Κατηγορίες: Πολιτική

Κάνει πίσω για τις απολύσεις η τρόικα

«Ράβε-ξήλωνε» στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα των 11,9 δισ.

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ κυβέρνησης – τρόικας, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να πείσει για ισοδύναμα μέτρα, αλλά και για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συναντηθούν εκ νέου, καθώς η σύσκεψη της Τετάρτης δεν έφερε αποτέλεσμα. Βενιζέλος και Κουβέλης δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε απολύσεις στο Δημόσιο και στις προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Η τρόικα φαίνεται να αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για τις απολύσεις, ζητώντας ως αντιστάθμισμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 έτη, καθώς και ένα νέο μοντέλο εφεδρείας.

Σε δηλώσεις του στο Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μην θιγούν και δεν θα θιγούν τα εργασιακά», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ήδη κατεβάσει χαμηλά το εργασιακό κόστος και δεν υπάρχει λόγος να τίθενται τέτοια ζητήματα από την τρόικα».

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επανέλαβε, καθώς, όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα «σκληρό πακέτο που πρέπει να διαπραγματευτούμε».  Υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι το χρέος της μπορεί να καταστεί βιώσιμο, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι κυβερνητικοί εταίροι συμμετέχουν γνήσια για να επιτύχουμε την καλύτερη διαπραγμάτευση».  Προσέθεσε ότι η μείωση ύψους 6% στους ένστολους, που βρίσκεται μέσα στις προτάσεις, θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

«Λευκός καπνός» αναμένεται να βγει την ερχόμενη εβδομάδα από το μέγαρο Μαξίμου καθώς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr αποφεύγονται οι απολύσεις στο δημόσιο και οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν θίγονται τα εργασιακά, αλλά αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια – το μέτρο αυτό ίσως να επηρεάσει μεγαλύτερη ομάδα ασφαλισμένων – ενώ θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις και κάτω από τα 700 ευρώ.

Επίσης, δεν θα κοπούν τα 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ γίνεται μάχη για τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών. Θα υπάρξουν όμως μεγάλες περικοπές στους μισθούς των Πανεπιστημιακών αλλά και των δικαστικών οι οποίες θα ξεπεράσουν το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φτάσουν και το 40%.

Με κοινή γραμμή οι αρχηγοί

Ανακοίνωση του πακέτου των μέτρων, εκταμίευση της δόσης, ανακοίνωση της επιμήκυνσης και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει το «ντηλ» που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους δανειστές της. Η Αθήνα απάντησε με κόκκινες γραμμές στις αυξημένες απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο και νέες αλλαγές στα εργασιακά.

Στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σχημάτισαν κοινό μέτωπο κατά των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο και κατά της μεταβολής των εργασιακών σχέσεων εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Διατεθειμένοι να συζητήσουν τις υπό αμφισβήτηση περικοπές λειτουργικών δαπανών σε τέσσερα μεγάλα υπουργεία εμφανίστηκαν χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα, ανοίγοντας ένα «παράθυρο» για έγκριση ορισμένων μέτρων που αγγίζουν τα 4 δισ.

Η λύση των απολύσεων στο Δημόσιο φαίνεται πως απομακρύνεται, ενώ παραμένει στο τραπέζι το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας, την αποδοτικότητα του οποίου αμφισβητούν τα κομματικά επιτελεία. Όπως φαίνεται η τρόικα δέχεται την επιμήκυνση του προγράμματος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά την χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δήλωσε πως είναι ανοιχτό το θέμα της μείωσης του δημόσιο χρέους, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον κ. Μαζούχ, έναν εκ των τριών εκπροσώπων των δανειστών.

Το «μπαλάκι» της διαπραγμάτευσης βρίσκεται πλέον στα χέρια των υπουργών Άμυνας, Υγείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι καλούνται να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα τους στην τρόικα και να πείσουν πως οι περικοπές που προτείνουν αποτελούν αξιόπιστο ισοδύναμο μέτρο για να μην περικοπούν περισσότερο μισθοί και συντάξεις ώστε να βρεθούν 4 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, είπε για το θέμα: «Καταρτίσαμε έναν πίνακα ισοδυνάμων μέτρων, τα οποία κατά την κρίση μου οφείλουν να γίνουν αποδεκτά. Σε αυτά τα μέτρα, επειδή άκουσα ότι πρόκειται μόνο για μετακυλίσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων… ψευδέστατο και κακοηθέστατο»

Όπως όλα δείχνουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατέληξαν σε κοινή θέση σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντώνης Σαμαράς, τηλεφώνησε στον Γ. Βρούτση δίνοντάς του σαφείς οδηγίες να μην υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς την έγκριση των τριών αρχηγών.

