Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Θρύψαλλα η τρικομματική: πάμε για εκλογές λένε οι κυβερνητικοί εταίροι

ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ

Τίποτα δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να πάρει πίσω την απόφαση για κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης και τις απολύσεις 2.000 εργαζομένων. «Πρέπει να βρούμε τις 2.000 απολύσεις, είναι εντολή της Τρόικα, αλλιώς δεν παίρνουμε τη δόση» επιμένουν πηγές του Μαξίμου.

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σχέση μηδέν

Ωρα με την ώρα το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων επιβαρύνεται με εκατέρωθεν βέλη και εχθρικές δηλώσεις.

Απάντηση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στην ομιλία του στο Ναύπλιο είπε ότι «με την ΕΡΤ σπάμε αυγά», έδωσε ο βουλευτής και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κλείσει η ΕΡΤ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν θέλει να σπάσει αυγά ο κ. Σαμαράς να τα σπάσει σπίτι του».

Παράλληλα ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύεται τη Δημοκρατία και γι’ αυτό δεν κάνει πίσω στο θέμα της ΕΡΤ», ενώ όταν ρωτήθηκε αν πηγαίνουμε σε εκλογές πρόσθεσε: «Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει υπάρχει η διαδικασία διερευνητικών εντολών».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε μάλιστα για την ανάγκη σαρωτικών αλλαγών στην κυβέρνηση και κάλεσε τη ΝΔ να μην κάνει μαθήματα μεταρρυθμίσεων στο ΠΑΣΟΚ, γιατί «όταν στείλαμε το φάκελο του Μόσιαλου για την ΕΡΤ μας επιστράφηκε».

Γεωργιάδης: Υπεύθυνοι οι Βενιζέλος – Κουβέλης αν δεν αντέχουν αλλαγή του κράτους

«Εάν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης δεν αντέχουν το βάρος της αλλαγής του κράτους ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» ήταν η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη.

«Οι εκλογές είναι μια περιπέτεια που η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αν είναι να έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θέλει να σπάσει αυγά και να μην συγκρουστεί με τον σκληρό πυρήνα του κράτους, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής.

«Είναι ψεύτης όποιος ισχυρίζεται πως η αναδιάρθρωση μπορούσε να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία. Θα απαιτούνταν 6 χρόνια για να γίνουν οι εν λόγω απολύσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία που επιτρέπει έως 30 απολύσεις το μήνα» πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ΝΔ δεν πρόκειται να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, χαρακτηρίζοντας πάντως ως δίκαιη τη δυσπιστία του. Η απομάκρυνση συνδικαλιστών που βαρύνονται με κακουργήματα, πανάκριβες εξωτερικές παραγωγές και αναξιοκρατία είναι οι προτεραιότητες των αλλαγών που πρέπει να γίνουν τόνισε.

«Παρά το γεγονός πως οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν συμφωνήσει στον αριθμό των 2.000 απομακρύνσεων από τον δημόσιο τομέα, άφησαν την καυτή πατάτα στα χέρια του Σαμαρά κι εκείνοι σφύριζαν κλέφτικα» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Τηλεφώνημα συμβιβασμού

Σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε χθες από κορυφαίο βουλευτή της ΝΔ να τηλεφωνηθεί με συνάδελφό του του ΠΑΣΟΚ. Στην επικοινωνία το θέμα ήταν αν η Ιπποκράτους μπορεί να προτείνει κάποια άλλη πηγή για να γίνουν οι 2.000 απολύσεις αλλά η απάντηση από την άλλη μεριά ήταν κατηγορηματική:

«Δεν συζητάμε τίποτα αν δεν ανοίξει η ΕΡΤ».

Η ΝΔ βλέπει σχέδιο ανατροπής του Αντώνη Σαμαρά

Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποσύρουν όλα τα πολιτικά τους στελέχη από τις εκπομπές σχετικά με το λουκέτο στην ΕΡΤ σήμανε συναγερμό στη ΝΔ, η οποία εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση καταγγέλλοντας όσους «φοβούνται την αλήθεια για την ΕΡΤ».

Στο Μαξίμου διαβλέπουν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης από τα κόμματα της κεντροαριστεράς και πιστεύουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κάνουν τακτικές κινήσεις ώστε να ανατρέψουν τον Αντώνη Σαμαρά και να οδηγηθούν σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θέλουν τη μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ για να κρατήσουν το αριστερό ακροατήριο και να κάνουν πιθανόν μελλοντικά κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» ισχυρίζονται πηγές του Μαξίμου και απορρίπτουν κάθε σενάριο για αλλαγή πρωθυπουργού από την παρούσα κυβέρνηση.

