Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Θύμα των μνημονίων και το ΤΕΕ Μαγνησίας

 

Σε οικτρή οικονομική κατάσταση, λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό του το ΤΕΕ

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται πλέον το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό του και όπως επισημαίνουν τόσο ο πρόεδρός του, όσο και άλλα στελέχη του, εφόσον οι περικοπές αυτές συνεχιστούν και το 2013, τότε ίσως τεθεί ζήτημα αναστολής της λειτουργίας ορισμένων δραστηριοτήτων του. Προς το παρόν πάντως δεν τίθεται ζήτημα «λουκέτου».

Σαρανταοκτώ χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το ΤΕΕ Μαγνησίας, από το 1965 οπότε και ιδρύθηκε και σύμφωνα με ανθρώπους που το υπηρέτησαν κατά καιρούς, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μετά τις απανωτές περικοπές στον προϋπολογισμό του, στo πλαίσιo των μνημονίων, είναι τέτοιες, που το οδηγούν στα όρια της αναστολής ορισμένων δραστηριοτήτων του.

Μόνον το 2012 οι περικοπές έφθασαν το 20% και από 259.000 ευρώ το χρόνο ο ετήσιος προϋπολογισμός μειώθηκε στις 210.000, ενώ για το 2013 προβλέπεται νέα μείωση, που θα σημάνει προϋπολογισμό γύρω στις 180.000 ευρώ…

«Ο προϋπολογισμός του τμήματος κάθε χρόνο μειώνεται και πέρυσι ήταν κατά 30% μειωμένος από αυτόν που είχαμε πριν από 10 χρόνια. Αλλά ούτε αυτός τηρήθηκε, αφού και σε αυτόν έγινε περικοπή κατά 20% επιπλέον, για δε τη φετινή χρονιά μάς λένε ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς να ξέρουμε το ποσοστό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του περιφερειακού τμήματος το Σάββατο, ο πρόεδρός του κ. Σ. Αναγνώστου.

Όπως επισήμανε ο κ. Αναγνώστου, «αυτό προέκυψε από την αιφνιδιαστική κατάργηση των εισφορών των μελετητών και κατασκευαστών υπέρ ΤΕΕ».

Μόνο για τη μισθοδοσία απαιτούνται ετησίως 120.000 ευρώ, για τους τέσσερις υπάλληλους που απασχολεί το Τμήμα, που λειτουργεί εκτός των άλλων και ως Εξεταστικό Κέντρο για την απόκτηση της αδείας άσκησης επαγγέλματος των μηχανικών.

Περίπου 40.000 ευρώ είναι τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του κτιρίου του Τμήματος (ΔΕΗ, νερό, αέριο, τηλέφωνα, καθαρισμός, αναλώσιμα, ταχυδρομικά τέλη, διαδίκτυο κ.ά.), γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν ελάχιστα χρήματα για τη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών προγραμμάτων (συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις βιβλίων, εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.ά.), στο πλαίσιο της ύπαρξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Με τις περικοπές στον προϋπολογισμό του, το ΤΕΕ επιβιώνει πλέον με τις συνδρομές των μελών του, που είναι 20 ευρώ ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, 55 ευρώ για άσκηση επαγγέλματος μέχρι 15 χρόνια και 65 ευρώ από 15 χρόνια και πάνω.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, «όσον αφορά στην αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών, την ένταξη στον ΕΟΠΠΥ και τα θέματα της Τράπεζας Αττικής, το κούρεμα των αποθεματικών, το 2012 μόνο πίκρες μάς έδωσε. Αυξήθηκαν υπέρογκα οι ασφαλιστικές μας εισφορές, γεγονός που κατά την άποψή μας δεν θα δώσει σημαντικά έσοδα στο ταμείο, αφού  αφενός η ροή εγγραφών νέων συναδέλφων σε αυτό έχει μειωθεί σημαντικά, αφετέρου πολλοί ασφαλισμένοι θα οδηγηθούν στην έξοδο και τη διακοπή της άσκησης επαγγέλματος. Και αυτή η αύξηση έγινε δεκτή με την ψήφο των δύο μηχανικών εκπροσώπων του ΤΕΕ και ενός μηχανικού εκπρόσωπου των εργοληπτικών οργανώσεων στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ. Στην απαίτησή μας, τόσο από το τμήμα μας, όσο και από άλλα περιφερειακά τμήματα για την αντικατάσταση αυτών των εκπροσώπων, τα κεντρικά μας όργανα αδιαφόρησαν.

