Κατηγορίες: Τοπικά

Κάθε μήνα οι περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ

Σε μηνιαία βάση, υποβάλλεται από 1-1-2013, η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), η οποία έως τώρα υποβαλλόταν εκ μέρους των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων κάθε τρεις μήνες

Σε μηνιαία βάση, υποβάλλεται από 1-1-2013, η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), η οποία έως τώρα υποβαλλόταν εκ μέρους των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων κάθε τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες των παραπάνω επιχειρήσεων και ανεξάρτητα από τον αριθμό μητρώου της επιχείρησής τους (ΑΜΕ), υποχρεούνται κάθε μήνα και οποιαδήποτε ημέρα του μήνα επιθυμούν, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου την ΑΠΔ που αφορά στον προηγούμενο μήνα απασχόλησης (π.χ. για την περίοδο απασχόλησης μηνός Ιουνίου θα υποβάλλεται η ΑΠΔ από την 1η έως την 31η του μηνός Ιουλίου). Το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού θα υποβάλλουν παρομοίως τις ΑΠΔ σε μηνιαία βάση με ηλεκτρονικό τρόπο, ωστόσο οι δηλώσεις τους θα αφορούν στον προ-προηγούμενο μήνα απασχόλησης (π.χ. για την περίοδο απασχόλησης μηνός Ιουνίου θα υποβάλλεται η ΑΠΔ από την 1η έως την 31η του μηνός Αυγούστου.) Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης των ΑΠΔ στο δικτυακό τόπο (website) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα, η υποβολή των ΑΠΔ εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων για τη μισθολογική περίοδο του Ιανουαρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Μαρτίου 2013. Η μηνιαία υποβολή της ΑΠΔ καθιερώθηκε με την από 4/12/12 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α΄/2013 παρ.10 άρθρου 15) και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής αφού δίνει τη δυνατότητα διενέργειας αυτοματοποιημένων ελέγχων, από τους οποίους θα εντοπίζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σχόλιο του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών  Μαγνησίας

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, σχολιάζοντας δελτίο Τύπου του ΙΚΑ επισημαίνει τα εξής: «Το ΙΚΑ με σημερινό του Δελτίο Τύπου ανακοινώνει την αλλαγή στο χρόνο αποστολής των Αναλυτικών  Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.).

Σύμφωνα με αυτό, η αποστολή των ΑΠΔ δεν θα γίνεται πλέον κάθε τρίμηνο, αλλά κάθε μήνα. (!!!) Όμως, η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της στην «από 4/12/12 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α΄/2013 παρ. 10 άρθρου 15)». Η καθιέρωση της μηνιαίας ΑΠΔ αρχικώς έγινε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 4.12.2012. Η συγκεκριμένη όμως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υποβλήθηκε στη Βουλή για κύρωση μέσα σε 40 ημέρες όπως ορίζεται το άρθρο 44 του Συντάγματος και συνεπώς δεν ισχύει. Για το λόγο αυτό ενσωματώθηκαν αυτούσιες οι ανωτέρω διατάξεις στο Νόμο 4111/25-1-2013 και ισχύουν πλέον για περιόδους από 1.1.2013.

Συνεπώς κατά την άποψή μας, ναι μεν ισχύει η διάταξη αυτή, αλλά με το Νόμο 4111/2013 και όχι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 4.12.2012. Ας προσέχουν, λοιπόν, εκεί στο ΙΚΑ, γιατί από τις πολλές αλλαγές που κάνουν, μπέρδεψαν τα… βασικά!!!».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή Β΄ Λουκά (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024