Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Ισχυρό απεργιακό μήνυμα έστειλαν χιλιάδες Βολιώτες

Μεγάλη συμμετοχή στις τρεις συγκεντρώσεις και τις πορείες

Ισχυρό απεργιακό μήνυμα μέσα από ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο του Βόλου, έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, επαγγελματίες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην 24ωρη πανεργατική απεργία.

Συνδικαλιστικές δυνάμεις, πολιτικοί φορείς και κοινωνικά κινήματα μαζί με χιλιάδες πολίτες, έδωσαν δυναμικό παρών στις τρεις συγκεντρώσεις και τις ισάριθμες πορείες, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των φετινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων από την πρώτη μεγάλη απεργία της χρονιάς.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Βόλο οι απεργιακές συγκεντρώσεις, ξεπερνώντας σε όγκο προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών όχι μόνο να συμμετέχουν με καθολικό τρόπο στην απεργία αλλά και να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική οικονομική πολιτική ζητώντας να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.

Στη συγκέντρωση που συνδιοργάνωσαν έξω από το ΕΚΒ η πλειοψηφία των δυνάμεων της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η ΑΔΕΔΥ και ο Εμπορικός Σύλλογος, διαβάστηκε κοινό ψήφισμα των συνδιοργανωτών στο οποίο αναφέρονται και τα εξής: «Ομόφωνα καταδικάζουμε την λαίλαπα των αλλεπάλληλων κυβερνητικών μέτρων εναντίον μας, που εκδηλώνεται με:

* δίχως τέλος ληστρικές επιδρομές στα εισοδήματά τους,

* βίαιες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων,

* κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,

* βαρύτατα φορολογικά χαράτσια κατά των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που οδηγεί τη μια μετά την άλλη στον οικονομικό μαρασμό και στα λουκέτα. ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, με περικοπές κοινωνικών κατακτήσεων στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση, την Τρόικα και τους Βιομηχάνους ότι, κάτω από τον μανδύα της οικονομικής κρίσης επιχειρούν την άγρια καταλήστευση των εργαζομένων και την μετατροπή τους σε δούλους, μετατρέποντας την οικονομική ανέχεια των μισθωτών και συνταξιούχων σε γενικευμένη οικονομική κρίση της αγοράς, συντηρώντας και επιδεινώνοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Προειδοποιούμε: ότι η απάντηση μας σε αυτή την άπληστη, ασύδοτη και εξοντωτική τακτική, που συνθλίβει τους εργαζόμενους (με απολύσεις, διώξεις, εκβιασμούς και πλήρη απαξίωση της Εργατικής Νομοθεσίας) και, ταυτόχρονα, οδηγεί με μαθηματικό τρόπο τον εμπορικό κόσμο στην εξαφάνιση του παραδοσιακού Κλάδου τους και βασικού τον πυλώνα της εθνικής και τοπικής μας οικονομίας, θα είναι αποφασιστική.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραμείνουμε απαθείς στην διαλυτική κυβερνητική πρακτική, που εκδηλώνεται με την επικίνδυνη ρήξη του Κοινωνικού ιστού, την κατάρρευση του Κράτους Πρόνοιας, το ξεπούλημα Δημόσιων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας στους ιδιώτες, την κοινωνικά άδικη Φοροεπιδρομή και καταλήστευση των εισοδημάτων μας.

Καταδικάζουμε και αντιστεκόμαστε στη Νομοθετική βαναυσότητα της Κυβέρνησης

Ανούμαστε να δεχτούμε την προϊούσα μετατροπή της Μαγνησίας σε Νομό…Ανεργίας!

Δεν συναινούμε στην μετατροπή του Δημόσιου Τομέα, σε χρυσοφόρο φέουδο των ιδιωτών!

Αντιστεκόμαστε στην απαξίωση του κοινωνικού ρόλου του Δημοσίου Υπαλλήλου, στην κατασυκοφάντηση και υπόσκαψη των αγώνων του, με τη γνωστή, καταδικαστέα και αναποτελεσματική, γκαιμπελική μέθοδο του «κοινωνικού αυτοματισμού».

