Photo Gallery, Τοπικά

Κάρλα: Ελλιπής συντονισμός φορέων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης

Παρά την κατάθεση προτάσεων, όπως τονίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Δημαρχείο του Βελεστίνου παρουσία αρμόδιων φορέων


Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της Κάρλας εξετάστηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βελεστίνου, όπου αναδείχθηκε ο μη συντονισμός των αρμόδιων φορέων. Συγκεκριμένα προτάθηκαν μέτρα κατά της ρύπανσης που θα κωδικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ τονίστηκε ότι τοξική λόγω της ύπαρξης του κυανοβακτηριδίου αλλά και με πληθώρα ψαριών είναι η λίμνη.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Η σύσκεψη διοργανώθηκε από τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου με σκοπό την διαμόρφωση κοινής πρότασης με μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην λίμνη Κάρλα.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε την ανάγκη λήψης συλλογικών μέτρων, ώστε το μεγαλύτερο έργο της Μαγνησίας σε επίπεδο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό, να προσδώσει τα οφέλη στο περιβάλλον και την κοινωνία ευρύτερα.

Στην αρχή το λόγο πήρε η ειδική γραμματέας της Υπηρεσίας Επιθεωρητών του Υπουργείου  Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη που είπε πως είναι λυπηρό, πραγματικό σοκ, να εμφανίζονται στη λίμνη τόσα προβλήματα που στόχο είχε να εξασφαλίσει την οικολογική ισορροπία και να αποκαταστήσει τον υδροφόρο ορίζοντα με την προοπτική την ανακοπή της υπεράντλησης υδάτων.

Η ίδια είπε πως βάσει των πρώτων εκτιμήσεων των ελέγχων υπάρχει μια διάχυτη ρύπανση των υδάτινων πόρων της περιοχής του Πηνειού προσθέτοντας πως όλες οι ποσότητες νερού που οδηγούνται στη Κάρλα, συναντούν νιτρικά στη διαδρομή τους.

Επίσης, από τα δείγματα των νερών στην Κάρλα φαίνεται να υπάρχει μια τοξικότητα στο νερό που προέρχεται από ένα είδος κυανοβακτηριδίου που εμφανίζεται λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Αλλά για να επιβιώσει πρέπει να βρει το κατάλληλο πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Και στην Κάρλα λόγω της παρουσίας ευτροφισμού, φωσφορικών και αζώτου, μπορεί και αναπτύσσεται. Ευτυχώς φαίνεται πως η ύπαρξη του βακτηριδίου είναι αναστρέψιμη και πρέπει να βρεθούν μέτρα αντιμετώπισης.

Από τους ελέγχους στο βιολογικό καθαρισμό Λάρισας φάνηκε ότι λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά. Η έξοδός του βρίσκεται πριν το αντλιοστάσιο που δίνει κατά περιόδους νερό στην Κάρλα και η μεταφορά του νερού γίνεται μέσω της πεδινής περιοχής.

Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να συζητηθούν ορισμένα μέτρα βελτίωσης του βιολογικού καθαρισμού Λάρισας και να υπάρξει μια τεχνική τροποποίηση, ώστε η έξοδος του βιολογικού καθαρισμού να γίνεται κατάντη του αντλιοστασίου και όχι ανάντη.

Πρόβλημα ρύπανσης υπάρχει και από διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται ανατολικά του αναχώματος της λίμνης.

Ακόμη και το ίδιο έργο της Κάρλας χρήζει μελέτης σχετικά με τεχνικές αδυναμίες. Πρέπει να  βρεθούν οι λύσεις, ώστε αυτό το έργο να επιβεβαιώσει τα οράματα και τις προσδοκίες και να μη δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τονίστηκε.

Η κ. Καραβασίλη σημείωσε πως η λίμνη αφενός παρουσιάζει τοξικότητα αφετέρου ο πληθυσμός σε είδη ψαριών είναι πολύ μεγάλος και περισσότερος απ’ όσο θα έπρεπε. Και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί επιστημονικά. Να δούμε τα όρια αντοχής της φέρουσας ικανότητας του ίδιου οικοσυστήματος, ώστε να μην έχουμε και το φαινόμενο του ευτροφισμού.

Κατέληξε δε λέγοντας πως από δω και πέρα ο χρόνος που υπολείπεται για την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων είναι σημαντικός, ώστε η διαχείριση του νερού να δώσει την ανάπτυξη. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα ζωτικοί.

Ο διευθυντής ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Δανιήλ τόνισε πως έχει τελειώσει το βασικό έργο της Κάρλας χωρητικότητας 70.000.000 κυβικών μέτρων νερού εκτός από εκείνα που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους.  Επίσης κατασκευάστηκαν αντιπλημμυρικά αντλιοστάσια στο κόμβο Πέτρας και Καναλίων.

Το οικοσύστημα δεν έχει ισορροπήσει και πρέπει να γεμίσει η λίμνη με νερό. Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική σχετικά με την ρύπανση, αναφέρθηκε.

Τα αποτελέσματα σχετικά με την ανάταση του υδροφόρου ορίζοντα για περιοχές γύρω από την Κάρλα είναι θεαματικά, αφού υπερβαίνει τα 16 μέτρα μέσα σε ένα 18μηνο χωρίς να έχουν καταργηθεί οι αρδευτικές γεωτρήσεις.

Εντός του έτους προβλέπεται να τελειώσουν τρεις εργολαβίες, η ύδρευση του Βόλου, ο καθαρισμός των τάφρων και η ανάδειξη περιβάλλοντος που περιλαμβάνει ένα εκθεσιακό χώρο στα Κανάλια και το Κέντρο περιβάλλοντος στο Στεφανοβίκειο.

