Photo Gallery, Πολιτισμός

Κάψιμο του Μνημονίου στην κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Αποκριάτικες συναντήσεις στο κέντρο και στην περιφέρεια του Βόλου

Θα καεί το… Μνημόνιο, στο ολοήμερο αποκριάτικο πάρτι του Δήμου Βόλου (All day party), που οργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή, 6 Μαρτίου, στην παραλία του Βόλου.

Το κάψιμο του Μνημονίου θα είναι το κάψιμο της Αυτού Εξοχότητας του Καρνάβαλου, το Μνημόνιο θα είναι ο ίδιος ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, έτσι που οι δημότες και οι επισκέπτες του Βόλου θα έχουν την ευκαιρία να πραγματώσουν συμβολικά την κρυφή ευχή και επιθυμία τους.

Η διασκέδαση θα αρχίσει το πρωί και θα συνεχιστεί ώς τις 10 το βράδυ, με μια ανάπαυλα μεταξύ 2.30 – 4.30 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί παιδικό αποκριάτικο πάρτι, από την ομάδα εμψυχωτών KID ANIMA. Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει τρεις περίπου ώρες, περιλαμβάνει, ομαδικό παιχνίδι, κατασκευές κλόουν, μπαλονοκατασκευές, ζωγραφική αγαπημένων ηρώων στα πρόσωπα των παιδιών κ.ά.

Το αποκριάτικο ξεφάντωμα θα αρχίσει στον ίδιο χώρο, στις 4 το απόγευμα από τους Salsa Y Sueño, Αντώνη και Χαρά, τους Djs Estelio «El Social» και Mas, με παρουσίαση του Αντώνη Τζίμα. Θα υπάρξουν διαγωνισμοί στολής και παιγνίδια με το κοινό.

Ταυτόχρονα θα γίνουν προσυγκεντρώσεις καρναβαλιστών μεταξύ 4 και 4.30 μ.μ., από σε τρία σημεία:

Το γήπεδο του Μαγνησιακού, τη γέφυρα που συνδέει Βόλο και Ν. Ιωνία (Λεωφόρος Ειρήνης και Καραμπατζάκη) και μπροστά στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας

Συμμετέχουν: Τα παιδιά της Δημοτικής Σχολής Χορού Βόλου, του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου και οι Ιδιωτικές Σχολές Χορού: Μίτσης Λαούδη, Κατερίνας Βαλατσού, Άννας Πανάγου, Νίκης Κρίτσλοου, καθώς και η σχολή Latin «Chorus Line».

Θα υπάρχουν επίσης ντυμένοι μασκαράδες από όλα τα σχολεία της περιοχής και όσοι, μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι των περιοχών επιθυμούν θα μεταβούν με πομπές πολύχρωμες και χαρούμενες στην παραλία, όπου ήδη θα έχει ανάψει το γλέντι.

Στις 7 το απόγευμα θα γίνει, μεγαλόπρεπα, το κάψιμο του Καρνάβαλου, μιας εξαιρετικά ευφυούς κατασκευής που, όπως και οι άλλες καρναβαλικές κατασκευές, είναι έργα των καθηγητών – εικαστικών καλλιτεχνών Κώστα Κομνηνού, Έλενας Νικηφόρου και των σπουδαστών σχολών και εργαστηρίων του Δήμου.

Και το γέλιο, η χαρά, το τραγούδι και ο χορός θα συνεχιστούν στο ανοιχτό αυτό πάρτι. Θα υπάρχουν τα πάντα, εκτός από πυροτεχνήματα που έχουν – για λόγους οικολογικής ευαισθησίας – αποκλειστεί.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου

Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου η άλλη μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωση που έχει τίτλο «Από την παλιά Αθήνα στο Ρίο, ένα διαχρονικό ταξίδι στη μουσική και το χορό».

Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, τη μουσική και το χορό, στο εντόπιο και το – προσεταιρισμένο και αφομοιωμένο πλέον – εξωτικό, ένα ταξίδι με όχημα το γλέντι και τη διασκέδαση, παρουσιάζεται το Σάββατο, 5 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και με τη συμμετοχή των Σχολών Χορού Latin CHORUS LINE-VOLOS & DANCE AKADEMY-VOLOS, στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου με ελεύθερη είσοδο.

Μετά την παρουσίαση του μουσικού προγράμματος θα ακολουθήσει ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι με κέρασμα στην αρχή και στη συνέχεια με κρασί και μεζέδες σε πολύ προσιτές τιμές.

