Θύματα απάτης πολλοί Βολιώτες

Πολλοί βολιώτες που έλαβαν τα εν λόγω ηλεκτρονικά μηνύματα, επικοινώνησαν με το ΙΚΑ Βόλου και το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας ζητώντας διευκρινίσεις

Εκατοντάδες βολιώτες, κυρίως επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, έλαβαν τις τελευταίες ημέρες στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές μηνύματα, με φερόμενο αποστολέα το ΙΚΑ και με τα οποία ζητούνταν να συμπληρώσουν προσωπικά τους στοιχεία, προκειμένου να λάβουν κάποιου είδους επιστροφή φόρου… Επρόκειτο για εξαπάτηση των παραληπτών, ορισμένοι από τους οποίους έπεσαν θύματα και απέστειλαν προσωπικά τους στοιχεία…

Το ΙΚΑ σε σχετική του ανακοίνωση χθες ενημέρωσε ότι «σε περίπτωση που λάβει κάποιος ασφαλισμένος στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ένα e-mail με υποτιθέμενο αποστολέα το Ίδρυμα, που απευθύνεται σε φορολογούμενους και παραπέμπει σε μία φόρμα, η οποία καλεί να συμπληρώσει προσωπικά του στοιχεία, προκειμένου να λάβει κάποιου είδους επιστροφή φόρου, παρακαλεί να το αγνοήσει, αφού είναι παραπλανητικό (spam) και δεν πρόκειται για πραγματικό μήνυμα του Ιδρύματος».

Ορισμένοι βολιώτες επιχειρηματίες παραπλανήθηκαν από το μήνυμα και σύμφωνα με στελέχη του τοπικού ΙΚΑ, συμπλήρωσαν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα απέστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου…

Το μήνυμα γίνεται πιστευτό, καθώς χρησιμοποιεί το λογότυπο του ΙΚΑ, χωρίς ωστόσο να υπογράφεται από τη διοίκηση του Ιδρύματος, ενώ το κείμενο βρίθει συντακτικών λαθών.

Το «κερασάκι στην τούρτα», σύμφωνα με στελέχη του τοπικού ΙΚΑ, είναι στο τέλος του μηνύματος οι απατεώνες ζητούν από τους παραλήπτες του να συμπληρώσουν τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών, προκειμένου στους εν λόγω λογαριασμούς τους να τους επιστραφούν οι …φόροι!

Πολλοί βολιώτες που έλαβαν τα εν λόγω ηλεκτρονικά μηνύματα, επικοινώνησαν με το ΙΚΑ Βόλου και το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας ζητώντας διευκρινίσεις, για να λάβουν την απάντηση ότι πρόκειται για εξαπάτηση.

Πάντως ορισμένοι έχουν αποστείλει τους αριθμούς των πιστωτικών τους καρτών και τώρα ανησυχούν, μήπως αυτές γίνουν «κλώνοι» και χάσουν τα λεφτά τους…

Σύμφωνα με ειδικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το spam είναι η αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία, δηλαδή τα ενοχλητικά μηνύματα που, χωρίς ποτέ να έχετε ζητήσει, κατακλύζουν το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ή το κινητό σας τηλέφωνο, διαφημίζοντας διαφόρων ειδών προϊόντα ή υπηρεσίες. Οι αποστολείς μηνυμάτων «spam» είναι γνωστοί και ως «spammers».

Το spam υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και οδηγεί σε απώλεια χρόνου, πόρων και παραγωγικότητας, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Προβλήματα δημιουργεί επίσης και στους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου (ΠΥΔ), καθώς μπορεί να μειώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το χρόνο απόκρισης του δικτύου τους, πλήττοντας έτσι τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πάνω από το 70% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σήμερα είναι «spam».

Επιπλέον, τα μηνύματα spam, εκτός από ενοχλητικά, μπορεί να είναι προσβλητικά, απατηλά ή ακόμα και επικίνδυνου περιεχομένου. Για παράδειγμα αρκετά μηνύματα spam σήμερα διαφημίζουν πλαστά προϊόντα (π.χ. φαρμακευτικά προϊόντα ή προϊόντα λογισμικού) ως προϊόντα γνωστών εταιρειών, διαδίδουν παραπλανητικές ειδήσεις (όπως π.χ. σχετικά με τη «δύναμη» συγκεκριμένων μετοχών) ή και προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες σεξουαλικού ή και πορνογραφικού χαρακτήρα. Επίσης, τα μηνύματα spam χρησιμοποιούνται συχνά και ως μέσα μετάδοσης ιών ή άλλων επιβλαβών ή και κατασκοπευτικών λογισμικών, που σκοπεύουν στην «κατάληψη» του υπολογιστή του χρήστη (ή άλλως τη μετατροπή του σε zombie computer) και τη μετέπειτα χρήση του ως μέσο αποστολής νέων μηνυμάτων spam. Μεγάλη έκταση επίσης έχει πάρει το spam τύπου phising, που στοχεύει στην παραπλάνηση των χρηστών και στην εκμαίευση προσωπικών τους δεδομένων, συχνά με απώτερο σκοπό την απάτη και την απόσπαση χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως στην περίπτωση του ΙΚΑ.

Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που σας αποστέλλεται χωρίς την πρότερη ρητή συγκατάθεσή σας, δηλαδή κάθε μήνυμα spam, είναι παράνομο. Το σύστημα αυτό είναι γνωστό στη διεθνή ορολογία ως σύστημα «opt-in».

Ειδικά για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξαίρεση αποτελεί, σύμφωνα με την παρ. 3 του αρ. 11, η περίπτωση στην οποία η ηλεκτρονική διεύθυνση του χρήστη αποκτήθηκε από τον αποστολέα νομίμως, στο πλαίσιο της πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών ή άλλης συναλλαγής.

Δίνετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας κατά το δυνατό μόνο σε πρόσωπα ή οργανισμούς που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.

Αν πρέπει να δώσετε τη διεύθυνσή σας, π.χ. για εγγραφή σε κάποιο ηλεκτρονικό περιοδικό ή στο πλαίσιο χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ελέγξτε αν σας δίνεται η δυνατότητα (π.χ. μέσω “tick boxes”) να δηλώσετε ότι δεν επιθυμείτε την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων ή άλλων πληροφοριών. Αποφύγετε τη δημοσιοποίηση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας σε Διαδικτυακούς τόπους, μηχανές αναζήτησης, ηλεκτρονικές λίστες, καταλόγους ή chat rooms του Διαδικτύου. Οι spammers συνήθως χρησιμοποιούν μηχανισμούς αυτόματης συλλογής διευθύνσεων από τα ανωτέρω σημεία του Διαδικτύου (μια τακτική γνωστή ως «harvesting» – συγκομιδή).

Όταν απαντάτε σε μηνύματα SPAM ουσιαστικά επαληθεύετε την εγκυρότητα της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και ενθαρρύνετε τους spammers να στέλνουν περισσότερα μηνύματα. Για το λόγο αυτό μην απαντάτε ηλεκτρονικά στον αποστολέα και μην ακολουθείτε συνδέσμους (links), που ενδεχομένως αναφέρονται στο μήνυμα, ακόμα και αν πρόκειται για συνδέσμους διαγραφής της διεύθυνσής σας από τη λίστα του αποστολέα (unsubscribe links).

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η αποστολή μηνυμάτων μέχρι την εναντίωση του παραλήπτη («opt-out»). Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι προτιμότερο η δήλωση εναντίωσης να μη γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά π.χ. με τηλεφωνική επικοινωνία ή με γραπτή επιστολή.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δύσκολη η παραμονή του Σιέλη – θέλει να αποχωρήσει από τον Βόλο

Τέλη Ιουνίου αναμένεται στην πόλη μας ο νέος προπονητής του Βόλου, Χοακίν Τόρες, ο οποίος…

14 Ιουνίου 2024

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η απολογία του δολοφόνου της 11χρονης

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πρόκειται να απολογηθεί σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής…

14 Ιουνίου 2024

Νέα μετάλλια για Αλεξανδρή και Καράγγελου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης στο Βελιγράδι

Νέα μεγάλη επιτυχία για την Βολιώτισσα αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Βασιλική Αλεξανδρή, που αγωνίζεται με…

14 Ιουνίου 2024

Βαγγ. Χατζηκυριάκος κατά Δημοτικής Αρχής:Αιχμές για παράταση 26 συμβάσεων στον Δήμο Αλμυρού

  Ανακοίνωση με αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική…

14 Ιουνίου 2024

Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στον περιφερειακό στα Μελισσάτικα – photos

Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων, σημειώθηκε σήμερα το πρωι στον περιφερειακό στον κόμβο Μελισσατίκων. Στο τροχαίο…

14 Ιουνίου 2024

Συνεχίζει το έργο του ο Λ. Μπακάλης – Ο έμπειρος τεχνικός παραμένει στον πάγκο του Ρήγα Φεραίου

Το έργο του Λάκη Μπακάλη στον Ρήγα Φεραίο είναι γνωστό σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους στο…

14 Ιουνίου 2024