Photo Gallery, Τοπικά

Καθυστερεί η εφαρμογή του αυτοδιοικητικού αναπτυξιακού προγράμματος «Ελλάδα»

Δήμοι της περιφέρειας της Μαγνησίας αδυνατούν να προγραμματίσουν έργα υποδομής

 

 

 

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις Δημοτικές Αρχές της περιφέρειας του Νομού Μαγνησίας εξαιτίας της καθυστέρησης, η οποία παρατηρείται από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών στην εφαρμογή του αναπτυξιακού αυτοδιοικητικού προγράμματος «Ελλάδα», το οποίο αντικαθιστά το αντίστοιχο του «Θησέα». Συνέπεια είναι να καθυστερούν τόσο η δρομολόγηση, όσο και η εκτέλεση έργων βασικής υποδομής. Οι κατά τόπους Δημοτικές Αρχές της περιφέρειας του Νομού Μαγνησίας περιμένουν ακόμα διευκρινίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με την έναρξη του προγράμματος, τη διάθεση του ποσού των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο για την υλοποίηση δράσεων, τα έργα που θα ενταχθούν και το κυριότερο τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότησή τους.

 

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

 

Αδύνατη κρίνεται προς το παρόν τουλάχιστον η κατάρτιση από την πλευρά των Δημοτικών Αρχών της περιφέρειας του Νομού Μαγνησίας του προγραμματισμού σχετικά με την υλοποίηση έργων βασικής υποδομής, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην έναρξη της εφαρμογής του αναπτυξιακού αυτοδιοικητικού προγράμματος «Ελλάδα».

Κυρίαρχος, ωστόσο, προβληματισμός για τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές είναι το ποσοστό της χρηματοδότησης, βάσει του οποίου θα συμμετέχει το κράτος στην υλοποίηση έργων, με το ζητούμενο να είναι αν το μεγαλύτερο ποσοστό θα καταβάλλεται από την Πολιτεία ή από τους Δήμους, κάτι που παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο.

Στην περίπτωση κατά την οποία το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης βαρύνει τους Δήμους, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν περαιτέρω προβλήματα στην υλοποίηση έργων βασικής υποδομής, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξασφάλιση των απαιτούμενων χρημάτων από τις Δημοτικές Αρχές για την κάλυψη του υψηλού κόστους των δράσεων.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το πρόγραμμα «Ελλάδα», ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), από εθνικούς πόρους και από διάφορες άλλες χρηματοδοτήσεις και δάνεια.

Οι Δήμοι από την πλευρά τους ζητούν ορισμένες τροποποιήσεις, όπως και τον προσδιορισμό των ποσοστών των ΚΑΠ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα. Επίσης, τη νομοθετική δέσμευση ισόρροπης συγχρηματοδότησης του προγράμματος από τους ΚΑΠ και το ΠΔΕ. Επιπλέον, ζητούν δικαιούχοι του προγράμματος να είναι μόνο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως, επίσης, και την απλοποίηση και αντικειμενικοποίηση των  κριτηρίων ένταξης έργων, μελετών και ενεργειών στο πρόγραμμα.

Σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, είναι η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου μέσα από μικρά και μεσαία έργα που είναι αναγκαία για την περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη. Το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης έχει πενταετή χρονική διάρκεια (2011-2015), η οποία μπορεί να παραταθεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για επιπλέον έτη. Το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης διαρθρώνεται σε άξονες. Πρόκειται για τις Οριζόντιες Παρεμβάσεις, με στόχο την επίλυση προβλημάτων σε κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή καταρτίζονται τέσσερις οριζόντιες κατηγορίες παρέμβασης για την Αυτοδιοίκηση.

Για κάθε μία από τις κατηγορίες και κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αυτοδιοίκησης, θα πραγματοποιηθούν μελέτες βάσει των οποίων θα προσδιοριστούν οι αναγκαίες προδιαγραφές για την επιτυχή υλοποίησή τους, καθώς και το ποσοστό των πόρων που θα διατεθούν.

Επίσης στους άξονες εντάσσεται και το πρόγραμμα των Δήμων, με στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Δήμο να επιλέξει τα έργα και τις ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητές του και τις επιμέρους ανάγκες του.

Στην κατεύθυνση αυτή θα κατανεμηθούν οι αντίστοιχες πιστώσεις ανά Δήμο για το σύνολο της διάρκειας του προγράμματος, με τον καθορισμό κριτηρίων και στη βάση διαφανών και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και κριτηρίων σύγκλισης, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο τελευταίος άξονας αναφέρεται στο πρόγραμμα των Περιφερειών, με στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Περιφέρεια να επιλέξει τα έργα και τις ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητές της και τις επιμέρους ανάγκες της.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει στο παρελθόν η κυβέρνηση, ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόροι του προγράμματος αποτελούν ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων και Περιφερειών και ποσοστό Εθνικών Πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα παραπάνω ποσοστά συγχρηματοδότησης του προγράμματος από την Αυτοδιοίκηση και την Κεντρική Διοίκηση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θα καθοριστούν με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το