Πρόκειται για μια αναβίωση της αυθεντικής αποκριάτικης διασκέδασης περασμένων δεκαετιών, τότε που οι παρέες, με τις μασκαράτες, τις σερπαντίνες, το χαρτοπόλεμο και τα κομφετί, άναβαν αβίαστο το κέφι.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που έχει τίτλο «Από την παλιά Αθήνα στο Ρίο, ένα διαχρονικό ταξίδι στη μουσική και το χορό», θα παρουσιαστούν τα εξής τραγούδια:

Εγώ θα κόψω το κρασί, Πιπίνος και Πιπίνα, Πιπίτσα, Do-Re-Mi, Ριρίκα (Τσάρλεστον), Κική Κοκό, Η Μοδιστρούλα, Πω, πω, πω, Το Καρναβάλι.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε λατινοαμερικάνικα τραγούδια και χορούς, όπως TICO- TICO, CARNIVAL (Orfeo Negro), QUANTANAMERA, PERHAPS-PERHAPS,BESAME MUCHO, BRASILIAN CARNIVAL, TI, LUNARES, AMOR, PERFILA, DISCO, CARAVAN, VIDA VOLA, LA BABA.

Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Kαρυδάκης, Δήμος Βουγιούκας, Βασίλης Τασούδης μουσικός.

Σολίστες: Τζένη Χατζηδήμου, Κατερίνα Αποστολοπούλου και Θωμάς Σκοτίδας.

Επίσης, μια σειρά από περιφερειακές εκδηλώσεις ιχνογραφούν το χάρτη των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου.

Οι περιφερειακές εκδηλώσεις

Αύριο Σάββατο 5 Μαρτίου, στο Πορφυρογένειο Αγριάς, στις 9 το βράδυ, καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, παρουσιάζουν «Μια βραδιά με ρετρό μουσική». Την ίδια μέρα, στις 10 το βράδυ, στο καφέ-μπαρ ΚΥΚΝΟΣ, παρουσιάζεται μασκέ – πάρτι, με τίτλο «Τα κόκκινα φανάρια».

Επίσης, η «Τρελοπαρέα» παρουσιάζει στο «Στέκι του Καλτσά» τα τρελά αποκριάτικα δρώμενά της.

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί θα υπάρξει παραδοσιακό γλέντι στο Φυτόκο και το απόγευμα στις 7 το κέφι ανάβει στα Μελισσιάτικα, όπου έχουμε το άναμμα του Αφανού, καθώς και στην Κάπουρνα – την ίδια ώρα.

Τέλος, ο «Αφανός» ανάβει στις 6 το απόγευμα και στη Μακρινίτσα και συνοδεύεται από πέταγμα αεροστάτου, ενώ σήμερα, Παρασκευή, στις 5.30μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο, κατασκευάζονται τα αερόστατα.

Παντού θα υπάρχουν λαϊκά πανηγύρια, μεζέδες και κρασί. Για τις εκδηλώσεις έχουν δραστηριοποιηθεί οι κατά τόπους Δημοτικές Ενότητες, οι Δημοτικές Κοινότητες και οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι.

Τα Κούλουμα

Σε τέσσερα σημεία του Δήμου Βόλου θα αναβιώσουν τα παραδοσιακά Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας.

Στο Πολιτιστικό Άλσος της Νέας Ιωνίας, στην ακτή των Αλυκών, στην ακτή Νέας Αγχιάλου και στην ακτή Λιμανάκι, στην Αγριά.

Το πρόχειρα στρωμένο πλάι στη θάλασσα τραπέζι με τα σαρακοστιανά, κάτω από έναν ουρανό κατάστικτο από χαρταετούς που χαίρονται παιδιά και μεγάλοι που ξαναγίνονται παιδιά, η ελληνική μουσική και τα χαρακτηριστικά τραγούδια, μας εισάγουν σε μιαν άλλη περίοδο, σ’ ένα καιρό προσμονής της Πασχαλιάς και της Άνοιξης.

Για τις εκδηλώσεις του Άλσους Νέας Ιωνίας συνεργάζονται: Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας – Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας – ΚΔΑΠ Βασδέκειο.

Στην Αγριά συνεργάζονται, η Δημοτική Κοινότητα Αγριάς, ο Γυναικείος Φορέας Κοινωνικής Δράσης Αγριάς, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Άγιος Νικόλαος» και ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Περιοχής Ψυγείων Αγριάς.

Στη θέση Λιμανάκι της Αγριάς θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού και θα ακολουθήσει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς, από όλη την Ελλάδα. Θα μοιραστούν από ανθρώπους των συνεργαζόμενων φορέων τα σαρακοστιανά και το κρασί και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Η Δημοτική Ενότητα Ν. Αγχιάλου ετοιμάζει, στην κεντρική παραλία της Αγχιάλου, όπου θα τοποθετηθούν καρέκλες για τον κόσμο, ένα πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τα συγκροτήματα της περιοχής. Θα μοιραστούν σαρακοστιανά, λαγάνες και κρασί και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα συνεχιστεί ώς το βράδυ.

Τέλος, για τις εκδηλώσεις στις Αλυκές, συνεργάζονται ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αργοναύτες» και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το