Πολιτική

Καθοριστικό συνέδριο για το ΠΑΣΟΚ

Με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του
Με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του

Με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου αρχίζει την Παρασκευή (σήμερα) το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι σύνεδροι αναμένεται ότι θα είναι περίπου 4.050 και υπάρχει ικανοποίηση από την πλευρά του κόμματος για την συμμετοχή.

Η Ιπποκράτους σχολιάζοντας την απουσία των Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη από την έναρξη του συνεδρίου, κάνει λόγο για τεράστιο λάθος και από τους δύο άνδρες. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι θα παραβρεθεί το Σάββατο (αύριο) στο συνέδριο ενώ ο κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά στην ειδική επιστολή πρόσκληση που του έστειλε ο κ. Βενιζέλος.

Όλα τα κόμματα θα στείλουν αντιπροσώπους εκτός των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς όπως ενημέρωσαν οι βουλευτές θα είναι εκτός Αθηνών. Από την πλευρά της ΝΔ θα παραβρεθεί ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βίτσας, από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης, από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, από τον ΛΑΟΣ ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και από τους Οικολόγους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δώσει το στίγμα του για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και για την κεντροαριστερά, ενώ αναμένεται να μιλήσει για την τακτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θα πει “όχι” σε νέα μέτρα, θα ενημερώσει για το πρόγραμμα του κόμματος για το θέμα της ανεργίας, και φέρεται ότι θα εστιάσει στο θέμα των δανειοληπτών.

Εν τω μεταξύ στίγμα των προθέσεων του να μιλήσει έξω από τα δόντια στο συνέδριο, κάνοντας ίσως για πρώτη φορά έναν πραγματικό απολογισμό της προηγούμενης τριετίας, έδωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.

«Αυτοί που σας ακούν, ζητούν ολοένα και περισσότερες ποσότητες αλήθειας, έτοιμοι δυστυχώς πολλές φορές να επιλέξουν το εύκολο ψέμα», είπε στους νέους του κόμματος. «Η μάχη της αλήθειας και η μάχη της ειλικρίνειας, που περιλαμβάνει και την εσωτερική μάχη της αυτοκριτικής για όσα έγιναν και για όσα παρελήφθησαν -θα τα πούμε αυτά στο συνέδριο – είναι μια μάχη δύσκολη. Είναι μια μάχη πολιτικής ηθικής και ταυτόχρονα πολιτικής στρατηγικής», πρόσθεσε.

Αλλά και σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε ότι τα  τελευταία τρία χρόνια «με λάθη, παραλείψεις, αλλά και βαθύ αίσθημα ευθύνης, αναγκάστηκε να συγκρουστεί με τον εαυτό  του και να τον ξεπεράσει στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Σας λέω ως ένα δείγμα  των όσων θα πούμε στο Συνέδριο του Κινήματος, πως μπορούσαν να έχουν γίνει και διαφορετικά, αρκετά χρήσιμα πράγματα». Στα λάθη του παρελθόντος περιέλαβε «τα βάρη του κυβερνητισμού, τα βάρη δικών μας ανθρώπων που προσέβαλλαν την παράταξη με τις  προσωπικές, αδιανόητες και παράνομες συμπεριφορές τους».

Το συνέδριο της νεολαίας, παρά την ένταση που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες, ξεκίνησε σε ένα κλίμα εορταστικό και ο κ. Βενιζέλος χειροκροτήθηκε πολλές φορές. Εγινε όμως πραγματικός χαλασμός στην αίθουσα όταν προέτρεψε το ακροατήριο του να ασχοληθεί με τον έρωτα: «Σας απασχολεί η πολιτική, η δημοκρατία, το πρόβλημα της ανεργίας, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Δεν σας απασχολεί ο έρωτας; Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι σχέσεις σας;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε στη νεολαία ότι « η δική σας γενιά είναι μια αδικημένη γενιά. Αλλά δε θ’ αφήσουμε, δε θ’ αφήσετε εσείς οι ίδιοι, να γίνει η δική σας γενιά μια χαμένη γενιά». Αντίθετα, είπε, από τις αποφάσεις του συνεδρίου θα προκύψει ο δρόμος μέσα απ’ τον οποίο η νέα γενιά θα κερδίσει τη μάχη της  Ιστορίας και του   μέλλοντός της.

«Δε θα εγκαταλείψουμε το πεδίο του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της καθημερινής προσφοράς στους ναζιστές, τους φασίστες και τους εχθρού της δημοκρατίας, σ’ αυτούς που οργανώνουν όχι το κρυφό σχολειό, αλλά το παιδομάζωμα στο όνομα των ιδεών του αυταρχισμού και στ’ όνομα της νοσταλγίας αυτού που κατέστρεψε την Ευρώπη στα μέσα του 20ού αιώνα».  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τους δύσκολους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς για να καταλήξει στις ιταλικές εκλογές. «Ρώτησα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πώς ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ως προοδευτικές ή ως συντηρητικές; Είναι κάτι που θα ταρακουνήσει τη συντηρητική Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ ή είναι κάτι που τελικά θα κάνει ακόμη πιο ισχυρές, επίμονες και πειστικές τις αγορές;

Εμείς ξέρουμε ποιες είναι οι αδελφικές ομόλογες δυνάμεις μας στην Ιταλία. Θα χαιρόμασταν με μια καθαρή νίκη της Κεντροαριστεράς, του Μπερσάνι και με το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ ένταση επικράτησε σήμερα (χθες) το πρωί στο συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, χωρίς καν να έχουν αρχίσει οι εργασίες του. Αιτία είναι η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες τάσεις στους κόλπους της νεολαίας του κινήματος με επίκεντρο τον τρόπο εκλογής γραμματέα.

Οι δύο ομάδες εκπροσωπούνται από τον απερχόμενο γραμματέα Κώστα Πανταζή η μία και από το απερχόμενο μέλος του Πολιτικού Γραφείου Νίκο Ανδρουλάκη η άλλη. Αδυνατούσαν να βρουν συμβιβαστικές προτάσεις για μείζονα θέματα του συνεδρίου.

Αγκάθι» ο τρόπος εκλογής του νέου γραμματέα της Νεολαίας, καθώς έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις: Η μία προβλέπει την ανάδειξή του από το συνέδριο και η δεύτερη από την Κεντρική Επιτροπή που θα εκλέξει το Συνέδριο.

Ο Κώστας Πανταζής θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Χρήστου Παυλίδη από την Κομοτηνή, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης σκέφτεται να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Ανδρέα Σπυρόπουλο από την Ηγουμενίτσα.

Εξαιτίας της έντασης οι εργασίες του συνεδρίου καθυστέρησαν να ξεκινήσουν για αρκετές ώρες. Και παρ’ ότι ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των συνέδρων το κλίμα παρέμενε ιδιαίτερα φορτισμένο.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το