Photo Gallery, Τοπικά

Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση

«Η νέα λαίλαπα ξεκινά από την Ελλάδα. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. Στην Ελλάδα είμαστε ένα βήμα πριν από το τέλος», τόνισαν οι κ.κ.. Μαϊτέ Μολά, Δημήτρης Βίτσας και Χάρης Γολέμης

 

«Το μέγιστο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πετύχει το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα» τόνισε – μεταξύ άλλων – το στέλεχος του κόμματος κ. Δημ. Βίτσας σε συνέντευξη στην Πορταριά με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης του Θερινού Πανεπιστημίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα διεξαχθεί έως την Κυριακή 22 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο «Πορταριά».

Για πρώτη φορά η Ελλάδα και ειδικά ο Βόλος φιλοξενεί το Θερινό Πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου θα συμμετέχουν 450 άνθρωποι από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μία σημαντική διοργάνωση, που τονώνει τουριστικά και οικονομικά την περιοχή. Ο Βόλος επελέγη τελικά ανάμεσα σε αρκετές άλλες ελληνικές πόλεις που διεκδικούσαν την διοργάνωση, με κυριότερο «αντίπαλο» τα Χανιά.

Οι αριστεριστές της Ευρώπης θα συντονιστούν και θα προετοιμάσουν από την Ελλάδα την αντίσταση απέναντι στα μέτρα λιτότητας και τις πολιτικές που επιβάλλει η Γερμανία. «Θα ξεδιπλώσουμε την αντίσταση στην Ευρώπη και δίνουμε ραντεβού το Σεπτέμβριο στους δρόμους» τόνισαν χαρακτηριστικά ευρωπαίοι και Έλληνες αριστεριστές από την Πορταριά.

Οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς άρχισαν επίσημα χθες το απόγευμα. Το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου υπογραμμίστηκε πως οι «ευθύνες της Αριστεράς, καθώς αυξάνεται πλέον η δύναμή της σε όλη την Ευρώπη είναι μεγάλες και το ζητούμενο είναι να δοθεί στους πολίτες ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».

Οι αριστεριστές της Ευρώπης, όπως τονίστηκε, έχουν στόχο να ξεδιπλώσουν την αντίσταση απέναντι στην τρόικα και τα μέτρα λιτότητας, να βγουν στους δρόμους, να πείσουν τους πολίτες και να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές – τόσες χρειάζονται – για να φέρουν στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών.

Η κ. Μαϊτέ Μολά από την Ισπανία, αντιπρόεδρος του αριστερού κινήματος της χώρας της, που αποτελείται από 37 άλλα κόμματα της αριστεράς, τόνισε ότι «όλοι μαζί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και να πετύχουμε την άνοδο της Αριστεράς στις κυβερνήσεις. Η αριστερά άλλωστε αυξάνει τις δυνάμεις της σε όλη την Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε με έμφαση πως «το ραντεβού είναι το Σεπτέμβριο στους δρόμους για να μιλήσουμε στους πολίτες για τις αδικίες των τραπεζών, της τρόικας, με την ανεργία στο 50%…

Δηλώνω ότι όλοι μαζί δουλεύουμε για την κατασκευή της ευρωπαϊκής αριστεράς που μπορεί και πρέπει να κυβερνήσει» είπε.

Στο Θερινό Πανεπιστήμιο, όπως ανέφερε ο κ. Χάρης Γολέμης διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζής» και του δικτύου Transoform – που συνδιοργανώνει τη συνάντηση αυτή – θα συμμετέχουν 400 άτομα από 25 χώρες, θα γίνουν 25 σεμινάρια με 130 ομιλητές και θα αναπτυχθούν δεκάδες θέματα, πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογίας και συζητήσεις που αναπτύσσονται στην ευρωπαϊκή αριστερά. «Θα συζητήσουμε ελεύθερα για όλα, όπως κουλτούρα, μετανάστευση, φτώχεια, χωρίς ενδοιασμούς και ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του» είπε.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου θα μιλήσει στο Θερινό Πανεπιστήμιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας.
Ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας του Συνασπισμού, τόνισε ότι το Θερινό Πανεπιστήμιο αποτελεί ευκαιρία για ν’ ακουστούν οι αγωνίες και οι θέσεις, αλλά και να γίνει σύνθεση και κοινός συντονισμός για την ευρωπαϊκή ιδέα, μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς.