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Δεν θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας».

Ωστόσο το θέμα των αλλαγών στην εργασιακές σχέσεις φαίνεται πως απασχολεί έντονα την τρόικα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου για το θέμα της εξαήμερης εργασίας επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες, όμως από τη διατύπωση της απάντησής του φαίνεται πως το Ταμείο επιμένει στις αλλαγές καθώς δήλωσε: «Δεν υπάρχει τέτοια πολιτική του ΔΝΤ. Αυτό που είπαμε είναι ότι στο πλαίσιο της Ελλάδας και ευρύτερα βλέπουμε την ανεργία ως μεγάλο θέμα για την παγκόσμια οικονομία και μας ανησυχούν βαθύτατα οι δείκτες της ανεργίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Βλέπουμε ότι κάθε φορά που συνεδριάζουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, που στηρίζουν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση, φτάνουμε όλο και πιο κοντά, στην τελευταία πράξη ενός κακόγουστου, κατ’ εμάς, επικοινωνιακού θεάτρου, ενώ στην ουσία έχουν συμφωνήσει να συνυπογράψουν το πιο κατεδαφιστικό και το πιο απάνθρωπο πακέτο από τα πολλά που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα» σχολίασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος, Δ. Στρατούλης. «Οι κόκκινες γραμμές που βάζουν είναι, κυριολεκτικά, από πολύ λεπτό χαρτί, που με το πρώτο φύσημα του ανέμου πέφτει. Είναι αγκιστρωμένοι οι πολιτικοί αρχηγοί στον κύριο Σαμαρά, που τα έχει δώσει όλα στην τρόικα», ανέφερε ο κ. Στρατούλης.

«Άλλα λέγανε πριν τις εκλογές. Ψηφιστήκανε για να επαναδιαπραγματευτούνε, για να κάνουνε για άλλη εφαρμογή του μνημονίου, για να υλοποιήσουν την προγραμματική συμφωνία που ήταν η βάση της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης. Τα μέτρα είναι προειλημμένα, ήταν γνωστά πριν τις εκλογές, αυτό όλο που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι μια επικοινωνιακή διαχείριση», σημείωσε από την μεριά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ζήτησε από οδηγό Uber να του βρει πληρωμένο δολοφόνο για να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του

Ανδρας από την Κένυα συνελήφθη στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Ανεξέλεγκτα τα ποτά «μπόμπες» στις γιορτές – Εργαστήριο νόθευσης

Μπροστά σε εκατοντάδες μπουκάλια αλκοόλ και πολλά λίτρα άγνωστης προέλευσης αλκοολούχου, διάφανου υγρού βρέθηκαν οι…

26 Δεκεμβρίου 2023

Δύο φωτιές στα Φαναράκια – Σε σκάφος στην παραλία και σε δένδρο στον Αγ. Κωνσταντίνο

Σε δύο συμβάντα κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στη διάρκεια της εκδήλωσης για…

26 Δεκεμβρίου 2023

Φωτιά σε δένδρα στη Ζαγορά

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα σε δένδρα στην περιοχήτης Ζαγοράς. Η Π.Υ. Βόλου ενημερώθηκε στι 17.45…

26 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο – Έπαιξαν μπουζούκι και τραγούδησαν «δεν πάω πουθενά»

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, στην κηδεία του Βασίλη Καρρά, στον Ιερό Ναό…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ο Σούνακ α λα «Μόνος στο Σπίτι» στη Downing Street – Το βίντεο ανήμερα των Χριστουγέννων

Σαν άλλος… Κέβιν Μακάλιστερ από την αγαπημένη ταινία «Μόνος στο Σπίτι» εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός,…

26 Δεκεμβρίου 2023