Photo Gallery, Τοπικά

Καθολική αντίδραση στις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων

«Δεν θα υπογράψω τη διαπιστωτική εκτελεστική πράξη, όσες συνέπειες και αν έχει αυτό», δήλωσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο κ. Σκοτινιώτης

 

Καθολική ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η αντίδραση των παρατάξεων στις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Ο δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν πρόκειται να υπογράψει διαπιστωτικές πράξεις απολύσεων για εργαζόμενους στο Δήμο Βόλου. «Η πλατεία Ρήγα Φεραίου δεν θα γίνει πλατεία Κλαυθμώνος», δήλωσε, σε μια συνεδρίαση όπου το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ και στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι που βλέπουν την πόρτα της εξόδου. Το ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή είναι στην ουσία κείμενο υποστήριξης νομικών θέσεων των εργαζομένων, προκειμένου να καταρριφθούν οι ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου για απολύσεις, οι οποίες δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Το κείμενο υποστηρίχθηκε και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ώστε να εκφρασθεί η καθολική αποφασιστικότητα, με ισχυρή νομική τεκμηρίωση, να μην υπογράψει ο δήμαρχος τις διαπιστωτικές πράξεις των απολύσεων. «Δεν θα υπογράψω τη διαπιστωτική εκτελεστική πράξη, όσες συνέπειες και αν έχει αυτό», δήλωσε ο κ. Σκοτινιώτης.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι αν δει κανείς μεμονωμένα τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου για τους ΟΤΑ, μπορεί να εκφράσει τη διαφωνία του και να αντιδράσει, αλλά εάν εξετάσει τις διατάξεις συνδυαστικά, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αυτοδιοίκηση, μετά από τη λαίλαπα, θα είναι αγνώριστη.

Ο δήμαρχος διαφώνησε στο καθεστώς επιτροπείας που επιβάλλεται στους δήμους, μόλις υπάρξει απόκλιση του προϋπολογισμού τους, παρότι αυτό θα συμβεί μοιραία, εφόσον το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Επίσης τόνισε ότι στην οικονομική κατάρρευση οδηγεί το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει στο εξής να «παζαρεύει» τους πόρους της με την εκάστοτε κυβέρνηση, την ώρα που το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μειώσεις 1 δισ. ευρώ.

«Απροσχημάτιστα η κυβέρνηση σταματά να μας αποδίδει το ποσοστό των πόρων μας», είπε και κατήγγειλε και το γεγονός των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων εργαζομένων.

«Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται για μετατάξεις. Ο δρόμος της διαθεσιμότητας οδηγεί στην απόλυση. Μια κατηγορία εργαζομένων αορίστου χρόνου χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο». Πρόκειται για εργαζόμενους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοικητικών κλάδων, που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι εκτός των άλλων και νομικά μετέωρες. Γι’ αυτό και κάνουμε μια προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο να αποδείξουμε πως οι διατάξεις θα εκπέσουν στα δικαστήρια. Η πλατεία Ρήγα Φεραίου δεν θα γίνει πλατεία Κλαυθμώνος και δεν θα συμπράξει ο Δήμος για να χάσουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι. Ακυρώνεται με αυτές τις αποφάσεις μια τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης του Δήμου και δεν θα το επιτρέψουμε. Χαίρομαι που η ΚΕΔΕ, έστω και με καθυστέρηση, πήρε αποφάσεις σε σωστή κατεύθυνση», είπε και κάλεσε τις παρατάξεις να στηρίξουν σθεναρά κοινό ψήφισμα ενάντια στις απολύσεις.

«Η Αυτοδιοίκηση έδωσε τα πάντα για την εξυγίανση της οικονομίας όταν για το συνολικό χρέος της χώρας ευθύνεται κατά 0,8%», είπε και σημείωσε επίσης ότι υπάρχει και απόλυτη υποβάθμιση αιρετών με κατάργηση της συμβολικής αποζημίωσης

Η κ. Ζέττα Μακρή δεν θέλησε να συμπεριλάβει στα κρίσιμα θέματα του μεσοπρόθεσμου τις πενιχρές αποζημιώσεις των αιρετών και συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Σκοτινιώτη για τις απολύσεις.

«Αντιρρήσεις όμως για κινητικότητα, αξιολόγηση και μετακίνηση υπαλλήλων» δεν πρέπει να υπάρχουν τόνισε και δήλωσε πως η ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε, δυστυχώς, να προσφύγει στα δικαστήρια, μόνο για τη δημιουργία του οικονομικού παρατηρητηρίου και όχι για άλλα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Η ίδια υποστήριξε πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραδεχτεί ότι υπήρξε μέρος του οικονομικού προβλήματος και δήλωσε πως με κάθε τρόπο πρέπει να υπάρξει εξυγίανση.

