Τοπικά

ΙΚΑ Βόλου: Ανασφάλιστοι οι μισοί εργαζόμενοι…

ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η «μαύρη» εργασία στη Μαγνησία, σύμφωνα με στοιχεία από το ΙΚΑ Βόλου. Παρά τις ελλείψεις ελεγκτών τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας, όσο και στο ΙΚΑ, αποδεικνύεται ότι η ανασφάλιστη εργασία ζει και βασιλεύει, κυρίως στις επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου, η «μαύρη» εργασία έχει αυξηθεί στο 50% στην περιοχή της Μαγνησίας, κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, καθώς και σε εποχικές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού. Κι αυτό παρά το ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου ισχύουν αυξημένα πρόστιμα για τους εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ είναι συνεχείς, παρά τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ ο αριθμός των παραβατών έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο έτος.

Αιτίες η οικονομική κρίση και η αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Βέβαια μεταξύ αυτών υπάρχουν και επιχειρήσεις που «πληρώνουν το μάρμαρο» των υπολοίπων που συστηματικά εισφοροδιαφεύγουν. Ο εντοπισμός αδήλωτης και συνεπώς ανασφάλιστης εργασίας συνεπάγεται τον καταλογισμό εξοντωτικών προστίμων ύψους 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο…

Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται άμεσα από τους Επιθεωρητές Εργασίας, με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται πλέον στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο – 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους, 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών – ενώ οι ποινές αυτές επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

Σύμφωνα με επίσημα περυσινά στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ένας στους δέκα εργαζόμενους στη Μαγνησία είναι ανασφάλιστος. Ωστόσο η αναλογία αυτή μάλλον είναι υποβαθμισμένη, σε σύγκριση με το τι πραγματικά ισχύει στην αγορά. Η Μαγνησία πάντως, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας στην Ελλάδα…

Στο στόχαστρο των ελέγχων έχουν μπει καφετέριες και μπαρ, εστιατόρια, τσιπουράδικα, συνεργεία καθαρισμού, εταιρείες σεκιούριτι, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, διανομές, ταχυμεταφορές, επιχειρήσεις που απασχολούν επαγγελματίες οδηγούς, εργολάβοι και υπεργολάβοι, κατασκευές και τεχνικά έργα, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές, ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις και άλλοι κλάδοι.

«Οι εργοδότες πρέπει να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους, παρά την κρίση, διότι με την εισφοροδιαφυγή η κρίση εντείνεται. Οι καταγγελίες είναι πολλές» τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου.

Οι έλεγχοι γίνονται από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ, χωρίς αυτοί να λαμβάνουν έξοδα κίνησης, όπως παλαιότερα, που ανέρχονταν στα 100 ευρώ το μήνα…

 

Στην «Εργάνη» όλοι οι μισθωτοί

Στο ηλεκτρονικό αρχείο της «Εργάνης» θα πρέπει να καταχωρηθούν on line με ευθύνη των λογιστηρίων, έως τις 15 Νοεμβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, κατά είδος απασχόλησης με τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα, τα ωράρια εργασίας ακόμη και τις ειδικότητές τους. Στόχος της απογραφής είναι η δημιουργία ολοκληρωμένης βάσης με όλα τα στοιχεία των εργαζομένων, ανά επιχείρηση και στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των μεταβολών των όρων αμοιβής και εργασίας, της «Εργάνης» μέσω της οποίας καταγράφονται on line οι προσλήψεις, οι απολύσεις, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι υπερωρίες υποχρεωτικά από την 1η Οκτωβρίου, και όλες οι μεταβολές στους όρους αμοιβής και εργασίας.

Τα δεδομένα θα αξιοποιούνται για την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην αγορά, τη χάραξη πολιτικής και, κυρίως, στους ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων εισφοροδιαφυγής (απασχόληση ανασφάλιστων, δήλωση λιγότερων ημερών ασφάλισης από τις πραγματικές ή χαμηλότερων μισθών για την καταβολή μικρότερων ασφαλίστρων).

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου των εργαζομένων εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής και της αναζήτησης εσόδων, που θα στηρίξουν το Ασφαλιστικό ενόψει και της προγραμματισμένης μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 15 Σεπτεμβρίου ισχύουν και τα νέα πρόστιμα-φωτιά για τον εργοδότη που απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το