Κόσμος

Κάψιμο σημαιών της ΠΓΔΜ στα Τίρανα

Το υπoυργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ καταδίκασε το κάψιμο σημαιών της χώρας, χθες, στο κέντρο των Τιράνων.

«Εκτιμούμε ότι αυτή η απολίτιστη πράξη δεν είναι προς όφελος των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Αλβανίας, ιδιαίτερα τη στιγμή που το περιστατικό έλαβε χώρα κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στην Αλβανία, κατά την οποία οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην επιτραπεί να προκληθεί ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών τις οποίες θέλουμε να οικοδομήσουμε σε ένα ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Η πρεσβεία της ΠΓΔΜ στα Τίρανα ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εξηγήσεις για το κάψιμο των σημαιών της χώρας, και το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας στα Σκόπια, Αρμπεν Τσέκου για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αναμένει από τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό και την απόδοση ευθυνών στους δράστες και από την κυβέρνηση της φιλικής χώρας, Αλβανίας να καταδικάζει αυστηρά την αποτρόπαια αυτή πράξη η οποία υποδαυλίζει τη μισαλλοδοξία και προσβάλλει τα αισθήματα των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας Ν. Γκρούεφσκι, χθες, στα Τίρανα, ομάδα πολιτών της Αλβανίας κατέβασε από τους ιστούς τις σημαίες της ΠΓΔΜ που είχαν αναρτηθεί και τις έκαψε.

Ακόμη, ένα άτομο πέταξε αυγό στην αυτοκινητοπομπή του κ. Γκρούεφσκι.

Πέραν αυτών, στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, κάηκαν αλβανικές σημαίες που είχαν αναρτηθεί σε σημείο του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο-Γκόστιβαρ και αφαιρέθηκε ακόμη μία αλβανική σημαία που ήταν τοποθετημένη στο πολιτιστικό κέντρο του Τετόβου.

Αστυνομικός εντόπισε τον δράστη που αφαίρεσε την αλβανική σημαία από το πολιτιστικό κέντρο του Τετόβου και προσπάθησε να τον συλλάβει, όμως ο δράστης προέβαλε αντίσταση και τραυμάτισε με μαχαίρι τον αστυνομικό. Μετά την πράξη του τράπηκε σε φυγή.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, απηύθυνε, σήμερα, έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Τις τελευταίες ημέρες, σε περιοχές της ΠΓΔΜ οι οποίες κατοικούνται από Αλβανούς, έχουν αναρτηθεί παντού αλβανικές σημαίες, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας και της αλβανικής σημαίας. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραστούν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το