Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Κέντρο ταλαιπωρίας το ΚΕΠΑ Βόλου

Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων ατόμων με αναπηρία από τη γραφειοκρατία που επικρατεί στη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην τοπική γραμματεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)

Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων ατόμων με αναπηρία από τη γραφειοκρατία που επικρατεί στη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην τοπική γραμματεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Χθες 20 ασφαλισμένοι που επρόκειτο να εξεταστούν από τη δευτεροβάθμια επιτροπή για πνευμονολογικές ασθένειες, οι εξετάσεις τους ακυρώθηκαν, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε κώλυμα, αφού ήταν πρόεδρος και της πρωτοβάθμιας που είχε ελέγξει αρχικά τους υποψήφιους και φυσικά δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του(!). Από την άλλη 15χρονη μαθήτρια που επρόκειτο να εξεταστεί δευτεροβάθμια για διάφορα νοσήματα τις προάλλες, τελικά αναβλήθηκε η εξέτασή της, καθώς θεωρήθηκε από τους γιατρούς, ότι «η αρχική αξιολόγηση δεν ήταν σωστή από τη Διεύθυνση Αναπηρίας»…

Οι ασφαλισμένοι θεωρούν ότι όλα αυτά γίνονται, διότι ο ΕΟΠΥΥ θέλει να περιορίσει τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα που χορηγεί και εφευρίσκουν διάφορες προφάσεις και αφορμές, έτσι ώστε να μην πιστοποιούνται οι αναπηρίες ασφαλισμένων που βάσει του νόμου και των παθήσεών τους τις δικαιούνται.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αντιδράσεις και έτσι την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΑ Βόλου από τα άτομα με αναπηρία.

Χθες μεταξύ των επιτροπών που επρόκειτο να συνεδριάσουν για την πιστοποίηση αναπηριών, ήταν και μία πνευμονολογική. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων και κατά τη συνεδρίαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής, ο πρόεδρος, πνευμονολόγος από τη Θεσσαλονίκη, είχε προεδρεύσει και της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που είχε εξετάσει ορισμένους από τους ασφαλισμένους… Οπότε εκ του νόμου δεν μπορούσε να ελέγξει τις δικές του αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό… Στους 20 ασφαλισμένους υποψήφιους για πιστοποίηση αναπηρίας που περίμεναν, ανακοινώθηκε η ακύρωση της συνεδρίασης της επιτροπής, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων. Μεταξύ τους και ένας 93χρονος με πατερίτσες… Το λάθος καταλογίζεται στην τοπική Γραμματεία του ΚΕΠΑ, καθώς έπρεπε να τοποθετηθεί άλλος προεδρεύων πνευμονολόγος της επιτροπής.

15χρονη μαθήτρια

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου εξάλλου συνέβη ακόμη ένα περιστατικό στο τοπικό ΚΕΠΑ. Αυτή τη φορά ταλαιπωρήθηκε ένα 15χρονο κορίτσι, μαθήτρια Γυμνασίου. Η κοπέλα που πάσχει από πολλά χρόνια σοβαρά νοσήματα και όπως επισημαίνει η μητέρα της, «από τότε που γεννήθηκε κυκλοφορεί στα νοσοκομεία», προσήλθε στο ΚΕΠΑ Βόλου, προκειμένου να ελεγχθεί από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή και να πιστοποιηθεί το ποσοστό αναπηρίας της, που είναι 67%, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα των 620 ευρώ το δίμηνο. Η μαθήτρια που έλαβε άδεια από το σχολείο της για το λόγο αυτό, ενημερώθηκε τελικά από την τριμελή επιτροπή των παθολόγων γιατρών, ότι «η αρχική αξιολόγηση της περίπτωσής της, δεν ήταν σωστή και ότι πρέπει να επανεξεταστεί από ψυχίατρους…». Σημειώνεται ότι η 15χρονη είχε καταθέσει τα δικαιολογητικά της για την εξέταση στο ΚΕΠΑ από τον Απρίλιο, ενώ το επίδομα που λαμβάνει η πολύτεκνη μονογονεϊκή οικογένειά της, έχει διακοπεί να της χορηγείται από τον Αύγουστο. Η 15χρονη πάσχει από μικτή αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή, από χρόνια αναιμία και από μονήρη όγκο του θυρεοειδούς.

«Τα 620 ευρώ που παίρνουμε, μόλις και επαρκούν για τις εξετάσεις του παιδιού και τα φάρμακά του» τονίζει η 53χρονη μητέρα.

Τώρα θα πρέπει να περιμένει άγνωστο πόσους μήνες μέχρι να καθοριστεί εκ νέου το ραντεβού με την επιτροπή, για να εξεταστεί η μαθήτρια. Όπως έχει αποκαλύψει η «Θ», οι καθυστερήσεις για εξέταση από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ Βόλου φθάνουν και τους 8-9 μήνες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Θεσσαλίας καλεί όλους τους φορείς μέλη της και κάθε άτομο με αναπηρία και γονέα και κηδεμόνα αυτών να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία μπροστά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας – ΚΕ.Π.Α. των πόλεών τους. Βασικό αίτημα αποτελεί «η λήξη της ομηρίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στις λίστες αναμονής των ΚΕ.Π.Α.». Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 11.00 π.μ. στα ΚΕΠΑ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα: Στο ΚΕ.Π.Α. Λάρισας, Ασκληπιού 29, στο ΚΕ.Π.Α. Καρδίτσας, Ιεζεκιήλ 38Α, στο ΚΕ.Π.Α. Βόλου, Θρακών 20, και στο ΚΕ.Π.Α. Τρικάλων, Ομήρου 13. Τα άτομα με αναπηρία της Θεσσαλίας και οι οικογένειές τους απαιτούν εδώ και τώρα την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες των προς εξέταση ατόμων από τις επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. και αντίστοιχα να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης της απόφασης του ποσοστού αναπηρίας από το ΚΕ.Π.Α. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή, πάνω από 60.000 συνάδελφοι με αναπηρία και αντίστοιχα οι οικογένειές τους είναι εγκλωβισμένοι στους δαιδαλώδεις μηχανισμούς και τις χρονοβόρες διαδικασίες των ΚΕΠΑ σε όλη τη χώρα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το