Photo Gallery, Τοπικά

Θρίλερ η κατανομή εδρών στη Μαγνησία

Το πινγκ-πονγκ της έδρας μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, αλλά και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αποτέλεσε το μεγαλύτερο θρίλερ χθες στην κατανομή των πέντε βουλευτικών εδρών της Μαγνησίας.

Το δεύτερο σημείο, στο οποίο είχε επικεντρωθεί η αγωνία, αφορούσε το συνδυασμό της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς και με «κλειδωμένη» την έδρα της στη Μαγνησία, ήταν συχνές οι εναλλαγές στην πρώτη θέση που οδηγούσε στο Κοινοβούλιο.

Ο κερδισμένος των χθεσινών εκλογών πανελλαδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν περίμενε τέτοια κατάληξη από τις «καραμπόλες» της εξομάλυνσης στη Μαγνησία, καθώς αν και έφτασε τα 21.000 ψηφοδέλτια και ποσοστό 17,9% (έναντι 6.006 ψηφοδελτίων και 4,66% το 2009 στο νομό), δεν εξέλεξε βουλευτή.

Για πρώτη φορά την τελευταία 35ετία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα εκπροσωπείται από τη Μαγνησία στο Κοινοβούλιο, ενώ για πρώτη φορά εξέλεξαν βουλευτές στη Μαγνησία η νεοσύστατη ΔΗΜΑΡ και ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή που από 309 ψηφοδέλτια και 0,24% το 2009 στο νομό, ξεπέρασε χθες τα 8.200 ψηφοδέλτια και σε ποσοστό το 7%.

Από τους πέντε βουλευτές της απελθούσας Βουλής, θα βρίσκονται στην καινούργια οι κ.κ. Θαν. Νάκος από τη ΝΔ (στην περίπτωση που ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς επιλέξει την έδρα της Μεσσηνίας) και Απ. Νάνος από το ΚΚΕ. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι νέοι Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Παναγ. Ηλιόπουλος από το Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή και ο κ. Πάρις Μουτσινάς από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Η πρώτη κατανομή εδρών όπως παρουσιάστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στις 21.45 σε ενσωμάτωση 60/342 Εκλογικά Τμήματα της Μαγνησίας (17,54%), έδινε 1 έδρα στη ΝΔ (20,60%), δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,49% χωρίς έδρα, τρίτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 11,25 και μία έδρα, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ με 10,25% χωρίς έδρα και ακολουθούσαν ΚΚΕ με 9,62% και μία έδρα, Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή με 7,46% και μία έδρα και ΔΗΜΑΡ με 5,44 και μία έδρα.

Εννέα λεπτά αργότερα (21.54) στα 67/342 Ε.Τ. (19,59%), ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε την έδρα από τη ΔΗΜΑΡ με τον κ. Αλεξ. Μεϊκόπουλο να βρίσκεται στην πρώτη θέση του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέντε λεπτά αργότερα, στις 21.59 στα 82 από τα 342 Εκλογικά Τμήματα του νομού (23,98%), το Υπ. Εσωτερικών έδινε: ΝΔ 19,95% και καμία έδρα, ΣΥΡΙΖΑ 17,77% και καμία έδρα, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,94% και μία έδρα (Μαρίνα Χρυσοβελώνη ήταν εξ αρχής πρώτη στο συνδυασμό χωρίς απειλή απώλειας της πρωτοκαθεδρίας), ΠΑΣΟΚ 10,48% και μία έδρα με Κώστα Καρτάλη, ΚΚΕ με 9,73% και μία έδρα με Απ. Νάνο που ήταν σταθερά πρώτος όλο το βράδυ, Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή με 7,56% και μία έδρα (Παναγ. Ηλιόπουλος εξ αρχής πρώτος στο συνδυασμό) και ΔΗΜΑΡ με 5,65% και μία έδρα (Π. Μουτσινάς).

Στις 22.03, δηλαδή μετά από τέσσερα λεπτά σε 89/342 ΕΤ, η έδρα έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Καρτάλη και πήγε στη ΝΔ και το Θαν. Νάκο. Οι υπόλοιπες έδρες παρέμειναν αμετάβλητες.

Η κατάσταση διατηρήθηκε μία ώρα καθώς στις 23.02 σε 137/342 Ε.Τ. (ενσωμάτωση 40,06%), η κατανομή άλλαξε. Η ΝΔ πρώτη με 19,94% χάνει την έδρα και την κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,96% (πρώτος εκείνη την ώρα ο κ. Αλεξ. Μεϊκόπουλος με 991 σταυρούς σε 49/342 ΕΤ). Ακολουθούν Ανεξάρτητοι Έλληνες (Μαρίνα Χρυσοβελώνη με 624), ΚΚΕ με 9,91 (Απ. Νάνος με 587), Χρυσή Αυγή με 7,25% (Παν. Ηλιόπουλος 431) και ΔΗΜΑΡ με 5,76% (Ελένη Τζαλαβρέτα με 210).

Στις 23.24 σημειώθηκε η τελευταία αλλαγή με τη Νέα Δημοκρατία να ξαναπαίρνει την έδρα με ποσοστό 20,17% και τον Θαν. Νάκο στα 66/342 Ε.Τ. να είναι πρώτος με 1546 και να ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 17,77% και καμία έδρα, Ανεξάρτητοι με 10,69% και μία έδρα (Χρυσοβελώνη 861), ΠΑΣΟΚ 10,17% καμία έδρα, ΚΚΕ με 9,94% και μία έδρα (Νάνος 818), Χρυσή Αυγή 7,24% και μία έδρα (Ηλιόπουλος 586) και ΔΗΜΑΡ 6,06% και μία έδρα (Μουτσινάς 279).

