Photo Gallery, Τοπικά

ΙΚΑ Βόλου: Περιορισμός εξετάσεων ελλείψει κλιματισμού…

Εδώ και 15 ημέρες έχει υποστεί βλάβη το σύστημα κλιματισμού των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ Βόλου (πρώην ΙΚΑ)

 

Όχι μόνον δεν έχει επισκευαστεί ακόμη το σύστημα κλιματισμού στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Βόλου, αλλά αποδεικνύεται πως και στον εν λόγω φορέα υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων… Αυτό τουλάχιστον σημειώνουν γιατροί του πρώην ΙΚΑ, καθώς το σύστημα κλιματισμού στη διοικητική μονάδα του ΙΚΑ, που συστεγάζεται με τα πολυιατρεία, λειτουργεί, καθώς είχε αντικατασταθεί πρόσφατα με καινούργιο… Το ίδιο ωστόσο δεν έγινε με τη μονάδα κλιματισμού των πολυιατρείων, όπου μάλιστα είναι και πιο απαραίτητη, αφού εξυπηρετούνται ασθενείς.

Αν και έχει παρέλθει διάστημα 15 ημερών από την εκδήλωση της βλάβης στο σύστημα κλιματισμού των πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ Βόλου (τώρα ΕΟΠΥΥ), ακόμη η βλάβη δεν έχει επισκευαστεί, με αποτέλεσμα να εξαντλείται η υπομονή των ιατρών, του λοιπού υγειονομικού προσωπικού και φυσικά των ασφαλισμένων που χρειάζεται να προσέρχονται καθημερινά στα ιατρεία, για ιατρικές εξετάσεις και συνταγογραφήσεις. Η κατάσταση είναι αφόρητη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τις ημέρες του καύσωνα και κυρίως μεσημεριανές ώρες, όπως καταγγέλλουν και οι γιατροί του ΣΕΥΠΙΚΑ Βόλου, που απειλούν με περιορισμό των εξετάσεων των ασθενών…

Τις ημέρες του καύσωνα η κατάσταση ήταν αφόρητη, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται νέο κύμα ζέστης, επισημαίνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι απέστειλαν και σχετική διαμαρτυρία προς τον αναπληρωτή διευθυντή της νομαρχιακής μονάδας υγείας του ΕΟΠΥΥ Βόλου.

Στη διαμαρτυρία τους οι γιατροί επισημαίνουν: «Μετά τη βλάβη που υπέστη η μονάδα ψύξης-θέρμανσης (εδώ και 15 ημέρες), που εξυπηρετεί το υγειονομικό τμήμα των κτιρίων ΙΚΑ Βόλου και την απαράδεκτη ολιγωρία που επέδειξε η τεχνική υπηρεσία, τόσο για την εγκατάσταση νέας ή επιδιόρθωση, όπως φρόντισε να κάνει εγκαίρως για το τμήμα των διοικητικών υπηρεσιών, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι: Θα είναι ηθικά και νομικά υπεύθυνοι, σε περίπτωση που συμβεί σε περίοδο καύσωνα επεισόδιο σε κάποιους ασθενείς. Θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις εξετάσεις ασθενών, ιδίως κατά τις μεσημβρινές ώρες, όπου η κατάσταση είναι αφόρητη. Θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, κινητοποιήσεις και ενημέρωση στον Τύπο, για να προστατέψουμε την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και να μπορούμε να λειτουργήσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες».

