Photo Gallery, Τοπικά

Ισπανοί, Γάλλοι, αλλά και Τούρκοι φοιτητές στο Π.Θ.

Για ολιγόμηνες σπουδές στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους

 

Ισπανοί, Γάλλοι αλλά και Τούρκοι φοιτητές προτιμούν κυρίως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να πραγματοποιήσουν ολιγόμηνες σπουδές στο πλαίσιο του Εράσμους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για τα Τμήματα Ιστορίας -Αρχαιολογίας – Κοινωνικής Ανθρωπολογίας αλλά και την Αρχιτεκτονική. Πάντως, λόγω της οικονομικής κρίσης και των πληροφοριών που διαρρέουν από τα διεθνή ΜΜΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα, οι ξένοι φοιτητές μειώθηκαν στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ενδιαφέρον τους για να μετακινηθούν με το πρόγραμμα Εράσμους σε κάποια χώρα του εξωτερικού και να σπουδάσουν για μερικούς μήνες, αντλώντας πλούσιες εμπειρίες για τη διδασκαλία, το περιεχόμενο των μαθημάτων αλλά και το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον των κρατών που θα διαμένουν, εκδηλώνουν αυτές τις ημέρες οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, οι φοιτητές διαβλέπουν μέσω του Εράσμους και την ευκαιρία να διερευνήσουν καλύτερα το πεδίο εύρεσης μια εργασίας στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα οι καταστάσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολες για τους νέους με την ανεργία να ξεπερνά το 50% στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών.

Στις 28 Φεβρουαρίου θα λήξει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων από τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που ενδιαφέρονται να μεταβούν από έξι μέχρι και δώδεκα μήνες σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού για να κάνουν σπουδές με υποτροφία από το πρόγραμμα του Εράσμους. Επίσης αντίστοιχες αιτήσεις υποβάλλουν και όσοι θέλουν να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και βάσει του προϋπολογισμού που υπάρχει, θα εγκριθούν. Οι φοιτητές θα αναχωρήσουν για το εξωτερικό στο ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, δηλαδή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά.

Αυτή την περίοδο αναχωρούν για το εξωτερικό οι φοιτητές που έκαναν πέρυσι αίτηση και εγκρίθηκε η υποτροφία τους.

Η διοικητική συντονίστρια του Εράσμους για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Πηνελόπη Δάλλη υπογράμμισε ότι «αυτό που παρατηρείται τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, είναι μια μείωση των εισερχόμενων φοιτητών από το εξωτερικό για να σπουδάσουν για κάποιους μήνες στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Και η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται σε ένα βαθμό και από το γεγονός της οικονομικής κρίσης και το δισταγμό των νέων από το εξωτερικό για την κατάσταση που θα συναντήσουν στην Ελλάδα».

Η ίδια πρόσθεσε πως την Ελλάδα προτιμούν ιδιαίτερα οι Γάλλοι λόγω των τριών κοινών ελληνογαλλικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο. Πέρυσι ήρθαν συνολικά 16 Γάλλοι, αλλά και 13 Ισπανοί, λόγω ίσως κάποιων κοινών στοιχείων που διαβλέπουν με τον ελληνικό λαό. Επίσης και οι Τούρκοι δείχνουν ενδιαφέρον, επειδή η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή σ’ αυτούς χώρα, ενώ στα τμήματά τους στην Τουρκία υπάρχουν και κάποια προγράμματα ελληνικής γλώσσας και βαλκανικών σπουδών.

Οι ξένοι φοιτητές προτιμούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κυρίως το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, καθώς ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός γοητεύει ιδιαίτερα. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και για την Αρχιτεκτονική, αλλά και τη Γεωπονική.

Στροφή στο εξωτερικό

Στο περυσινό ακαδημαϊκό έτος οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που μετέβησαν για σπουδές στο εξωτερικό, ανήλθαν στους 87 που μετέβησαν σε δεκαπέντε διαφορετικές χώρες. Επίσης 17 άτομα πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό δουλεύοντας και λαμβάνοντας κάποια χρήματα. Πέρυσι οι περισσότεροι πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 17 οι επτά μετέβησαν στη Γερμανία ελπίζοντας και στην ανεύρεση κάποιας εργασίας.

Στη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά περισσότεροι είναι οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για την πρακτική άσκηση. Ειδικότερα από τους 17 αυξήθηκαν στους 22, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την Ολλανδία, προφανώς, γιατί το τελευταίο διάστημα έχει ακουστεί ιδιαίτερα ως ο προορισμός που οι Έλληνες βρίσκουν πιο εύκολα εργασία.

Όσον αφορά στους φοιτητές που πηγαίνουν στο εξωτερικό για Εράσμους, αυτοί μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 70. Αλλά, όπως επισημαίνει η κ. Δάλλη, ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του εαρινού εξαμήνου. Αυτές τις ημέρες αναχωρούν για το εξωτερικό οι φοιτητές που θα σπουδάσουν στο εαρινό εξάμηνο σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Φέτος οι περισσότεροι στρέφονται στην Ισπανία και ακολουθούν η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σουηδία. Η Ισπανία έχει τους περισσότερους εισερχόμενους φοιτητές σε όλη την Ευρώπη και την προτιμούν όλοι για διάφορους λόγους. Στη Γαλλία μεταβαίνουν, γιατί έχουμε φοιτητές που γνωρίζουν πολύ καλά τη γαλλική γλώσσα. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για την Ουγγαρία και την Τσεχία. Συνολικά δεκατέσσερις φοιτητές θα μεταβούν εκεί στο εαρινό εξάμηνο και ο λόγος είναι πως λειτουργούν αγγλόφωνα τμήματα, ενώ και οι πόλεις είναι όμορφες και ήσυχες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το