Έκτοτε η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη τόσο στην κατανομή εδρών, όσο και στην κατάταξη των υποψηφίων.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής αναμέτρησης το αποτέλεσμα σταυροδοσίας που συγκέντρωσε ο μοναδικός υποψήφιος με τους «Πειρατές» κ. Δημ. Ζούπης (370 περίπου σε σύνολο 800 ψηφοδελτίων), υποσκελίζοντας ψηφοδέλτια πολυάριθμης συμμετοχής ακόμη και εκλογικής συνεργασίας όπως το ΚΚΕ μ-λ & Μ-ΛΚΚΕ με σύνολο 310 περίπου σταυρούς), η 7η συνεχή αναμέτρηση στην οποία ο κ. Θαν. Νάκος καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε σταυρούς στο νομό από όλους τους υποψήφιους, η μείωση ψηφοδελτίων και σταυροδοσίας σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (από 98.000 ψηφοδέλτια το 2009 συνολικά, έπεσαν στα 35.000 περίπου), η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των πρώτων και των υποψηφίων εκτός τριάδας κ.ά.

Δηλώσεις

Αργά χθες το βράδυ οι νεοεκλεγέντες βουλευτές Μαγνησίας δήλωσαν:

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την εκλογή της στη Βουλή ήταν η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η έδρα για το συγκεκριμένο κόμμα «κλείδωσε» στο νομό Μαγνησίας λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Η ίδια τόνισε για την επιτυχία της τα εξής: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το πολύ καλό αποτέλεσα που σημείωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πανελλαδικά, αλλά και τοπικά. Δεσμεύομαι ότι από τη θέση της βουλευτού θα σταθώ στο πλευρό όλων των πολιτών και θα ενεργήσω για την προώθηση των ζητημάτων της περιοχής.

Δώσαμε ένα πολύ ωραίο αγώνα και το αποτέλεσμα είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς όλων των συνυποψηφίων που κάναμε αυτό το όμορφο ταξίδι.

Τέλος θέλω να υπογραμμίσω ότι θα πρέπει να βρεθούν οι προϋποθέσεις, προκειμένου ο τόπος να κυβερνηθεί και να αποτραπεί η περιπέτεια των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων».

Ο κ. Απ. Νάνος, βουλευτής ΚΚΕ, δήλωσε: «Το ΚΚΕ κατέγραψε αύξηση της εκλογικής δύναμης και στη Μαγνησία. Στην προεκλογική περίοδο περάσαμε από Συμπληγάδες, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα εμπιστεύτηκαν το ΚΚΕ και το ενίσχυσαν. Τη Δευτέρα, όποιος κι αν βγει στην κυβέρνηση θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική που έχουν αποφασίσει ΕΕ και κυβέρνηση Παπαδήμου. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους της Μαγνησίας για την επανεκλογή μου και να τους υποσχεθώ πως θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των αγώνων».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν και επιβεβαιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο, ο κ. Παν. Ηλιόπουλος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, ιδιαίτερα για το ποσοστό στη Μαγνησία που ξεπερνούσε μέχρι εκείνη την ώρα το 7%. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Παρά τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ κερδίσαμε μια περήφανη νίκη. Είναι η αρχή για νέους πιο δυναμικούς αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή. Αυτή η νίκη δεν είναι το τέλος μιας προσπάθειας, αλλά του ελπιδοφόρου αγώνα για ελευθερία της πατρίδας». Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Ηλιόπουλος με αφορμή την προδιαγραφόμενη εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες έναν έναν προσωπικά, γιατί σε ένα εχθρικό περιβάλλον το να δηλώνεις Χρυσαυγίτης ήταν πολύ δύσκολο. Έδειξαν το απαραίτητο σθένος, βγήκαν μπροστά στις τοπικές κοινωνίες και χάρη στην προσπάθεια όλων η Χρυσή Αυγή θα εκπροσωπηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, αφού στη Μαγνησία ξεπερνάμε καθαρά το 7%».

Την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα της Δημοκρατικής Αριστεράς σε πανελλαδικό, αλλά και τοπικό επίπεδο εξέφρασε ο κ. Πάρις Μουτσινάς, με αφορμή και την προοπτική δικής του εκλογής στο βουλευτικό αξίωμα. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πιστεύω ότι ο αγώνας που κάναμε σε όλη τη χώρα, αλλά και τοπικά μας δικαιώνει. Η Δημοκρατική Αριστερά εισέρχεται στη Βουλή με σημαντικό ποσοστό. Θα είμαστε συνεπείς με όσα είπαμε προεκλογικά, για να στηρίξουμε τα λαϊκά στρώματα και να αποτινάξουμε το μνημόνιο. Πιστεύω ότι στη Μαγνησία με την εκλογή βουλευτή, θα συνεισφέρουμε έχοντας συνεχείς επαφές με τους πολίτες και όλους τους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαστε ένα κόμμα που ουσιαστικά έχει ζωή μόνο 18 μήνες. Έχουμε προτάσεις για τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το