Τον τόνο ανέβασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Από το Ναύπλιο ο κ. Σαμαράς, το πρωί της Κυριακής και μόλις ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, σε ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ σκλήρυνε τη στάση του τονίζοντας ότι «κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα των εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει τις εκλογές αλλά ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Εμείς πάντως όχι. Ποιος θα πάρει το βάρος της αστάθειας και της διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας;».

ΠΑΣΟΚ: Μεταρρύθμιση δεν είναι οι «τσαπατσουλιές»

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά επιστρέφοντας το μπαλάκι στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως με μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους.

Παράλληλα η Ιπποκράτους ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας. «Μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές, όταν ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο χωρίς αποτέλεσμα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων παρά τις επίμονες προτάσεις μας. Καλούμε τον κ. Σαμαρά να μιλήσει με ειλικρίνεια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ιπποκράτους.

Η Ιπποκράτους διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει θέμα με τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος μέσω συνεργατών του αμέσως μετά την απογευματινή σύσκεψη στην Ιπποκράτους διέψευσε ότι υπάρχει πιθανότητα να χαθεί η δόση των 3,3 δισ. ευρώ ακόμη και αν πάμε σε πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ως σενάριο να ρίξει στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών ο κ. Σαμαράς τη Δευτέρα, προκειμένου να πιέσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, επικοινώνησε με την Τρόικα και διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Επίσης, στη ρελάνς Σαμαρά, να βρεθούν οι 2.000 υπάλληλοι για να απολυθούν ώστε να ματαιωθεί το λουκέτο στην ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ απαντά μέσω κύκλων: «Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να είχε βρει 2.000 υπαλλήλους να απολύσει (π.χ. επίορκοι) τον τελευταίο χρόνο. Γιατί δεν το έκανε; Ωστόσο, η σοβαρότερη μομφή εναντίον του πρωθυπουργού που εκπέμπει η Ιπποκράτους αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη νέα δημόσια τηλεόραση.

«Το άνοιγμα της ΕΡΤ με το νέο νόμο Σαμαρά είναι νομικά αδύνατο, ανεφάρμοστο και οι προτάσεις του παράνομες», επισημαίνει σε υψηλούς τόνους το ΠΑΣΟΚ.

Και προσθέτει: «Να ψηφισθεί ο νέος νόμος που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ άμεσα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές. Οτιδήποτε άλλο είναι ευθύνη Σαμαρά». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ η συζήτηση στην Ιπποκράτους περιστράφηκε, εν πολλοίς, γύρω από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ελέχθη περί «τσαμπουκά» του πρωθυπουργού, «ο οποίος δεν θα περάσει», σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Μέσω κύκλων του ο κ. Βενιζέλος πετάει για μια ακόμη φορά το γάντι στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι με τη στάση του δείχνει ασέβεια, μείωση των κυβερνητικών εταίρων, αλαζονεία, παραβίαση των θεσμών και της Δημοκρατίας. «Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας έχει αμαυρωθεί με το μαύρο της ΕΡΤ», επισημαίνουν κύκλοι της Ιπποκράτους.

Ενισχυτικό των ανωτέρω είναι αυτό που ανέφερε, κατά τη συζήτηση, ο κ. Βενιζέλος, που αναρωτήθηκε, τι θα πει ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ αν πάει σε τέτοιες λύσεις (σ.σ. εκλογές) ότι «πάει σε αυτές τις λύσεις επειδή επιχείρησε δημοκρατική εκτροπή»;

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτη η επιλογή του πρωθυπουργού

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά με σκληρή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για κλείσιμο της ΕΡΤ και τονίζει ότι, ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί πως η κυβέρνηση είναι τρικομματική.

Η Αγίου Κωνσταντίνου εμμένει στη θέση της για ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, επαναλειτουργία της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης με κανονικό πρόγραμμα και προώθησης της αναγκαίας αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ με το κανάλι ανοιχτό.

Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι το θέμα των ενδοκυβερνητικών τριβών έχουν σχέση όχι μόνο με την ΕΡΤ «αλλά και με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπίζονται».

«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αν στην πράξη και στο λόγο – όπως με τη σημερινή εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά – παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται» συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και καταλήγει: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Στις 19:30 της Δευτέρας το κρίσιμο ραντεβού των τριών

Εν τω μεταξύ η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων που είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας μεταφέρθηκε μιάμιση ώρα αργότερα, για τις 19:30. Παράλληλα, το απόγευμα της Κυριακής έντονη ήταν η φημολογία ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, πληροφορία η οποία πάντως δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το