Τοπικά

Καθαρίζει από την παράνομη αφισοκόλληση το κέντρο του Βόλου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εντατική προσπάθεια καθαρισμού τοίχων και άλλων κοινόχρηστων χώρων από την παράνομη αφισοκόλληση ξεκίνησε σήμερα η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Βόλου από την οδό Ιάσονος, απομακρύνοντας αφίσες από τοίχους και τζάμια δώδεκα (12) κτηρίων, από την οδό Μπόρελ μέχρι και την Ιωλκού.  

 Συγκεκριμένα, δύο συνεργεία των τεσσάρων ατόμων το καθένα, με την εποπτεία του Προϊσταμένου του Τμήματος Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων και Ειδικών Συνεργείων, κ.Απόστολου Ταμπακόπουλου, επιδόθηκαν στην απομάκρυνση αφισών από τοίχους, τζάμια και άλλους χώρους (δύο καφάο του ΟΤΕ και στύλους), τα υπολείμματα των οποίων απομακρύνθηκαν με φορτηγάκι της Υπηρεσίας, ενώ δύο οδοκαθαριστές φρόντισαν για την αποκατάσταση της καθαριότητας στα πεζοδρόμια μπροστά από τα κτήρια όπου έγιναν οι εργασίες. Σε όλα τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός, επικολλήθηκαν αυτοκόλλητα με αναγραφόμενη τη νομοθεσία περί απαγόρευσης αφισοκόλλησης και τις προβλεπόμενες ποινές. Τα συνεργεία εισέπραξαν θετικές αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες και διερχόμενους συμπολίτες οι οποίοι εξήραν την προσπάθεια.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κ. Ν.Οικονόμου, δήλωσε σχετικά: «Στη Διεύθυνση Καθαριότητας επιχειρήσαμε, από τον περασμένο Απρίλιο, την αναδιοργάνωση στον τρόπο λειτουργίας της, προκειμένου, αξιοποιώντας όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις μας, να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δημότες και να παρέχουμε, όσο γίνεται, σε συνθήκες συνεχούς μείωσης του προσωπικού και παράλληλα αύξησης του κύκλου των εργασιών της, ποιοτικότερες υπηρεσίες. Έχοντας επιτύχει πλέον, δεδομένων των συνθηκών, μία καλή ροή στη λειτουργία της, επιχειρούμε να ασχοληθούμε πιο συντονισμένα με το θέμα της παράνομης αφισοκόλλησης και των συνθημάτων στους τοίχους. Η εικόνα της πόλης μας υποβαθμίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από την ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση και τα συνθήματα, μια κατάσταση που δεν απαντάται, σε αυτή την ένταση, σε άλλες πόλεις της χώρας και που δημιουργεί την εντύπωση της βρώμικης πόλης, σχεδόν ακυρώνοντας όποιες άλλες προσπάθειες γίνονται για τον ευπρεπισμό της».

Στο Δήμο Βόλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, εύλογα, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Για το λόγο αυτό, η Υπηρεσία ξεκίνησε την προσπάθεια από την οδό Ιάσονος, που αποτελεί την είσοδο στην πόλη και είναι δρόμος ιδιαίτερα επιβαρημένος από αφίσες και συνθήματα. Όπως εξήγησε ο κ. Α. Ταμπακόπουλος, «απαιτήθηκε σοβαρή προετοιμασία, για να μπορεί να υλοποιηθεί, από σήμερα και στη συνέχεια, η συγκεκριμένη δράση, όσο γίνεται πιο απρόσκοπτα και αποτελεσματικά. Έγινε καταγραφή και φωτογράφηση των κτηρίων, προηγήθηκε η διαδικασία προμήθειας των κατάλληλων υλικών, καθαριστικών και εξαρτημάτων καθαρισμού, η εκτύπωση των αυτοκόλλητων με την κείμενη νομοθεσία, συγκροτήθηκαν τα συνεργεία, με τρόπο ώστε να μην ατονούν, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, οι άλλες δραστηριότητες του Τμήματος και έγιναν μερικές δοκιμές των υλικών, για να δούμε την αποτελεσματικότητά τους. Η σημερινή πρώτη μέρα έδειξε ότι η προσπάθεια εξελίσσεται ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι ήταν δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία αποκόλλησης, καθώς υπήρχαν πολλές στρώσεις αφισών σε τοίχους και τζάμια, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δράση θα συνεχιστεί και αύριο στον ίδιο δρόμο, ωσότου καθαριστούν όλα τα κτήρια».

Από τα συνεργεία, παράλληλα με τη δράση αποκόλλησης των αφισών, έγινε και προσπάθεια καθαρισμού κάποιων επιφανειών από συνθήματα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αποδεικνύεται πιο δύσκολη, καθώς η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων στο εμπόριο υλικών καθαρισμού, εξαρτάται και από το υλικό και τη μορφή των επιφανειών (τοίχος, μάρμαρο, επίπεδη ή όχι επιφάνεια κλπ), ενώ πιο αποτελεσματική μέθοδος κρίνεται η εκ νέου βαφή τους. Ωστόσο, η Υπηρεσία θα συνεχίσει την προσπάθεια για, όσο το δυνατό, καλύτερα αποτελέσματα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παράνομη αφισοκόλληση και η αναγραφή συνθημάτων τιμωρείται αυστηρά από τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ και ποινή φυλάκισης ως έξι (6) μήνες. Στην περίπτωση, δε, χρησιμοποίησης ανεξίτηλων ουσιών, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και τις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ περίπου. Ο στόχος της Υπηρεσίας είναι να επικολληθούν σταδιακά αυτοκόλλητα και σε άλλους χώρους, όπου δεν επιτρέπεται η αφισοκόλληση, π.χ. σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, στοές κτηρίων, γέφυρες κλπ.

Για το θέμα των ποινών η κ.Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κινούμενοι με πνεύμα συναίνεσης, στη λογική της πρόληψης και με διάθεση ευαισθητοποίησης των πολιτών, ξεκινήσαμε τον καθαρισμό χωρίς να επιβάλουμε πρόστιμα για τις ήδη τελεσθείσες παραβάσεις, αλλά τοποθετώντας τα αυτοκόλλητα με την ισχύουσα νομοθεσία. Πλέον δε θα υπάρχει σε κανέναν η δικαιολογία ότι δε γνώριζε. Εφόσον, μετά τον καθαρισμό, παρατηρηθεί παραβίαση και επανάληψη του φαινομένου, θα τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία».

Εξάλλου, πολλοί δημότες, στην επικοινωνία τους με το Δήμο, επισημαίνουν το πρόβλημα, ζητώντας την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπισή του. Όπως σημείωσε η Αντιδήμαρχος «Σήμερα καθαρίστηκαν επιφάνειες από δώδεκα (12) κτήρια. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Η Υπηρεσία καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες με το περιορισμένο προσωπικό της. Ζητάμε τη συνεργασία των δημοτών. Η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Πιστεύουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε όλους τους συμπολίτες μας συμμάχους. Ήδη το «Κοινό των Μαγνήτων» ενημέρωσε διά του προέδρου του το Δήμο ότι είναι στην πρόθεσή τους να συνεισφέρουν συμβολικά το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ για την αγορά υλικών για τη συγκεκριμένη δράση. Τους ευχαριστούμε θερμά για την ενεργό στήριξη και τη συμπαράστασή τους».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το