Δεν μπορέσαμε, παρά τη συνολική αντίδρασή μας, να αποφύγουμε την ένταξή μας στον ΕΟΠΠΥ». Και κατέληξε: «Ζήτησε η αντιπροσωπεία μας από το Κεντρικό ΤΕΕ μέσω των εκπροσώπων του, να μην χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Αττικής τα κόμματα και απαίτησε να μην συμμετέχει το ταμείο μας στην αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας, με χρήματα που αφαιρούνται από τις συντάξεις μας. Δυστυχώς, οι πλειοψηφίες των κεντρικών μας οργάνων, πιστές στις πελατειακές σχέσεις ,έπραξαν το αντίθετο».

Το ΤΕΕ Μαγνησίας ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα του 1965. Πρώτος πρόεδρος του Τμήματος ήταν ο αείμνηστος Ηλίας Καραπατής, ενώ το Διάταγμα ίδρυσης υπέγραψε μεταξύ άλλων και ο Βολιώτης τότε υπουργός Δημοσίων Έργων Ιωάννης (Τζων) Γκλαβάνης. Από τότε μέχρι σήμερα το περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του ΤΕΕ έχει παρουσιάσει αξιόλογη δραστηριότητα στην ανάπτυξη της περιοχής, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που ανέδειξαν προβλήματα και έδωσαν λύσεις.

Ο Ηλ. Καραπατής διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας από το 1966 μέχρι το 1969 και ακολούθησαν: Απ. Ζάμπαλος 1966-1970, Δημ. Στραγαλινός 1975-1978, Άρης Τσαλαπάτας 1978-1982, Ηλ. Ξηρακιάς 1982-1985 και 1996-1999, Απ. Δουμπιώτης 1985-1990, Ευ. Σταυρινός 1991-1995, Ι. Πρίντζος 1999-2002, Δημ. Βασιλειάδης 2002-2004 και Σ. Αναγνώστου 2004 μέχρι σήμερα.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι μαθητές για revenge porn – Είπαν πως «έκαναν πλάκα»

Τρεις μαθητές και οι γονείς τους συνελήφθησαν για υπόθεση revenge porn, στο Μεσολόγγι. Έκαναν μοντάζ…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στο “Σπάρταθλον 2024” ο Χρήστος Παρασκευάς της Νίκης

Στο "Σπάρταθλον 2024" θα λάβει μέρος ο αθλητής της Νίκης Χρήστος Παρασκευάς και ο σύλλογός…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Κανένας φόρος στα σκάφη μέχρι 7 μέτρα και διαγραφή βεβαιωθέντων οφειλών

Όπως πρόσφατα είχε δεσμευθεί, σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, ο…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Στον εισαγγελέα οι γονείς των 5χρονων που φέρεται να βίασαν ανήλικο

Εξελίξεις στην ανήκουστη υπόθεση φερόμενου βιασμού με δράστες δύο 5χρονα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς οι γονείς…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός, Nίκος Ηλιόπουλος

Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Ηλιόπουλος, o οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών στην ΕΡΤ.…

28 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΟ-Άρης και Ολυμπιακός-Περιστέρι στους δύο σημερινούς ημιτελικούς του Σούπερ Καπ μπάσκετ

Στη Ρόδο κρίνεται ο πρώτο τίτλος της χρονιάς στο μπάσκετ, όπου διεξάγεται το Σούπερ Καπ.…

28 Σεπτεμβρίου 2024