Photo Gallery, Κόσμος

Θύελλα στην Ιταλία για την Οικονομία

Τα πυρά της αντιπολίτευσης και των Ιταλών επιχειρηματιών δέχεται ο Σ. Μπερλουσκόνι μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s


Μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s, η αντιπολίτευση ζητεί παραίτηση Μπερλουσκόνι


 


«Σεισμό» έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα (από Α+ σε Α) από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. «Να αδειάσει τη γωνιά» καλεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι η κεντροαριστερή αντιπολίτευση. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και η Ένωση Βιομηχάνων Confindustria, λέγοντας ότι η χώρα γίνεται περίγελος διεθνώς και ο Μπερλουσκόνι πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή να παραιτηθεί.
Πολιτικά υποκινούμενη χαρακτηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός την απόφαση του οίκου S&P, βάζοντας στο στόχαστρο και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις του οίκου υπαγορεύονται «περισσότερο από παρασκηνιακά δημοσιεύματα στις εφημερίδες, παρά από την πραγματικότητα» και για την απόφαση υποβάθμισης ελήφθησαν υπόψη πολιτικοί παράγοντες.
Ο οίκος απάντησε στον Μπερλουσκόνι, λέγοντας ότι «οι εκτιμήσεις του βασίζονται σε μία αναλυτική και ανεξάρτητη εκτίμηση των οικονομικών και φορολογικών προοπτικών της Ιταλίας, είναι απολιτικού χαρακτήρα και αφορούν την προοπτική κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές».
Πάντως, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Οίκου της Ελευθερίας» επέμεινε ότι η εκτίμηση της S&P είναι περισσότερο πολιτικού, παρά οικονομικού χαρακτήρα για να προσθέσει ότι «στο πεδίο αυτό μετρούν πολύ οι εξτρεμιστικοί τόνοι που επιβάλλονται από μέρος των δικαστικών που μετέχουν στην δημόσια ζωή και από την Aριστερά».

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, τονίζει ότι «o Μπερλουσκόνι πρέπει να αδειάσει τη γωνιά.
«Αν υπάρχει κάποιος ιθύνοντας με αίσθημα ευθύνης και με καλή θέληση μέσα στην κεντροδεξιά συμπολίτευση, ήλθε η ώρα να κάνει αισθητή την παρουσία του, διότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για να βγούμε από το έλος στο οποίο βρισκόμαστε» δηλώνει.
Ο δε επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, προσθέτει ότι «μέσα στο κυνήγι αυτό με στόχο να βρεθεί ένας κάποιος υπαίτιος, ελπίζουμε να μην κατηγορηθούν οι οίκοι αξιολόγησης, διότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται εκεί. Το πρόβλημα είναι δικό μας και αφορά τη διεθνή αξιοπιστία της κυβέρνησής μας».
Παράλληλα, ο Νίκι Βέντολα, περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι και γραμματέας του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, δηλώνει ότι «η δεξιά οδήγησε την χώρα στο χείλος του γκρεμού και η σελίδα αυτή πρέπει να γυρίσει άμεσα».

«Γινόμαστε περίγελος διεθνώς»

Η πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria, Έμμα Μαρτσεγκάλια, χωρίς διπλωματικές περιστροφές, τονίζει: «είμαστε μια σοβαρή χώρα, που έχει βαρεθεί να γίνεται ο περίγελος όλων των ξένων. Έχουμε βαρεθεί, όταν πάμε στο εξωτερικό για να παρουσιάσουμε τα εμπορεύματά μας να μας αντιμετωπίζουν με ειρωνικό χαμόγελο».
«Είμαστε σοβαροί και θέλουμε να μας κρίνουν για τα όσα παράγουμε» δηλώνει η Μαρτσεγκάλια και τονίζει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσες, σοβαρές και δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις ή αλλιώς, και δεν φοβάμαι να το πω, να μαζέψει τις βαλίτσες της και να παραιτηθεί».

 

Πιθανή νέα υποβάθμιση

από τον οίκο Moody’s

 

Μετά την αρνητική αξιολόγηση του οίκου Standard and Poor’s, θεωρείται πιθανή και μια νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας, από μέρους του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Μοοdy’s, αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος. Πριν από δυο ημέρες, ο Moody’s είχε κάνει γνωστό ότι πρόκειται να αναβάλει κατά ένα μήνα την αξιολόγησή του, για να μπορέσει, δεδομένης και της ιδιαίτερης οικονομικής συγκυρίας, να σχηματίσει την πληρέστερη, δυνατή, εικόνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η πιθανή νέα αρνητική αξιολόγηση μπορεί να μην αφορά απευθείας ολόκληρη τη δημόσια οικονομία της χώρας, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση. Τους δήμους και τις περιφέρειες, δηλαδή, που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν συσσωρεύσει πολύ σοβαρά ελλείμματα και πρόκειται να δυσκολευθούν ακόμη περισσότερο στην διαχείρισή τους, μετά την περικοπή των χρηματοδοτήσεων, από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης.
Ο οίκος Moody’s, πάντως, στην παρούσα φάση, τοποθετεί την Ιταλία στην κατηγορία αξιολόγησης «Αa2». Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία της ιταλικής οικονομίας, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από την επικείμενη έγκριση του κυβερνητικού διατάγματος για την ανάπτυξη. Ένα μέτρο με το οποίο ο «Καβαλιέρε» και ο υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον γραφειοκρατικό μηχανισμό που περιορίζει τις επενδύσεις, για να δοθεί νέα ώθηση στον τομέα της αγοράς ακινήτων και την αποπεράτωση των δημοσίων έργων.
Σε ότι αφορά την υποβάθμιση του οίκου «Standard & Poor’s», ο Τρεμόντι ετοιμάζεται να αντιδράσει, σήμερα το απόγευμα, με τα αποτελέσματα μιας συνάντησης με τους σημαντικότερους τραπεζίτες και βιομήχανους της χώρας, από την οποία αναμένεται να προκύψουν ουσιαστικές προτάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το