Photo Gallery, Τοπικά

Κάμψη της κατανάλωσης στις λαϊκές αγορές

Για μείωση μέχρι 60% σε σχέση με πέρυσι κάνουν λόγο παραγωγοί -μικροπωλητές

Ψωνίζουν μόνο για το φαγητό, ούτε για σαλάτα, ούτε για να έχουν ένα φρούτο στο πιάτο τους. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους τόπους διάθεσης φθηνών προϊόντων, όπως είναι η λαϊκή αγορά. Παραγωγοί και μικροπωλητές κάνουν λόγο για μείωση στην κατανάλωση μέχρι και 60% σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που τα έξοδα για την παραγωγή έχουν αυξηθεί, ενώ είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς στους προμηθευτές των πρώτων υλών.

Συνθήκες καύσωνα επικρατούσαν προχθές Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία η λαϊκή αγορά πραγματοποιείται επί της οδού Δημάρχου Γεωργιάδου. Το καλοκαίρι δεν είναι η καλύτερη περίοδος για τους μικροπωλητές. Ο κόσμος βρίσκεται σε διακοπές, ενώ και οι ηλικιωμένοι, που είναι και οι σταθεροί πελάτες των λαϊκών αγορών, δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι λόγω της ζέστης.

Όμως οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές δεν το βάζουν κάτω. Διαφημίζουν φωνάζοντας την πραμάτεια τους, προχωρούν σε κάποιες προσφορές, βάζουν καλύτερες τιμές, γενικότερα κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν τους διστακτικούς και επιφυλακτικούς, λόγω της κρίσης, πελάτες.

Όπως μας τόνισε ένας παραγωγός, πλέον ο καταναλωτής δεν θα διαθέσει πάνω από 20 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσει πράγματα από τη λαϊκή αγορά. Και ίσως αυτά τα χρήματα να είναι πολλά. Άλλοι ξοδεύουν πολύ λιγότερα. Για παράδειγμα, παλιότερα αγόραζαν τέσσερα και πέντε κιλά τομάτας, που είναι το πιο δημοφιλές προϊόν για τη σαλάτα του καλοκαιριού. Τώρα θα πάρουν ένα κιλό και αυτό μετά βίας.

Μάλιστα αυτή η κατάσταση είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η τιμή της τομάτας «τσίμπησε» και πωλείται μέχρι και 1,50 ευρώ το κιλό. Και θα αναρωτηθεί κανείς, πώς είναι δυνατόν να πωλείται σε τέτοια τιμή ένα προϊόν που βρίσκεται σε μεγάλη επάρκεια αυτή την περίοδο.

Στα καλοκαιρινά φρούτα προστέθηκε εδώ και μερικές ημέρες το σταφύλι, μαύρο και άσπρο το οποίο πωλείται στο ένα ευρώ.

Ο κ. Γιώργος, παραγωγός οπωροκηπευτικών από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, τόνισε πως η κατανάλωση έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 60%. Μάλιστα το νέο στοιχείο είναι πως ο κόσμος ενδιαφέρεται να αγοράσει κυρίως προϊόντα για να εξασφαλίσει το μεσημεριανό φαγητό, όπως πιπεριές, μελιτζάνες, φασολάκια, όσπρια, κάποιο φθηνό ψάρι. Έτσι δεν θα διαθέσει με ευκολία χρήματα για να αγοράσει φρούτα και προϊόντα για τις σαλάτες. Γενικότερα, το καλοκαίρι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για την κατανάλωση, αφού οι ηλικιωμένοι δεν βγαίνουν από το σπίτι, ενώ αρκετοί λείπουν σε διακοπές.

Από την πλευρά του ο κ. Παντελής, παραγωγός από την Ευξεινούπολη, υπογράμμισε πως το κόστος για την παραγωγή του προϊόντος έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Κάνουμε καθημερινά ένα διαρκή αγώνα για να τα βγάλουμε πέρα, από την οργάνωση και την παραγωγή των προϊόντων, μέχρι την πώλησή τους στη λαϊκή αγορά. Η δουλειά είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Προβληματισμένος από τη μείωση της κατανάλωσης είναι ο πρόεδρος των παραγωγών κ. Απόστολος Τσακανίκας. Ο ίδιος τόνισε πως η επάρκεια ποσοτήτων υποχωρεί, το κόστος παραγωγής ακριβαίνει, ενώ και οι τιμές μειώνονται. Οι 200 περίπου παραγωγοί και μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά, προσπαθούν κάτω από δυσμενείς συνθήκες να τα βγάλουν πέρα. Γιατί εκτός από τη μείωση στην κατανάλωση και την πτώση του τζίρου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την πίεση που ασκούν οι προμηθευτές που ζητούν να πληρώνονται τοις μετρητοίς. Οι παραγωγοί όμως δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, οπότε αγοράζουν λιγότερα και παράγουν λιγότερα. Εξάλλου, το επάγγελμα αυτό είναι και εποχιακό, δηλαδή αυτή την περίοδο υπάρχουν μηλοπαραγωγοί του Πηλίου που δεν εμφανίζονται, αφού δεν έχουν έτοιμα τα προϊόντα τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το