Ο ίδιος είπε πως κύρια αιτία ρύπανσης της Κάρλας είναι τα λύματα των γαλακτοβιομηχανιών, των βυρσοδεψείων.

Το σύστημα άρδευσης από την Κάρλα δεν έχει τη δέουσα χρηματοδότηση. Αλλά για να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει αναδασμός στο Στεφανοβίκειο για να εκτελεστεί το ανοικτό και κλειστό σύστημα αγωγών που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Πρόσθεσε δε πως ο υπερπληθυσμός των ψαριών προέρχεται από το γόνο.

Από το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας μίλησε ο κ. Οικονόμου λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο Φορέας δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις, να κάνει διοικητικές πράξεις ή να επιβάλει πρόστιμα, παρά μόνο να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές. Εμείς υποχρεούμαστε να δώσουμε τις συνθήκες για τις απαραίτητες φυσικές διεργασίες.

Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να γίνει ένα τεχνικό έργο ανακύκλωσης του νερού και συμπλήρωσε ότι ο φορέας έχει καταγράψει τις πηγές ρύπανσης, όπως είναι οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι οποίες βρίσκονται πάνω στις τάφρους.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε αντιδικία μεταξύ δύο υπηρεσιών που εμπλέκονται με το έργο της Κάρλας, όπως του Φορέα και της ΕΥΔΕ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κ. Μπιρμπίλη για το θέμα της Κάρλας.

Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων πρέπει να καθοριστεί μια ελεύθερη παρόχθια ζώνη ένθεν-κακείθεν του Πηνειού. Επίσης να ελεγχθούν οι 22 εγκαταστάσεις γύρω από τον Πηνειό στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και να βοηθηθούν με τον επενδυτικό νόμο ώστε να αποκτήσουν την περιβαλλοντική τεχνολογία. Ακόμη να υπάρξει τοποθέτηση μετρητικού δικτύου στον Πηνειό.

Για την Κάρλα τόνισε πως τα νερά με τα οποία γέμισε δεν είχαν ελεγχθεί και μεταφέρουν ρυπαντικό φορτίο. Και πρέπει να περιμένουμε την ανανέωση των υδάτων που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Επίσης σύμφωνα με αναλύσεις κατά 90% υπάρχει στη λίμνη κυανοβακτηρίδιο.

Επίσης επεσήμανε την ανάγκη ο Φορέας διαχείρισης να εμπλουτιστεί με αρμοδιότητες αλλά και να γίνουν έλεγχοι των γεωτρήσεων στην περιοχή της Κάρλας όπως και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θανάσης Νάκος είπε πως δεν περίμενε να ακούσει στη χθεσινή σύσκεψη μόνο διαπιστώσεις από τους κυβερνητικούς παράγοντες. Πρότεινε δε να ληφθούν από την πολιτεία άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Επισήμανε ακόμη την πανσπερμία αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Απόστολος Νάνος είπε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί πολιτική ευθύνη που δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων φορέων για την Κάρλα. Και πρόσθεσε ότι δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα για τη λίμνη.

Ο κ. Νάνος είπε ότι ο Πηνειός είναι από τα πιο μολυσμένα ποτάμια της χώρας. Κάλεσε δε τους κατοίκους να ξεσηκωθούν για την κατάσταση στην Κάρλα, αφού αφορά την ίδια τους τη ζωή, ώστε να επιβάλλουν τα αναγκαία μέτρα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστέρης Ροντούλης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η ρυπογόνος επιβάρυνση που κατέληγε παλιότερα στον Παγασητικό, καταλήγει τώρα στη λίμνη Κάρλα.

Πρότεινε δε τη δημιουργία ενός τεχνητού υγροβιότοπου και την εφαρμογή του προγράμματος απονιτρορύπανσης.

Είπε ακόμη ότι για να υπάρξει αναζωογόνηση του νερού του Πηνειού, θα πρέπει να πέσει ο υδάτινος όγκος από την εκτροπή του Αχελώου.

Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Καραλαριώτου σημείωσε μεταξύ άλλων πως έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις, γύρω στις 30, που βρίσκονται κοντά στον Πηνειό.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εγκατασταθεί στον Πηνειό το σύστημα μέτρησης ρύπων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας η. Δημήτρης Αλεξόπουλος είπε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί  στο σύνολό τους οι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά έργα.

Στα μέτρα τόνισε μεταξύ άλλων τους συνεχείς ελέγχους που πρέπει να γίνονται για την ποιότητα των υδάτων.

Ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Τζανακούλης υπογράμμισε πως η Κάρλα είναι έργο πολλαπλού σκοπού για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Είπε δε και με την ιδιότητα του προέδρου  της ΔΕΥΑ Λάρισας ότι δεν έχει πρόβλημα να δώσει εντολή για τεχνική τροποποίηση εξόδου του των αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού ο οποίος σύντομα θα γίνει τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Τόνισε δε ότι τα νερά του βιολογικού δεν καταλήγουν στην λίμνη Κάρλα.

Ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» κ. Απόστολος Παπατόλιας είπε πως αρμόδιες αρχές για να ελέγχουν την ποιότητα των νερών που πέφτουν στη λίμνη, είναι οι διευθύνσεις υδάτων, υγείας, περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης.  Και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ποιος και πόσο ρυπαίνει τη λίμνη.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υδάτων κ. Σουλιώτης είπε ότι η υπηρεσία του δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ποιοτικούς ελέγχους στα νερά λόγω έλλειψης υποδομών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου είπε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες στο Φορέα Διαχείρισης και να βγει άμεσα το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το