Τοπικά

Ι.Σ.Μ: Από 77 γιατροί στο ΙΚΑ, θα απομείνουν 41

ΕΟΠΥΥ

Με πανιατρικό μέτωπο απαντάει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας στην πολιτική του υπουργείου Υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της υγείας.

Τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση και σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, το Σώμα κατέληξε στα εξής:

«1. Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία, για το επίπεδο της περίθαλψης που θα παρέχεται στον ελληνικό λαό από το «προϊόν» που θα προκύψει από τον προσχηματικό και προαποφασισμένο διάλογο που επιχειρείται.

2. Ο αποκλεισμός της πρόσβασης των ασθενών στην εξειδικευμένη γνώση, γυρίζει την ιατρική στη δεκαετία του ’60, κάνοντας τη γενική ιατρική ένα εργαλείο υποβάθμισης της παρεχόμενης υγείας (έγκυες, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.), ενώ ο ρόλος της θα ήταν εξαιρετικός σε περιφερειακά και απομακρυσμένα κέντρα υγείας.

3. Οι συνεχείς μεταλλάξεις που φθάνουν σε παραληρηματικό λόγο, του υπουργείου, για τις  εργασιακές σχέσεις – απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, δεν αποτελούν για τους Ιατρικούς συλλόγους μέρος του επικοινωνιακού σόου που έχει στηθεί, αλλά αιτία πολέμου των γιατρών και όλης της κοινωνίας με αυτές τις επιλογές.

4. Στη Μαγνησία υπηρετούν 77 γιατροί στις μονάδες του τ. ΙΚΑ, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, όλοι πάνω από δεκαετία. Δεν υπάρχει πλαστικός χειρουργός ή αγγειοχειρουργός παρά μόνο βασικές ειδικότητες, που καθημερινά εξυπηρετούν πάνω από 25 ασθενείς ο καθένας, για να κρατηθεί σε βασικό επίπεδο η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σύμφωνα με το προκρινόμενο, μάλλον, σχέδιο της task force (σχ. Θεοδωράκη) θα παραμείνουν στην ΠΦΥ παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι και πιθανά καρδιολόγοι, ψυχίατροι, γενικοί χειρουργοί και εργαστηριακοί. Κρίνετε ότι όλες οι ειδικότητες δεν συνάδουν με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, διαρρέετε ότι 1.200 θα απολυθούν πάραυτα, 2.200 θα μπουν σε διαθεσιμότητα (για 1.000 θέσεις ΠΑΑ στο ΕΣΥ που θα δημιουργηθούν). Αναλογικά στη Μαγνησία θα παραμείνουν 41 γιατροί για ένα πληθυσμό 200.000 κατοίκων και αυτό το βαπτίζετε πρωτοβάθμια περίθαλψη.

5. Προσπαθείτε να μας πείσετε με τους πιο απίθανους τρόπους ότι κάνετε αξιολόγηση των δομών και των γιατρών στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ, άλλωστε διεκδικείτε τη δόξα για τις απολύσεις και όχι ότι είναι στα προαπαιτούμενα του μνημονίου και της τρόικας. Ρωτήστε και μία φορά τους ασθενείς όπου οι σταθερές δομές του ΕΟΠΥΥ, είναι το μοναδικό «δωρεάν αποκούμπι» μέσα στην ένδεια που έχει καταδικαστεί αυτός ο τόπος.

6. Ο ιατρικός κόσμος εργάζεται με πενιχρές αμοιβές και απλήρωτες εφημερίες στα μισοδιαλυμένα νοσοκομεία, εξετάζει πολύ περισσότερους ασθενείς από ό,τι μπορεί στον ΕΟΠΥΥ, οδηγείται σε αφανισμό στα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια με τη στάση πληρωμών που έχει επιβληθεί (ληξιπρόθεσμα, ληστρικά rebate και clew back) ωστόσο κρατάει σε καλό επίπεδο την υγεία του Έλληνα πολίτη ακόμη και στα κοινωνικά ιατρεία, εξυπηρετώντας τους 3.000.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας με δωρεάν και εθελοντική εργασία. Αντί να πάρει ένα ευχαριστώ από την πολιτεία δέχεται την ανηλεή σας προπαγάνδα.

Απέναντι στην καταστροφική σας επιλογή, της ισοπέδωσης του κοινωνικού αγαθού που λέγεται υγεία πλέον θα έχετε ένα πανιατρικό μέτωπο με τους ασθενείς και τον ελληνικό λαό αντάμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το