Photo Gallery, Τοπικά

Καθυστερούν εγκρίσεις οικοδομικών εργασιών

Συνήγορος του Πολίτη προς ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων


Απαντήσεις αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην έγκριση των οικοδομικών εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά και για άλλα υπηρεσιακά ζητήματα, όπως η καταγγελία περί προχρονολόγησης εγγράφων, ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη από την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στο Βόλο. Σημειώνεται ότι σχετική αναφορά στον Συνήγορο είχε κάνει το Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ύστερα από τις καταγγελίες μηχανικών που είχε δεχθεί. Το ΤΕΕ Μαγνησίας είχε αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και στον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, προτείνοντας μάλιστα και λύσεις για την επίσπευση των διαδικασιών εγκρίσεων από την Αρχαιολογία.

 

 

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας κ. Αργυρώ Ιντζεσίλογλου δηλώνει ότι θα απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτει ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως είχαν απαντηθεί και αυτά που είχε θέσει το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δια της βοηθού του κ. Ευαγγελίας Μπαλλά απευθύνθηκε στις 8 Απριλίου 2011 στην ΙΓ’ Εφορεία και παραθέτοντας τις διαμαρτυρίες που ετέθησαν από πολιτικούς μηχανικούς στο ΤΕΕ Μαγνησίας ζητεί μεταξύ άλλων να απαντηθούν εντός ενός μήνα, τα εξής:

α) Οι λόγοι των φερομένων ως καθυστερήσεων από πλευράς της Υπηρεσίας της χορήγησης των αιτούμενων εγκρίσεων.

β) Οι λόγοι για τους οποίους η Εφορεία φέρεται ότι ζητεί εξ αρχής την κατάθεση συνολικής μελέτης με πλήρη σειρά σχεδίων και ανεξαρτήτως της διαβάθμισης του προστατευτικού καθεστώτος μιας περιοχής, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας.

γ) Η τυχόν στελέχωση της ΙΓ’ Εφορείας με μηχανικό ή η τυχόν πρόβλεψη σχετικής τοιαύτης ειδικότητας στο οργανόγραμμα της Υπηρεσίας.

δ) Οι απόψεις της Υπηρεσίας σχετικά με την φερόμενη ως προχρονολόγηση των εγγράφων της Εφορείας.

ε) Το νόμιμο έρεισμα της χορήγησης εκ μέρους της Υπηρεσίας έγκρισης για έκδοση οικοδομικής αδείας με χρονικό περιορισμό αξιοποίησης της έγκρισης αυτής εντός έτους από την χορήγησή της.

Όπως επισημαίνει σχετικά στο έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη «ευελπιστεί στην στενή συνεργασία της Υπηρεσίας, για την εξάλειψη των ανωτέρω προβλημάτων, τα οποία, στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας, εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών και πλήττουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας εν γένει, καθώς και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή».

 

Από το Σεπτέμβριο…

 

Στο έγγραφο του Συνηγόρου περιλαμβάνονται και περιπτώσεις διαμαρτυριών πολιτικών μηχανικών του νομού Μαγνησίας και συγκεκριμένα:

– Περίπτωση αρχιτέκτονα, που στις 15 Οκτωβρίου 2010 σε αίτησή του στο ΤΕΕ ανέφερε «την καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής έγκρισης, ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της μελέτης από την ΙΓ Εφορεία, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ως σήμερα η έκδοση της αιτηθείσας οικοδομικής αδείας (από 6-9-2010)». Για την περίπτωση αυτή ο Συνήγορος αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αρχιτέκτονα, η Εφορεία έχει ελέγξει την περιοχή και έχει χορηγήσει αντίστοιχες εγκρίσεις για το όμορο οικόπεδο ίδιας ιδιοκτησίας.

– Περίπτωση πολιτικού μηχανικού του Βόλου που είχε καταγγείλει επίσης στο ΤΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2010 την «προχρονολόγηση εγγράφων από την Υπηρεσία». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, «στο από 18 Ιουνίου ερώτημά του προς την ΙΓ’ Εφορεία για λογαριασμό της εταιρείας που εκπροσωπούσε σχετικά με το καθεστώς προστασίας στις βόρειες συνοικίες, όπου υπήρχε πρόθεση ανέγερσης καταστήματος, παρέλαβε την απάντηση της Υπηρεσίας στις 12 Οκτωβρίου 2010, η οποία φέρεται ότι είχε ημερομηνία την 28η Ιουλίου 2010».

