Photo Gallery, Οικονομία

Κέρδη 1,64% για το Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής των επενδυτών για το ύψος του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος

Στις 772,36 μονάδες έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης


 


Κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για το ύψος του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, αν και φαίνεται ότι οι εκτιμήσεις για απομείωση που δεν θα φτάνει μέχρι το 50% λειτουργούν θετικά στην επενδυτική ψυχολογία.

Ενθαρρυντικά επενεργούν επίσης και οι συζητήσεις για ανακεφαλαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος με θετικούς για τις τράπεζες όρους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,64%, σταματώντας στις 772,36 μονάδες. Ο κλαδικός δείκτης για τις τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκε κατά 0,54%.

Αναλυτές είπαν ότι οι προσδοκίες για μια βελτιωμένη λύση αναφορικά με την αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου ενισχύουν ελαφρά την ψυχολογία.

«Οι αυξημένες πιθανότητες να φτάσουμε σε μία οριστική λύση για το χρέος είναι ένα σχετικά θετικό γεγονός, και σε συνδυασμό με το ότι κάποιες μη τραπεζικές μετοχές είναι σε ελκυστικά επίπεδα οδήγησαν ανοδικά», είπε στο Reuters η Νατάσα Ρουμαντζή, επικεφαλής ανάλυσης στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Στον τραπεζικό κλάδο επικράτησαν μεικτές τάσεις με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς να υποχωρούν 1,09% και 2,41% αντίστοιχα. Η μετοχή της Alpha Bank, αντίθετα, ενισχύθηκε 5,1% και της Eurobank 5,3%.

«Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ανάλογα με την συζήτηση που γίνεται για το ύψος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Γι’ αυτό βλέπουμε αυτήν τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα στον κλάδο», είπε η κυρία Ρουμαντζή.

Έλληνες τραπεζίτες είπαν ότι οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αντέχουν ένα κούρεμα έως και 30% στο πλαίσιο του PSI και ότι εάν αποφασιστεί μεγαλύτερο, τότε θα χρειαστούν ενίσχυση.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στους κλαδικούς δείκτες κατέγραψε ο κλάδος υγείας (+9,96%), ταξιδιών (+4,24%) και τηλεπικοινωνιών (+3,55%).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου (-6,76%) και ο κλάδος πρώτων υλών (-1,87%).

 

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5403, 38 μονάδες με απώλειες κατά 0,71%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 3186,94 μονάδες με απώλειες κατά 1,33%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX στις 5914,84 μονάδες με πτώση κατά 1,33%, ενώ στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5713,17 μονάδες με απώλειες κατά 1,18%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst έκλεισε στις 964,58 μονάδες με απώλειες κατά 1,09%.

 

Καλπάζουν ευρώ

και δολάριο Αυστραλίας

Πάνω από τα 1,38 δολάρια εκτινάχθηκε πάλι το πρωί το ευρώ, χάρη στην αισιοδοξία των αγορών ότι εν τέλει τίποτε δεν θα χαθεί για την Ευρώπη, δηλαδή και η σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι επαρκής και η Σλοβακία θα εγκρίνει το EFSF και η διάσωση της Ελλάδας θα γίνει χωρίς να κλονιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η επιμόλυνση των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης από την κρίση χρέους της περιφέρειας θα αποτραπεί και η ανάπτυξη θα επιστρέψει στη Γηραιά Ηπειρο.

Το ευρώ εκτινάχθηκε συγκεκριμένα στα 1,3815 δολάρια σήμερα το πρωί στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου (χθες το βράδυ είχε αγγίξει προς στιγμήν τα 1,3834 δολάρια), «εν αναμονή νέων διευκρινίσεων για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα δώσει σήμερα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο», όπως σημειώνει το Bloomberg. «Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών θωράκισης του τραπεζικού κλάδου και επίλυσης της κρίσης χρέους», δήλωσε στο πρακτορείο ο Τζον Χόρνερ της Deutsche Bank από το Σίδνεϊ.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 1,8% το Σεπτέμβριο έναντι ενός καλαθιού 10 νομισμάτων ανεπτυγμένων χωρών και έγινε το δεύτερο σε ανατιμητικές επιδόσεις νόμισμα έπειτα από τη σουηδική κορόνα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα το Bloomberg. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε, πάντως, σήμερα έναντι του ιαπωνικού στα 106,40 γεν από 106,56 γεν που ήταν χθες. Το γεν ενισχύθηκε περισσότερο έναντι του δολαρίου έπειτα από φήμες ότι ιάπωνες εξαγωγείς προχώρησαν σε μαζικές αγορές του νομίσματος.

Αίσθηση προκάλεσε σήμερα η ενίσχυση του αυστραλέζικου δολαρίου έναντι του αμερικανικού χάρη στα νέα στοιχεία για την απασχόληση, που ανακοινώθηκαν στη χώρα, και έδειξαν ότι η αγορά εργασίας της χώρας δημιούργησε 20.400 νέες θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 10.000 περίπου.

Τέλος, το κινεζικό γουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων έπειτα από νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της χώρας μειώνεται.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το