«Το μέγιστο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ολοκληρώσει το βήμα που άνοιξε στις 6 του Μάη και στις 17 Ιούνη, να διεκδικήσει και να επιτύχει το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε πως «η έξοδος από την κρίση απαιτεί το ριζικό μετασχηματισμό της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη και την επαναθεμελίωση της Ευρώπης, με πρώτο σταθμό τη δημιουργία τραπεζικού συστήματος υπό δημόσιο δημοκρατικό έλεγχο και με πρώτο στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκής δημόσιας τράπεζας, που θα προωθεί την κοινωνική ανάπτυξη, την οικολογία και την αλληλεγγύη».
Υπογράμμισε πως το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, προχωρά από το Σεπτέμβριο, στην υλοποίηση καμπάνιας για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών, που απαιτούνται, για τα συζητηθεί το αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα αντέξει για πολύ»

«Οι ευθύνες της αριστεράς αυξάνονται απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Οι πολίτες απαιτούν να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους και να προβάλλουμε ένα πρόγραμμα που θα μας βγάλει από την κρίση. Αυτό το κάνουμε με δύναμη και πάθος. Εκατομμύρια μάτια μάς κοιτάζουν και εκατομμύρια καρδιές συντονίζουν τον παλμό τους μαζί μας. Ο αγώνας είναι κοινός σε όλη την Ευρώπη ενάντια στις πολιτικές της Γερμανίας. Πειθήνιος αρωγός τους είναι οι μνημονιακές ελληνικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ελληνικής τρόικας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο» τόνισε.

Τα στελέχη της ευρωπαϊκής αριστεράς προανήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο και ο συντονισμός τους θα γίνει σε φεστιβάλ που προγραμματίζονται με στόχο όλοι «να βγούμε στους δρόμους και να αλλάξουμε τους Νόμους».

Και κατέληξαν: «Η νέα λαίλαπα ξεκινά από την Ελλάδα. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. Στην Ελλάδα είμαστε ένα βήμα πριν από το τέλος. Πριν βρεθούμε σε ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση αυτή δεν θα αντέξει για πολύ καιρό ακόμη. Χώρες με αριστερές κυβερνήσεις άλλαξαν προς το καλύτερο – ειδική αναφορά έγινε για την Αργεντινή και τη Βραζιλία».

Για σήμερα, Πέμπτη, ο θεματικός άξονας του Θερινού Πανεπιστημίου έχει τίτλο «Ενάντια στον αυταρχικό καπιταλισμό για μία δημοκρατική, κοινωνική, ειρηνική, οικολογική και φεμινιστική Ευρώπη».

Το σημερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10 το πρωί αρχίζουν τα σεμινάρια. Για σήμερα προβλέπονται τέσσερα σεμινάρια με θέματα: Είναι ο φεμινισμός εκτός μόδας ή τον χρειαζόμαστε ακόμη; Οικοδομώντας μια πραγματική δημοκρατία, Υπερβαίνοντας την οικολογική κρίση: Ριζοσπαστικές προτάσεις για μια εναλλακτική ανάπτυξη,

και Η ιδεολογική πάλη για την ιστορία. Αντίσταση στον ιστορικό αναθεωρητισμό.

Άλλα τέσσερα σεμινάρια προβλέπονται από τις 3 το μεσημέρι έως τις 5.30 το απόγευμα με θέματα: Η νεολαία εν μέσω κρίσης: Επισφάλεια και συλλογική δράση,
Μετανάστες: Αλληλεγγύη, συλλογική δράση και κοινός ταξικός αγώνας,
Πολιτισμός και κρίση και Η άνοδος της εθνικιστικής, αυταρχικής και ρατσιστικής Δεξιάς στην Ευρώπη. Ποιες προκλήσεις για την Αριστερά;».

Στις 6 το απόγευμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει Ολομέλεια με θέμα: Κρίση, νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και μετα-δημοκρατία.

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το