– Περίπτωση άλλου αρχιτέκτονα-μηχανικού-κατασκευαστή που κατήγγειλε καθυστερήσεις έξι μηνών για χορηγήσεις σχετικών εγκρίσεων, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην υλοποίηση ιδιωτικών έργων και επιφέρει μέχρι και ακύρωση επενδυτικών προγραμμάτων. Οι καθυστερήσεις αυτές κατά τον μηχανικό, «δεν χαρακτηρίζουν την πρακτική άλλων Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων». Επίσης καταγγέλλεται για άλλη μια φορά «η προχρονολόγηση εγγράφων, με την προβαλλόμενη από την Υπηρεσία αιτιολογία ότι η ημερομηνία που φέρουν τα έγγραφα, είναι εκείνη που σημειώνεται κάθε φορά από την εισηγήτρια και όχι η τελική της υπογραφής τους.

Ο εν λόγω αρχιτέκτονας-μηχανικός παραθέτει μάλιστα δύο περιπτώσεις καθυστερήσεων, η μία αίτησης έκδοσης οικοδομικής αδείας στο Αχίλλειο Πτελεού (6-10-2008), στην οποία «ο προβαλλόμενος από τα έγγραφα της Εφορείας χρόνος ενός έτους ως χρόνος ισχύος της εγκρίσεως, χωρίς να γίνεται επίκληση της διάταξης που προβλέπει τον χρονικό αυτό περιορισμό, οδήγησε τον μηχανικό στην κατάθεση νέας αίτησης με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά για την ανανέωση της εν λόγω αδείας, η οποία όμως ανανέωση χορηγήθηκε μόλις στις 29 Ιουνίου 2010, ημερομηνία της τελικής υπογραφής. Ωστόσο το έγγραφο έφερε την ημερομηνία 20 Απριλίου 2010. Λόγω της σημειούμενης καθυστέρησης των 4 μηνών, ο ιδιώτης εγκατέλειψε το έργο, δεν απέδωσε τα οφειλόμενα στο μηχανικό και η περιοχή στερήθηκε μιας σημαντικής επένδυσης».

– Περίπτωση τεσσάρων μηχανικών που ισχυρίζονται ότι «ανεξαρτήτως της διαβάθμισης του προστατευτικού καθεστώτος μιας περιοχής, ζητείται από την Εφορεία η υποβολή των σχεδίων της αρχιτεκτονικής μελέτης και μάλιστα κατά το αρχικό στάδιο κατάθεσης του φακέλου για την έκδοση της οικοδομικής αδείας, τα οποία όμως ελέγχονται από υπαλλήλους, οι οποίοι δεν διαθέτουν το πτυχίο του μηχανικού».

Συνολικά οι περιπτώσεις των μηχανικών που προέβησαν σε σχετικές καταγγελίες για τις καθυστερήσεις και τα προχρονολογημένα έγγραφα φθάνουν τις οκτώ.

 

Η ΙΓ’ Εφορεία

Η ΙΓ’ Εφορεία θα απαντήσει αναλυτικά στον Συνήγορο του Πολίτη. Ήδη όμως έχει απαντήσει αναλυτικά επίσης στο ΤΕΕ Μαγνησίας στις 14 Ιανουαρίου, δήλωσε χθες για το ζήτημα η προϊσταμένη της Υπηρεσίας κ. Αργυρώ Ιντζεσίλογλου.

«Έχουν όλα απαντηθεί αναλυτικά στο ΤΕΕ, έχουν επισυναφθεί και όλοι οι σχετικοί νόμοι και οι εγκύκλιοι και όλες οι απαντήσεις μας αναρτώνται στο «Διαύγεια» και κατά την άποψή μας δεν τίθεται κάποιο θέμα», πρόσθεσε η κ. Ιντζεσίλογλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το