Photo Gallery, Κόσμος, Πολιτική

Ισπανία: Ζητεί χρονοδιάγραμμα για τα ευρωομόλογα

Ο Μαριάνο Ραχόι

Το αίτημα να ληφθούν άμεσα δράσεις που θα αντιμετωπίζουν τη «μη βιώσιμη για πολύ» απόκλιση στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης επαναλαμβάνει επιτακτικά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, προτείνοντας χρονοδιάγραμμα για υιοθέτηση ευρωομολόγων με ορίζοντα το 2018 και επαναλαμβάνοντας πως μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «μνημειώδης αποτυχία για την ΕΕ».
Ο Ραχόι απέφυγε εκ νέου να αναφέρει εάν η Μαδρίτη πρόκειται να ζητήσει επέμβαση της ΕΚΤ ή βοήθεια από τους μηχανισμούς, υποστηρίζοντας πάντως πως σε τέτοια περίπτωση η επιβολή όρων θα ήταν άσκοπη.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στη γερμανική Bild, στη γαλλική Journal du Dimanche, στην ιταλική Corriere della Sera και στην ισπανική ABC. Όσον αφορά στα άμεσα προβλήματα της Μαδρίτης, και πρώτα το ζήτημα της στήριξης του τραπεζικού της τομέα (για την οποίο έχει ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια), ο Ραχόι υπογράμμισε πως οι ισπανικές τράπεζες θα είναι «απολύτως ασφαλείς» αφού πάρουν τα κεφάλαια που έχουν αποφασιστεί.
Η ίδια η πίεση που υφίστανται όμως τα ισπανικά ομόλογα στις αγορές, τόνισε, είναι εντονότατη: «Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για εκτεταμένο διάστημα και για αυτό πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των μεγάλων διαφορών στα επιτόκια» είπε. Η νομισματική ένωση, συμπλήρωσε «δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν πολλές χώρες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και άλλες με δυσβάσταχτο κόστος».
Στην επισήμανση πως η διοίκηση της ΕΚΤ έχει δείξει ότι κινήσεις στήριξης θα συνοδεύονται από όρους, ο Ραχόι απαντά πως η Μαδρίτη «ήδη εφαρμόζει τις προϋποθέσεις» των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής και η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει την υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση. «Βλέπετε, η Ισπανία είναι μία σοβαρή χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην πορεία για τη δημοσιονομική ενοποίηση, ο Ραχόι αναφέρθηκε στις προτάσεις που, όπως είπε έχει διαβιβάσει στον πρόεδρο της ΕΕ, Χερμάν βαν Ρομπάι, και προβλέπουν, μαζί με τραπεζική ένωση, το εξής χρονοδιάγραμμα: Εκπλήρωση των μέτρων για φορολογική και οικονομική σύγκλιση μέχρι το 2014, κοινοτική εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών μέχρι το 2016 και, μετά την απόφαση ενιαίων δημοσιονομικών για την Ευρωζώνη, έκδοση κοινών ομολόγων το 2018.
Το ευρώ, επανάλαβε ο Ραχόι, είναι «μη αναστρέψιμο» -και, σε αυτό το πλαίσιο, «μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν μνημειώδης αποτυχία όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ΕΕ». Επιπλέον, ανέφερε, «ζητήσαμε από τους Έλληνες να εκφράζουν στις τελευταίες εκλογές την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ και αυτοί το έκαναν».

Σε ένα-δύο χρόνια θα ξεπεραστεί η κρίση

Πεπεισμένος πως, εάν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η κρίση στο ευρώ μπορεί να ξεπεραστεί σε ένα με δύο χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης σεβαστούν αυστηρά τις δεσμεύσεις τους για δημοσιονομική σταθεροποίηση και συνεχίσουν να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους, τότε η κρίση μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα με δύο χρόνια» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Spiegel, μέρος της οποίας προδημοσιεύτηκε.
Τον προσωρινό μηχανισμό στην ευρωζώνη, που δημιουργήθηκε μετά το πρώτο στήριξης για την Ελλάδα (η οποία είχε δοθεί με διμερή δάνεια) και στον οποίο προσέφυγαν Ιρλανδία και Πορτογαλία, θα διαδεχτεί ο ESM, του οποίου επίσης θα ηγείται ο Ρέγκλινγκ.
Ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι το EFSF εκπλήρωσε καλά την αποστολή του ως προσωρινό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Χωρίς το ταμείο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα ανήκαν πλέον στην ευρωζώνη», σημείωσε.
Ο Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι το μέλλον του ESM εξαρτάται από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου. «Χωρίς τη Γερμανία, ο ΕΜΣ δεν έχει μεγάλο νόημα» σημείωσε.

Προτείνει αγορές ομολόγων

Σε «ολομέτωπη επίθεση» για την καταπολέμηση της κρίσης καλεί την ΕΚΤ ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, υποστηρίζοντας πως η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων «όσο νωρίτερα» και λέγοντας πως οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης (ο προσωρινός EFSF και ο μόνιμος ESM) δεν επαρκούν. Μιλώντας στο Μπλεντ της Σλοβενίας την Κυριακή, ο Γκουρία υπογράμμισε την πεποίθησή του «πως κανείς δεν θα φύγει από το ευρώ, και ούτε και θα έπρεπε». Το κοινό νόμισμα δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο, σημείωσε.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα, ο EFSF και ο ESM δεν επαρκούν» υποστήριξε. Η ΕΚΤ, προσέθεσε, «θα έπρεπε να ξεκινήσει να αγοράζει απεριόριστα κρατικά ομόλογα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».
H δέσμευση του Μάριο Ντράγκι πως η ΕΚΤ θα κάνει «το παν για τη σωτηρία του ευρώ» είχε ερμηνευτεί ως προαναγγελία νέας παρέμβασης στις αγορές ομολόγων υπέρ της Ισπανίας και της Ιταλίας -τα spread των ομολόγων των οποίων βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το