Αξιώνουμε εδώ και τώρα να σταματήσει η οικονομική και εργασιακή σφαγή του κόσμου του μεροκάματου και να αποκατασταθούν τα χαμένα του εισοδήματα. Να πληρώσουν δε οι πραγματικά έχοντες και κατέχοντες, αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και αυτοί που ρήμαξαν τα Ταμεία μας.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα με πραγματικά αναπτυξιακό προσανατολισμό, για να αντιμετωπισθεί η σημερινή δραματική, κρίση της αγοράς πριν καταστεί μη αναστρέψιμη.

Λέμε όχι στον «θάνατο του εμποράκου», για χάρη των Πολυεθνικών και των Κροίσων και Απαιτούμε μέτρα πραγματικής στήριξης της Εμπορικής Αγοράς, με προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, κατάργηση των εξοντωτικών Φορολογικών Νομοσχεδίων και εφαρμογή μιάς άλλης πολιτικής, που θα δίνει πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες στις μικρές και μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και θα βγάζει τη «θηλειά» από τον λαιμό τους…O κοινός αγώνας μας συνεχίζεται».

Ακολούθησε πορεία μέχρι το κτίριο της πρώην Νομαρχίας και επίδοση του ψηφίσματος.

Το ΠΑΜΕ

Μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου και πορεία στο κέντρο του Βόλου από το ΠΑΜΕ με κεντρικό σύνθημα «Ταξικά τα μέτρα- Ταξική και η πάλη. ΠΑΜΕ για ανατροπή και κοινωνία άλλη».

Στη συγκέντρωση επισημάνθηκε η μεγάλη συμμετοχή: «Το ποτάμι φουσκώνει και φουσκώνει συνειδητά. Αύριο θα είμαστε πολλοί περισσότεροι. Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει τα σχέδια που έχει ετοιμάσει και έχει σε εξέλιξη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την οριστική κατάργηση του 8ωρου, της Κυριακάτικης αργίας. Σας καλούμε σε διαρκή αγώνα εργοστάσιο το εργοστάσιο, κλάδο τον κλάδο, να ορθώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης. Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των νέων ζευγαριών με βάση τις προτάσεις μας. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε παραπέρα υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ανατρέψουμε όχι μόνο μνημόνια, αντιλαϊκούς νόμους και αντιλαϊκές κυβερνήσεις, αλλά την ίδια την μήτρα που τα γεννά -την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Σε κάθε τόπο δουλειάς σε κάθε γραφείο σε κάθε γειτονιά να χτίσουμε γερά μαζικά ταξικά συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές. Κάθε τόπος δουλειάς να μετατραπεί σε κάστρο αντίστασης αλληλεγγύης και συσπείρωσης όλου του κλάδου, όλης της πόλης.

Σε μετερίζι υπεράσπισης δικαιωμάτων και κατακτήσεων ώστε να μην περάσει ο οδοστρωτήρας της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και της νέας αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ξεπούλημα του λαϊκού πλούτου, να μην κλείσουν σχολεία νοσοκομεία και ιατρεία, κλινικές και παραρτήματα του ΙΚΑ.

Και μέσα από αυτούς τους αγώνες θα κτίσουμε ένα κίνημα μαζικό ταξικό που θα αγκαλιάζει την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Θα πατά γερά στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Ένα κίνημα που θα συνενώνει όλους ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, χρώμα, φυλή και εθνικότητα. Απαλλαγμένο από συντεχνιακές αντιλήψεις, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, από την επίδραση της εργατικής αριστοκρατίας.

Μέσα σε αυτούς τους αγώνες θα συγκεντρώνουμε και θα προετοιμάζουμε τις δυνάμεις μας για την συνολική και σαρωτική αντεπίθεσή μας.

Για να αλλάξει όχι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση αλλά για να αλλάξει οριστικά η τάξη που ασκεί την εξουσία. Να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης».

