Photo Gallery, Τοπικά

Ισχυροί βοριάδες, ψύχος και λίγο το χιόνι

Τα κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας κακοκαιρίας του φετινού χειμώνα;

Μας κρατούσε την έκπληξη για το τέλος ο φετινός χειμώνας. Αν και ήταν από τους ηπιότερους των τελευταίων χρόνων για τη Μαγνησία, μας επιφύλαξε μια σοβαρή κακοκαιρία ανάλογη αυτής του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε πάλι είχε σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση εντός της πόλης του Βόλου. Με την κακοκαιρία αυτή ήρθε και το τέλος του φετινού χειμώνα, λένε ορισμένοι μετεωρολόγοι, για να αντιδράσουν άλλοι και να μιλήσουν για ακόμη μία ψυχρή επέλαση γύρω στις 20 του τρέχοντα μήνα. Μένει να επαληθευτούν.

Οι ισχυροί-θυελλώδεις βοριάδες και το ψύχος είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, της τελευταίας, κατά ορισμένους, του φετινού χειμώνα, που όμως έμελλε να μας ταλαιπωρήσει στις αρχές Μαρτίου. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου η ελάχιστη θερμοκρασία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αναμένεται να φθάσει στους -9 βαθμούς Κελσίου, όσο και χθες την ίδια ώρα. Επίσης η μέγιστη σήμερα, όπως και αύριο, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 0.

Επειδή ο χειμώνας λήγει καιρικά στις 21 Μαρτίου με την εαρινή ισημερία, η κακοκαιρία αυτή πρέπει να θεωρηθεί χειμερινή και όχι ανοιξιάτικη.

Το χιόνι που έπεσε δεν ήταν πολύ, ωστόσο οι θυελλώδεις βοριάδες έκαναν πολύ αισθητό το ψύχος. Μάλιστα αν και το θερμόμετρο χθες νωρίς το πρωί στην πόλη του Βόλου έδειξε 0,9 βαθμούς Κελσίου, δεν έπεσε δηλαδή κάτω από το 0, η φαινόμενη θερμοκρασία, αυτή δηλαδή που αισθάνεται ο ανθρώπινος οργανισμός, ήταν δύο-τρεις βαθμούς χαμηλότερη (η φαινόμενη θερμοκρασία επηρεάζεται από την υγρασία, τον άνεμο και άλλους παράγοντες και διαφέρει της κανονικής).

Χθες το μεσημέρι η μέγιστη θερμοκρασία στο Βόλο έφθασε τους 4,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά διαστήματα σημειωνόταν ασθενής χιονόπτωση.

Στις κορυφές του Πηλίου το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία ξεπερνάει και τα δύο μέτρα, ίσως και παραπάνω σε ανεμοσούρια. Και σήμερα ίσως σημειωθούν κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις στα πεδινά του Νομού Μαγνησίας, ωστόσο ο καιρός σταδιακά βελτιώνεται, βελτίωση που θα συνεχιστεί την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν και τους 14 βαθμούς στο Βόλο.

Κάποιες βροχές αναμένονται από τα δυτικά στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για μία ακόμη ψυχρή εισβολή γύρω στις 20 του μήνα, χωρίς ωστόσο σε αυτό το σενάριο να συμφωνούν όλες οι προβλέψεις.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου κ. Θ. Τακούδη, σήμερα αναμένονται παροδικές συννεφιές και πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στις νότιες περιοχές του νομού. Σταδιακά όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι βοριάδες θα πνέουν ισχυροί, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Μαγνησία από -6 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου. Στο Βόλο η ελάχιστη θα είναι γύρω στο 0. Πάντως όπως επισημαίνει ο κ. Τακούδης, δεν αναμένεται να σημειωθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα πεδινά, κάτω δηλαδή από τους -3, -4, έτσι ώστε να κινδυνεύουν καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά.

Αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και να κυμαίνεται από -3 μέχρι 10 βαθμούς. Αίθριος ο καιρός και την Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει τρεις-τέσσερις βαθμούς ακόμη και να φθάνει τους 14 στη Μαγνησία. Τις πρωινές ώρες ωστόσο στα ηπειρωτικά θα σημειώνεται παγετός.

Το χιόνι που έπεσε στο Βόλο χθες, μετρήθηκε στα 9,8 χιλιοστά, ενώ συνολικά από την 1η Μαρτίου ο υετός (χιόνι και βροχή) που έπεσε στο Βόλο έχει μετρηθεί στα 32,2 χιλιοστά. Το μέσο ύψος υετού για την πόλη το Μάρτιο είναι 40,2 χιλιοστά.

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που σημειώθηκε από την 1η του μήνα ήταν στο Βόλο 0,7 βαθμοί Κελσίου, δεν σημειώθηκε δηλαδή παγετός, ενώ η μέγιστη 12,9 βαθμοί.

Συμπερασματικά η κακοκαιρία που έπληξε από την Κυριακή 7 του μήνα μέχρι και σήμερα 9 Μαρτίου τη Μαγνησία σε τίποτα δεν θύμισε την κακοκαιρία που είχε πλήξει το νομό τον Ιανουάριο του 2006, τελευταία φορά που είχε σημειωθεί μεγάλο ύψος χιονόστρωσης στην πόλη του Βόλου. Από την  Τρίτη 23 έως την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2006 με μέτρηση στο κέντρο της Ν. Ιωνίας Βόλου το χιόνι έφτανε τα 30cm και στις βορειότερες συνοικίες ξεπερνούσε το μισό μέτρο. Η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν τα ξημερώματα της Πέμπτης 26/1/2006 -5,9 βαθμοί, ενώ και την Παρασκευή και το Σάββατο σημειώθηκαν πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, -5,3 και -3 αντίστοιχα. Αξιόλογο είναι ότι η πόλη είχε για τρεις συνεχόμενες μέρες ολικό παγετό με θερμοκρασίες αναλυτικότερα:

Τρίτη 24/1 -2 έως -1,3 (24ωρη χιονόπτωση), Τετάρτη 25/1 -2,8 έως -0,5 (24ωρη χιονόπτωση), Πέμπτη 26/1 -5,9 έως -0,3 (ηλιοφάνεια). Σύνολο 57 ώρες χιονόπτωσης. Οι ημέρες χιονοκάλυψης μέσα στην πόλη έφτασαν τις 14, έως ότου νέα χιονόπτωση στις αρχές Φεβρουαρίου 2006 έπληξε την περιοχή μας, μικρότερης όμως έντασης, με ελάχιστη θερμοκρασία -4,1 την Τετάρτη 8/2/2006.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το