Υπόμνημα του ΕΚΒ στο διοικητή του ΙΚΑ

Για «συνειδητή κατάρρευση και απαξίωση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΙΚΑ» κάνει λόγο σε υπόμνημά της προς τον διοικητή του ιδρύματος κ. Ρ. Σπυρόπουλο η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής: «Το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων, ο κόσμος της εργασίας (και μόνον αυτός) υφίσταται μια πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, με την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και τις μειώσεις μισθών, που οδηγούν την κοινωνία σε πτώχευση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το α’ εξάμηνο του 2012, οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 23,7% μέσω νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων για το 10% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ενώ συνεχής είναι η μείωση της πλήρους και αντίστοιχα η αύξηση της μερικής απασχόλησης.  Με τα ίδια στοιχεία, δραματική είναι και η αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας, διαμορφώνοντας μια νέα – μεσαιωνικού τύπου – εργασιακή πραγματικότητα στη χώρα και στην περιοχή μας (Νομός Μαγνησίας). Απότοκος της ίδιας αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται με ιδιαίτερη σκληρότητα και ωμότητα σε βάρος των εργαζόμενων και υπέρ των εργοδοτών, δεν είναι μόνον τα νομοθετικά τερατουργήματα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, κατ’ επιταγή της τρόικας και με την πολιτική βούληση και σφραγίδα… Ελλήνων κοινοβουλευτικών, αλλά και:

-H εμφανής προσπάθεια συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους (Υγεία-Πρόνοια).

-Η αποδυνάμωση και απαξίωση του Ελεγκτικού-Εποπτικού Ρόλου κοινωνικών Υπηρεσιών του Κράτους, η οποία ολοένα και περισσότερο αποτυπώνεται στην αυξανόμενη αδυναμία αυτών των Τομέων να επιτελέσουν το θεσμικό ρόλο τους, που πέραν των παραπάνω αναφερθέντων, αφορούν και στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μιας πληγής χρόνιας και χαίνουσας, η αδυναμία αντιμετώπισης της οποίας αναιρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του Κράτους, στερώντας από το τελευταίο τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση της αποστολής του στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας κ.λπ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, θεωρούμε εξόχως ανεπίτρεπτες και ιδιαιτέρως…περίεργες, τις επιζήμιες αποφάσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος, για μεγαλύτερη ακόμη συρρίκνωση της υφιστάμενης δομής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στο Νομό Μαγνησίας, με την αναστολή λειτουργίας οργανικών του μονάδων σε περιοχές-κλειδιά, τόσο από πληθυσμιακής άποψης, όσο και από παραβατικής έξαρσης! Και τούτο διότι, ενώ είναι παραπάνω από εμφανείς οι συνέπειες αυτών των επιλογών (ολοκληρωτική αποδιοργάνωση του υγειονομικού και ασφαλιστικού Φορέα στη Μαγνησία μετά και την κατάργηση ζωτικών υποκαταστημάτων του, υγειονομική και διοικητική δυσλειτουργία του, μεγαλύτερη εκροή ασφαλιστικών πόρων λόγω δυσχερούς ελέγχου-είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών), εν τούτοις η επιλογή δείχνει να γίνεται απολύτως συνειδητά!

Το γεγονός αυτό, σε μια μάλιστα περίοδο μείζονος οικονομικής κρίσης, που την πληρώνουν όμως αποκλειστικά οι αδύναμοι και οι εργαζόμενοι, ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα και έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις περί… κοινωνικού – τάχα – δικαίου και εθνικής αναδόμησης, κυβερνητικές και υπηρεσιακές κορώνες!

Την ίδια ώρα, συνιστά λόγο εύλογου προβληματισμού, αλλά και άμεσης κοινοβουλευτικής και νομικής διερεύνησης, το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις και η πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ευαίσθητο κοινωνικό και εισπρακτικό τομέα, δεδομένου ότι η εμμονή σ’ αυτήν την καταστροφική πολιτική αποδεδειγμένα και με στοιχεία οδηγεί το μεγαλύτερο σήμερα ασφαλιστικό φορέα της χώρας στην κατάρρευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του! Τα ερωτήματα αυτά, το Ε.Κ. Βόλου προτίθεται να θέσει και επισήμως ενώπιον του συνόλου των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της χώρας μας άμεσα, με τη μορφή ρητού υπομνήματος, το οποίο, με την παρούσα επιστολή μας, και σας καλούμε να συνυπογράψετε, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση σας από την επιζήμια για το Ίδρυμα και τη χώρα ακολουθούμενη αυτή πολιτική, πιέζοντας κι εσείς αρμοδίως για την άμεση νομοθετική αναθεώρηση στη Βουλή όλων των αντεργατικών-αντικοινωνικών τερατουργημάτων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το