Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτισμός

Ιστορίες οικονομικού πολέμου

 

Μια παράσταση προφορικής και οπτικής αφήγησης για όσους δεν «κάνουν την πάπια» ετοίμασαν ο Αλ. Ψυχούλης και ο Στ. Πελασγός

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την παράσταση «Duck: Μύθοι και ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο» που ετοιμάζονται να ανεβάσουν τη χειμερινή περίοδο ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης και ο αφηγητής Στέλιος Πελασγός. Συνδυάζοντας την αφήγηση με το graphik animation οι δύο δημιουργοί θα παρουσιάσουν στο κοινό δεκαπέντε αληθινές ιστορίες, απλών ανθρώπων, που αφορούν στην κρίση ενώ η τελική πρόβα και η πρεμιέρα έχουν προγραμματιστεί να δοθούν σε κοινό που θα αποτελείται από φοιτητές.

«Μπορεί η κρίση να γεννήσει τους δικούς της μύθους; Τις δικές της εικόνες; Μήπως η κρίση είναι μια πάπια; Μήπως τη βγάλει καθαρή όποιος κάνει την πάπια;», αναρωτιούνται ο αφηγητής Στέλιος Πελασγός και ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης και συναντιούνται για να συνθέσουν μια παράσταση προφορικής και οπτικής αφήγησης με πρώτες ύλες δανεισμένες από το παρόν. Η παράσταση διηγείται αληθινές ιστορίες ζωής μέσα στον παραλογισμό του οικονομικού πολέμου «που έχουν καταγραφεί την τελευταία διετία και προέρχονται από απλούς ανθρώπους που ζουν στο Βόλο, την Αθήνα, τη Σαντορίνη, το Πήλιο και αλλού», μας εξηγεί ο κ. Πελασγός. Ήρωες αυτών των αληθινών παραμυθιών είναι μια καθηγήτρια, ένας άνεργος, μια πολύτεκνη, μαύρες γραμμές, άσπρα τετράγωνα, ένας χωρισμένος πατέρας, δύο παιδάκια μεταναστών, ένας ψυχολόγος, πολύχρωμες παλλόμενες κηλίδες, αφεντικά και προσωπάρχες, τα ΜΑΤ, το Facebook, σκιές, το χρυσό χρώμα, ένα λιοντάρι, η Ακρόπολη, το φεγγάρι και φυσικά μια πάπια «μια ιστορία που συνέβη σε ένα φίλο στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας». «Γιατί είναι ίσως καιρός να σταματήσουμε να κάνουμε την πάπια», λέει ο κ. Ψυχούλης ενώ στην ίδια λογική ο Στ. Πελασγός συμπληρώνει «ίσως γιατί κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν την πάπια» για να συνεχίσει λέγοντας πως «ενώ οι ιστορίες είναι φαινομενικά ασύνδετες και καθώς πιστεύουμε πως η κρίση δεν είναι τυχαία, αφήνουμε να διαφανεί διακριτικά η ευθύνη κάποιων ανθρώπων. Όλο αυτό φυσικά γίνεται χωρίς να «ψυχοπλακώνεται» ο θεατής, αλλά μέσα από το χιούμορ, γελώντας κάποιες φορές με το παράλογο της κρίσης και αισιοδοξώντας στο σύνολο, παρατηρώντας ταυτόχρονα τη δύναμη των ανθρώπων».

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, πολυμέσων διαδραστικού animation και γραφικών, χωρίς να χρησιμοποιεί φωτισμούς, δημιουργεί την οπτική αφήγηση που συμπληρώνει την προφορική του Στέλιου Πελασγού μετατρέποντάς τον σε «οργανικό στοιχείο της κινούμενης εικόνας».

Οι πρόβες της παράστασης γίνονται στο Βόλο και καθώς «δεν πρόκειται για θέατρο, αλλά για μια παράσταση που έχει ανάγκη την αλληλεπίδραση του κοινού», η πρόβα «τζενεράλε» έχει προγραμματιστεί να δοθεί προς το τέλος του μήνα με την παρουσίασή της σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «γιατί οι φοιτητές αποτελούν ένα υγιές κομμάτι της κοινωνίας και μας ενδιαφέρει η άποψή τους στη στρατηγική ολοκλήρωση των προβών» εξηγεί ο κ. Ψυχούλης, ενώ η πρώτη «επίσημη» θα δοθεί στα τέλη Νοεμβρίου «στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού τμήματος των Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου».

Η παράσταση μπορεί να παρουσιαστεί στα ελληνικά, γαλλικά ή αγγλικά και ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ιστορίες του Φρανσουά Μπονέ

Ο γάλλος συγγραφέας Φρανσουά Μπονέ ταξιδεύει τη Μεσόγειο και συλλέγει παρόμοιες ιστορίες για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αληθινές ιστορίες απ’ όλη την Ευρώπη» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Μασσαλία, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013. Μαθαίνοντας για την παράσταση των Ψυχούλη – Πελασγού αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και στο Βόλο, προκειμένου περπατώντας στους δρόμους της πόλης και συναντώντας καθημερινούς ανθρώπους να εμπλουτίσει τη «συλλογή» των ιστοριών του.

 

Δανάη Πίκουλα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 29/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.00 Παναθηναϊκός-Μίλων -Ζ- (Κύπελλο…

29 Μαρτίου 2024

Σκωτία: Η Βουλή εξετάζει νομοσχέδιο για την ευθανασία – Τι έδειξε δημοσκόπηση

Σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στους κατοίκους της Σκωτίας που πάσχουν από καταληκτική νόσο να…

29 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση για τα “Πολιτιστικά Μονοπάτια” διοργανώνει ο Δήμος Σκιάθου

  Ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ECOΖΗΝ ΣΚΙΑΘΟΥ και τη Περιφέρεια…

29 Μαρτίου 2024

Ένωση Καταναλωτών Βόλου:Καταγγελίες καταναλωτών για τις παγίδες των προσφορών

  Τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων καθώς και ορισμένες προσφορές στο διαδίκτυο, αλλά και στα…

29 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

29 Μαρτίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ ΖΗΣΗ ΚΑΝΑΛΙΩΤΗ

Τον λατρευτό μας πατέρα, παππού και θείο ΖΗΣΗ ΚΑΝΑΛΙΩΤΗ Ετών 97 κηδεύσαμε χθες Πέμπτη 28…

29 Μαρτίου 2024