Στην Πλατεία Ελευθερίας

Απεργιακή συγκέντρωση που υποστηρίχτηκε από συνδικαλιστικά σχήματα όπως η Εργατική Αυτονομία στο Σωματείο Εργαζομένων στην ΙΜΑΣ ΑΕ, η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, οι Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Εκπαιδευτικών και διάφοροι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από το χώρο του Μετάλλου, από ανένταχτους, αντιεξουσιαστές, το ΕΕΚ, την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α) και άλλες δυνάμεις με τη συμμετοχή και του κινήματος «Δεν Πληρώνω», έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε συνειδητά στη συγκέντρωση και στην πορεία, διαφοροποιώντας τη θέση του από τις άλλες δύο κινητοποιήσεις, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα. Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και στην ομιλία που εκφωνήθηκε, επισημάνθηκε πως «όλες και όλοι εμείς που βλέπουμε τη ζωή και το μέλλον μας να καταρρέει δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να ξεσηκωθούμε. Όσο και εάν μιλούν για μονόδρομους εμείς λέμε ότι υπάρχει λύση:

– Παύση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού χρέους.

– Άμεση έξοδος από το ευρώ και την ΟΝΕ, αντικαπιταλιστική ρήξη κι αποδέσμευση από την ΕΕ.

– Εθνικοποίηση των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που κλείνουν με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

– Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τώρα. Μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων δουλειάς. Απαγόρευση των απολύσεων. Μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Διαγραφή των χρεών των άνεργων και των φτωχών από τις τράπεζες.

– Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και μείωση της λαϊκής φορολογίας, ειδικά των έμμεσων φόρων, με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

– Δωρεάν δημόσια παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, κοινωνικές υπηρεσίες. Κάτω η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όχι στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, όχι στους μεσάζοντες και τους κερδοσκόπους των τροφίμων.

– Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.»

Και παραφωνίες

Την αντίδραση πολλών συγκεντρωθέντων προκάλεσε την ώρα των κινητοποιήσεων η λειτουργία επιχειρήσεων όπως καφέ, τσιπουράδικων, σούπερ μάρκετ κ.ά., η λειτουργία λαϊκής αγοράς, ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε τρεις κάμερες και σε παράθυρα του Δικαστικού Μεγάρου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Bayesian: Έρευνα για το ναυάγιο – «Βυθίστηκε με μεγάλη ταχύτητα για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί»

Οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη έρευνας για τον θάνατο τεσσάρων Βρετανών…

5 Οκτωβρίου 2024

Ο βασιλιάς Κάρολος όπως δεν τον έχετε ξαναδεί: Λικνίζεται ρυθμικά σε παραδοσιακούς ήχους της Σαμόα

O βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει στο νησί του Ειρηνικού το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο…

4 Οκτωβρίου 2024

Γαλλία: Παρουσία κοινού και δημοσιογράφων η προβολή σκηνών βιασμού στη δίκη Πελικό

Το δικαστήριο του Μαζάν, όπου εκδικάζεται από τον Σεπτέμβριο η υπόθεση του Ντομινίκ Πελικό, του…

4 Οκτωβρίου 2024

Μυστήριο με δύο δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη: Έγιναν με διαφορά λεπτών, αυτοκτόνησε ο βασικός ύποπτος

Δύο νεαρές γυναίκες δολοφονήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με διαφορά 30 λεπτών και ο βασικός ύποπτος…

4 Οκτωβρίου 2024

Χαμός σε πτήση με ημίγυμνο μεθυσμένο – Έκτακτη προσγείωση στην Αθήνα

Χάος σε πτήση από την Αττάλεια της Τουρκίας προς Λονδίνο, όπου ένας ημίγυμνος άνδρας προκάλεσε…

4 Οκτωβρίου 2024

Καρπενήσι: Συνεχίζουν να υποφέρουν από συμπτώματα δηλητηρίασης οι φοιτητές – Άγνωστα τα αίτια μέχρι στιγμής

Με συμπτώματα δηλητηρίασης συνεχίζουν να νοσηλεύονται κάποιοι από τους 30 φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών…

4 Οκτωβρίου 2024