Photo Gallery, Τοπικά

Κίνδυνος υποβάθμισης μήλου και ελιάς

Αδυναμία λίπανσης καλλιεργειών λόγω έλλειψης ρευστότητας σε αγρότες
Αδυναμία λίπανσης καλλιεργειών λόγω έλλειψης ρευστότητας σε αγρότες

Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί μήλου και ελιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, καθώς λόγω έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας αδυνατούν να αγοράζουν τα απαιτούμενα για την καλλιέργεια των εκτάσεων λιπάσματα και γεωργικά εφόδια. Οι έμποροι απαιτούν πλέον από τους αγρότες η καταβολή των χρημάτων να γίνεται τοις μετρητοίς, με τους παραγωγούς να δηλώνουν αδυναμία πληρωμής και κατ΄ επέκταση συνέχισης της καλλιέργειας στο Πήλιο. Παράλληλα, το αυξημένο κόστος παραγωγής αναγκάζει αγρότες να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες. Για υποβάθμιση της ποιότητας του μήλου κυρίως, καθώς η καλλιέργειά του απαιτεί λιπάνσεις και αυξημένη φροντίδα, αλλά και της ελιάς κάνουν λόγο αγρότες, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η νέα σοδειά θα καταλήξει στα αζήτητα.

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις αρχίζει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου η διαδικασία καλλιεργητικής φροντίδας του μήλου και της ελιάς.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας δεν επιτρέπουν στους αγρότες να προμηθεύονται λιπάσματα και γενικότερα γεωργικά εφόδια.

Οι έμποροι λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων απαιτούν πλέον από τους αγρότες να πληρώνουν τοις μετρητοίς για την αγορά των προϊόντων, απαίτηση που καθιστά την προμήθειά τους απαγορευτική για τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών του Πηλίου.

Συνέπεια είναι οι περισσότερες καλλιεργούμενες με μήλο και ελιά εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου να μην καλλιεργηθούν τη φετινή χρονιά, καθώς οι αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν λιπάσματα και γεωργικά εφόδια.

Επιπλέον, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης δηλώνουν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν οριστικά τις καλλιέργειες.

«Σε λίγες ημέρες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος για τα μήλα και τις ελιές. Δυστυχώς, η περισσότεροι αγρότες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν λιπάσματα και γεωργικά εφόδια, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας. Συνεπώς, οι περισσότεροι αγρότες δεν πρόκειται να ρίξουν λιπάσματα στις καλλιέργειές τους τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, διότι οι έμποροι γεωργικών εφοδίων απαιτούν πλέον πληρωμή τοις μετρητοίς και αντίστοιχη δυνατότητα δεν υπάρχει στους παραγωγούς. Ελάχιστοι αγρότες θα χρησιμοποιήσουν λίπασμα και γεωργικά εφόδια φέτος. Πολλοί δεν θα καλλιεργήσουν και κάποιοι θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Στο μεταξύ, βέβαιη θεωρείται από παραγωγούς η ποιοτική υποβάθμιση των καλλιεργειών μήλου και ελιάς στην περίπτωση κατά την οποία δεν λιπανθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις την ερχόμενη περίοδο. Η καλλιεργητική φροντίδα κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη κυρίως για το μήλο, προκειμένου να είναι ποιοτικώς άριστη η νέα σοδειά.

«Ωστόσο» υπογραμμίζει ο κ. Κάπελας «δυνατότητες λίπανσης δεν υπάρχουν και είναι επόμενο χωρίς την απαιτούμενη καλλιεργητική φροντίδα η νέα σοδειά να υποβαθμιστεί ποιοτικώς. Οι καρποί θα είναι έτσι κι αλλιώς νόστιμοι, ωστόσο οι έμποροι κοιτούν και αξιολογούν την εξωτερική τους εμφάνιση. Οι έμποροι θέλουν αναβαθμισμένη ποιότητα. Έρχονται, κοιτούν τα κτήματα και αποχωρούν, πάνε αλλού, καθώς η εικόνα που αντικρίζουν δεν τους ικανοποιεί. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι η σοδειά είναι νόστιμη, αλλά η εικόνα της δεν είναι καλή, διότι δεν λιπαίνεται. Όσοι παραγωγοί διαθέτουν τη σοδειά τους στη λαϊκή δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, γιατί οι καταναλωτές αγοράζουν τα μήλα κυρίως προς 0,50 ή 0,60 ευρώ το κιλό. Είναι νόστιμα, αλλά δεν έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση, διότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τα λιπαίνουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Τέλος, οι εκτιμήσεις των παραγωγών αναφέρουν ότι λόγω της αδυναμίας λίπανσης της σοδειάς μήλου κυρίως, η φετινή παραγωγή κινδυνεύει να καταλήξει στα αζήτητα.

«Όλα είναι μια αλυσίδα» δηλώνει ο κ. Κάπελας «δεν είναι μόνο η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι κυρίως η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας. Δεν υπάρχει ρευστό για να αγοράσουμε λιπάσματα. Με την ελιά που είναι περισσότερο ανθεκτική, κάτι θα γίνει. Το πρόβλημα είναι το μήλο, που είναι δύσκολη καλλιέργεια και χρειάζεται αυξημένη καλλιεργητική φροντίδα, με λιπάνσεις και γεωργικά εφόδια γενικότερα. Θέλει φροντίδα το μήλο, η ελιά αντέχει. Χωρίς λίπανση και χρήση γεωργικών εφοδίων η νέα σοδειά θα είναι υποβαθμισμένη ποιοτικώς και οι έμποροι δεν θα την προτιμήσουν. Επομένως, θα καταλήξει στα αζήτητα. Μπορεί να είναι νόστιμη, αλλά χωρίς ποιοτική αναβάθμιση οι έμποροι δεν την προτιμούν και δεν την αγοράζουν» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το