθώματα στις κατοικίες παραμένουν «παγωμένα», ενώ στα επαγγελματικά ενοίκια υπάρχει μια μείωση στα μισθώματα που αγγίζει ακόμη και το 20%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν πως πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η συνεργασία με τον μισθωτή, καθότι, ό,τι ξενοικιαστεί αυτή την περίοδο, δύσκολα θα ενοικιαστεί πάλι.

Προσθέτουν δε πως η πληρωμή των μισθωμάτων αποτελεί ανελαστική δαπάνη.

Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Μαγνησίας κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου τόνισε πως η μη πληρωμή των ενοικίων αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί από την πλευρά μας, είναι πως υπάρχει μια μείωση γύρω στο 10% στα μισθώματα των ενοικίων.

Πιο έντονα όμως τα προβλήματα στην εξόφληση υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά την πληρωμή των κοινοχρήστων. Η μηνιαία καταβολή τους έχει εξελιχθεί για πολλούς σε πραγματικό «βρόχο», ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα, που υπάρχει και ο λογαριασμός για τη θέρμανση.

Και είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, ώστε μισθωτές αδυνατούν να πληρώσουν κοινόχρηστα που αγγίζουν και τα 20-30 ευρώ.

Σε σχέση με πέρυσι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ιδιοκτητών και των μισθωτών διαμερισμάτων οι οποίοι καθυστερούν αρκετούς μήνες την πληρωμή των κοινοχρήστων. Για παράδειγμα σε μια από τις δέκα περίπου εταιρείες διαχείρισης των κοινοχρήστων, πέρυσι οι οφειλές ήταν γύρω στους 25, ενώ φέτος έφτασαν τους 50.

Τα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι εταιρίες διαχείρισης των κοινοχρήστων ποικίλουν ανάλογα με το διαμέρισμα. Πάντως εκτιμάται πως τα ανεξόφλητα ποσά ξεκινούν από 200 και φτάνουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ.

Κατά μέσο όρο οι οφειλές αφορούν κοινόχρηστα από τρεις έως και έξι μήνες.

Η οικονομική κρίση και οι απολύσεις των τελευταίων μηνών είναι η κύρια αιτία. Σε αυτή όμως την κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, αλλά και των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Πέρυσι η τιμή πώλησης ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 0,60 λεπτά και φέτος έχει αγγίξει τα 0,80 ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους οι οφειλέτες ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες. Πάντως οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση άμεσα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους εταιρείας διαχείρισης κοινοχρήστων ήδη έχουν γίνει επαφές με δικηγόρους, ώστε να σταλούν εξώδικα και εντάλματα πληρωμής στους ιδιοκτήτες και τους μισθωτές διαμερισμάτων που οφείλουν.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το