Τέλος, ζήτησε στο ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή να συμπεριληφθεί και παράγραφος που θα αναφέρει ότι θα υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για όλες τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Νάνος χαρακτήρισε το ψήφισμα της πλειοψηφίας «νομικίστικο», παρότι το θέμα των απολύσεων είναι βαθιά πολιτικό, αλλά δήλωσε πως θα το στηρίξει η παράταξή του.

«Είχαμε ενημερώσει ότι γίνεται προσπάθεια οι Δήμοι να γίνουν ανώνυμες εταιρίες, ενώ δρομολογείται επιχείρηση εκποίησης της δημοτικής περιουσίας. Με πρωτοβουλία ΚΕΔΕ γίνεται αυτή η παράδοση των δήμων σε ιδιώτες», είπε και δήλωσε πως η ηγεσία της ΚΕΔΕ δεν μπορεί να πορεύεται με βάση την κυβερνητική πολιτική. «Προτείνουμε στο εξής να μην υπάρχουν ανταποδοτικά, αλλά πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Δήμων και τις προσλήψεις νέου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα», είπε ο κ. Νάνος μεταξύ άλλων.

Ο εκπρόσωπος των Δρόμων Συνεργασίας Γ. Μολοχίδης δήλωσε πως τα αδιέξοδα τα έφεραν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο που συνέβαλλε στη σύνταξη του Νόμου του Καλλικράτη.

«Τα κροκοδείλια δάκρυα να σταματήσουν», είπε και ανέφερε πως οι αιρετοί του Δήμου Βόλου δεν ζήτησαν από μόνοι τους τη μείωση του μισθού τους.

Απευθυνόμενος στο δήμαρχο και τη Ζέττα Μακρή ζήτησε να εναντιωθούν στα κόμματα που τους στηρίζουν και τόνισε, πως εάν δοθεί γραπτή εντολή στους προϊσταμένους των υπηρεσιών, να μην δώσουν καταστάσεις του προσωπικού για απολύσεις, θα φανεί αν υπάρχουν κότσια. Με αυτή την προϋπόθεση στηρίχθηκε και το ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων κ. Μαγιάκος δήλωσε πως οι αγώνες θα συνεχιστούν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ομοφώνησαν οι πολιτικές παρατάξεις, ωστόσο το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ στο σωματείο εργαζομένων ζήτησε να πάρει το λόγο, γιατί δεν την εξέφραζε η πλειοψηφία.

Την ανάγκη νομικής θωράκισης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισαν από την πλευρά τους οι αντιδήμαρχοι Νατάσσα Οικονόμου και Νίκος Μόσχος, άποψη που στήριξε και η κ. Ζέττα Μακρή, ενώ νομικίστικο χαρακτήρισε το ψήφισμα ο Γ. Μουλάς και το ΚΚΕ.

Βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρισε το ψήφισμα ο δήμαρχος, ενώ η «πρωτοβουλία» του Γ. Μουλά να παίρνει αυθαίρετα το λόγο χωρίς να του δίνεται, ανάγκασε τον πρόεδρο κ. Φοινικόπουλο να του αφαιρέσει το λόγο. Ο σύμβουλος της μειοψηφίας προσέβαλλε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και του ζήτησε να …σηκωθεί και να φύγει.

Το ψήφισμα υποστήριξης

Το ψήφισμα που υιοθέτησαν χθες οι παρατάξεις για τις απολύσεις των υπαλλήλων περιλαμβάνει όλα τα νομικά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία μπορούν να καταρριφθούν οι ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου.

Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφασίζει:

«Να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας μονίμων ή αορίστου χρόνου δημοτικών υπαλλήλων, που αποτελεί ουσιαστικά συγκεκαλυμμένη απόλυση. Καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και δηλώνει ότι,  στηρίζει και πολιτικά και νομικά τον αγώνα των εργαζομένων.

Να μη συμπράξει ο Δήμος Βόλου καθ’οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων (αποστολή καταλόγου ονομάτων, έκδοση ατομικών διοικητικών  πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητας κλπ). Αναθέτει στο Δήμαρχο να δώσει τις σχετικές εντολές στην αρμόδια υπηρεσία.»

Αντικατάσταση

Με 26 ψήφους κ. Χαρά Αγκρή εκλέχθηκε χθες στη θέση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, μετά την παραίτηση της Αθηνάς Μπαϊράμη.

Η παράταξη του ΚΚΕ δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στο προεδρείο και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, μέσω του Γιάννη Μολοχίδη, ότι ανεξάρτητα τι προβλέπει ο νόμος οι ίδιοι δεν επιθυμούν αντικατάσταση στο προεδρείο, ενώ δήλωσε πως δεν υπήρχε από την πλευρά της παράταξης κάποια πρόταση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το