Photo Gallery, Τοπικά

Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Κίνδυνος εκδήλωσης μπουρινιού υπάρχει για τις πρωινές ώρες σήμερα, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και θα πνέουν στην περιοχή ισχυροί βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι σχεδόν θυελλώδεις 7 και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ

 

Κίνδυνος εκδήλωσης μπουρινιού υπάρχει για τις πρωινές ώρες σήμερα στις ακτές του ανατολικού Πηλίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και θα πνέουν στην περιοχή ισχυροί  βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι σχεδόν θυελλώδεις 7 και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στον Παγασητικό και στην περιοχή του Βόλου οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Αυξημένη στο μεταξύ ήταν χθες το μεσημέρι η αέρια ρύπανση στην περιοχή του Βόλου.

Αλλάζει από τις πρώτες πρωινές ώρες κιόλας σήμερα ο καιρός και στη Μαγνησία, με ισχυρούς βοριάδες, που θα ρίξουν τη θερμοκρασία 8-9 βαθμούς και έτσι η σημερινή μέρα δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη χθεσινή. Εξάλλου αναμένεται να επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις και ίσως σημειωθούν τοπικές μπόρες.

Αιτία της μεταβολής του καιρού η κάθοδος προς την περιοχή μας ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια Βαλκάνια, όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα. Οι ψυχρές αέριες μάζες όταν συναντήσουν πάνω από την περιοχή μας τις πολύ θερμές, τότε θα προκαλέσουν έντονα φαινόμενα με τη μορφή μπουρινιού, καθώς ελλείψει κάποιου βαρομετρικού χαμηλού δεν αναμένεται ευρύτερη μεταβολή του καιρού με τη μορφή περισσοτέρων βροχών και καταιγίδων.

Χθες στις 4.26 το απόγευμα η μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη του Βόλου ήταν 38,9 βαθμοί Κελσίου. Το μεσημέρι χθες η θερμοκρασία ήταν 36,9 βαθμοί, ωστόσο η φαινομενική θερμοκρασία ήταν 43,2 βαθμοί, καθώς η υγρασία έφθανε το 44%, με αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία.

Σήμερα, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά, καθώς λόγω των βοριάδων η υγρασία θα μειωθεί σημαντικά, ενώ λόγω της έλευσης ψυχρών αερίων μαζών θα πέσει και η θερμοκρασία. «Υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης μπουρινιού τις πρωινές ώρες αύριο (σ.σ. σήμερα). Στα βόρεια Βαλκάνια εκδηλώνονται πλημμύρες και θα κατέβουν στην περιοχή μας ψυχρές αέριες μάζες», δηλώνει ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης.

«Η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στα 6 μποφόρ και στις Σποράδες στα 7-8 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό Αιγαίο θα φθάσουν και τα 9. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να «πέφτουν» από την Τετάρτη. Παράλληλα θα πέσουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες», προσθέτει ο κ. Τακούδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η ελάχιστη θερμοκρασία στο Βόλο ήταν 26,9 βαθμοί…

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου εφιστάται η προσοχή στους κατόχους αλιευτικών σκαφών, σκαφών αναψυχής, ταχυπλόων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και ελλιμενισμού των σκαφών τους, καθώς επίσης και να μην αποπλεύσουν για οποιονδήποτε λόγο, κατά το χρόνο εκδήλωσης των θυελλωδών ανέμων.

Όπως σημειώνει ο κ. Τακούδης, τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να προσέχουμε τις μπόρες, τους κεραυνούς και τα μπουρίνια. «Ένα μπουρίνι έχει διάρκεια από τη γένεσή του μέχρι την εξασθένησή του μία ώρα περίπου. Οι δύο βασικοί παράγοντες δημιουργίας του είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και η αυξημένη υγρασία. Η κορύφωση του φαινομένου διαρκεί περίπου 15 λεπτά, με ριπές ανέμου που φθάνουν τα 65 χιλιόμετρα και μπορεί να συνοδευτεί από καταρρακτώδη βροχή ή χαλαζόπτωση. Προηγούνται οι θυελλώδεις άνεμοι της βροχής, ενώ η κίνηση του φαινομένου είναι πάντα από τη θάλασσα προς την ξηρά».

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του αέρα της στεριάς από τη θερμοκρασία του υπεράνω της θάλασσας αέρα, τόσο εντονότερο είναι το μπουρίνι.

Προϋποθέσεις για την εκδήλωση του φαινομένου είναι όταν η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το πρώτο 15νθήμερο του φετινού Ιουλίου είναι η παντελής απουσία βροχών, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οι μπόρες εξάλλου που θα εκδηλωθούν σήμερα, θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Αύριο το θερμόμετρο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου στο Βόλο, με τον καιρό να παραμένει αίθριος, ενώ οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν και την Πέμπτη. Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, αν και αναμένεται το θερμόμετρο ν’ ανέβει 2-3 βαθμούς, δεν θα ξεπεράσει τους 32-33 βαθμούς Κελσίου και έτσι η ζέστη θα είναι υποφερτή.

Σύμφωνα με τον κ. Τακούδη οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, με θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή, ενώ προς τα τέλη του μήνα ίσως σημειώσουν και νέα πτώση.

Η αερορύπανση

Αυξημένη ήταν η ποσότητα αιωρουμένων σωματιδίων χθες στην περιοχή του Βόλου, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο σταθμό του Πεδίου του Άρεως στις 12.20 χθες το μεσημέρι μετρήθηκαν 138 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μέγιστη τιμή, με όριο τα 50 και στο σταθμό του Παπαστράτου στις 5 π.μ. μετρήθηκαν 103 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Σήμερα αναμένεται μείωση του αριθμού των αιωρουμένων σωματιδίων λόγω των ισχυρών ανέμων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το