Photo Gallery, Τοπικά

Θολό τοπίο στα περιφερειακά Κοιμητήρια

Σε αναζήτηση λύσεων για ταφές - εκταφές, φύλαξη, καθαριότητα
Σε αναζήτηση λύσεων για ταφές – εκταφές, φύλαξη, καθαριότητα

Λύσεις στα αυτονόητα αναζητούνται για τη λειτουργία των Κοιμητηρίων που ανήκουν στο Δήμο Βόλου. Καθαριότητα, φωτισμός, ταφές, εκταφές, δείχνουν άλυτος «γρίφος».

Σύσκεψη στο πρώην Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας ανέδειξε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νεκροταφεία, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στα περιφερειακά, τα οποία πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητα των πολυδύναμων τμημάτων, που δεν διαθέτουν ωστόσο υπαλλήλους για να τα υποστηρίξουν.

Για τα Κοιμητήρια δεν υπάρχουν ούτε τοπογραφικά διαγράμματα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να θάβονται νεκροί όπου υπήρχε χώρος. Ακόμα και σε διαδρόμους. Οι συγγενείς σε συνεννόηση με τους ιερείς έθαβαν τους νεκρούς όπου νόμιζαν. Στην ουσία απόλυτοι γνώστες της χωροταξίας των Νεκροταφείων είναι οι ιερείς. Γνωρίζουν πότε γίνονται οι ταφές και κανονίζουν με τους συγγενείς τις εκταφές. Αυτό δεν νοείται να συμβαίνει σημειώνουν από το Δήμο. «Δεν μπορεί να γίνεται εκταφή, χωρίς να είναι γνώστης το πολυδύναμο τμήμα και κατ’ επέκταση η Διεύθυνση Κοιμητηρίων. Δεν μπορεί να κάνει εκταφές άνθρωπος που καλούν οι ιερείς και αυτός να μην είναι υπάλληλος του Κοιμητηρίου, καθώς συγγενείς δίνουν περισσότερα χρήματα για τις εκταφές και ο Δήμος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στα νεκροταφεία».

Στον «Κούκο»

Στο Κοιμητήριο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί με «σωστό προγραμματισμό» σημειώνει ο προϊστάμενος κ. Γ. Τσιμβρακίδης.

«Σε σχέση με το παρελθόν ξεπεράσαμε τα προβλήματα και σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε ζητήματα κορεσμού. Πάντα υπάρχουν θέσεις και οι καταστάσεις ποτέ δεν είναι οριακές. Υπάρχει οργάνωση, ομαδοποίηση εργασιών και κάθε μήνα μπαίνουν στόχοι λειτουργίας. Κάποτε είχαμε φτάσει σε σημείο να σκάβουμε τους δρόμους για να θαφτούν νεκροί, σε ένα Κοιμητήριο με 5.500 θέσεις. Σήμερα, σταθερά υπάρχουν 60 κενές θέσεις, γιατί η κινητοποίηση που υπήρξε για τις εκταφές απέδωσε αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Τσιμβρακίδης.

Στον «Κούκο» γίνεται εκκαθάριση και στα οστεοφυλάκια. Το Κοιμητήριο διαθέτει 1.500 οστεοφυλάκια και «ξεχασμένα» βρίσκονται 500, τα οποία θα απομακρυνθούν.

Η κατάσταση στον «Κούκο» βελτιώθηκε από την ώρα που το Κοιμητήριο ανέλαβε ο Δήμος και έφυγαν οι εργολάβοι.

Εικόνα για το τι πραγματικά συνέβαινε στο Κοιμητήριο δεν υπήρχε από το Δήμο.

«Ο Δήμος αγνοούσε ποιοι πλήρωναν υπηρεσίες και για ποιο λόγο. Εφόσον υπήρχε εργολάβος ήταν επόμενο να μην υπάρχει και ενημέρωση της υπηρεσίας. Σήμερα δε συμβαίνει αυτό» υπογράμμισε.

Ο Δήμος μπορεί να «ανέκτησε» τον έλεγχο του Κοιμητηρίου του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα Κοιμητήρια των Δημοτικών Ενοτήτων όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική. Δεκάδες νεκροί δεν είναι πουθενά δηλωμένοι και άρχισαν από υπαλλήλους οι καταγραφές για να γίνει ξεκαθάρισμα.

Η έλλειψη χώρων ταφής είναι μόνιμη κατάσταση και οι Υπηρεσίες φροντίζουν να υπάρχουν πάντα τρεις κενοί τάφοι, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

«Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ιδιαιτερότητες. Στα περιφερειακά Νεκροταφεία τις εντολές για τις ταφές-εκταφές δίνουν οι ιερείς, αλλά η Υπηρεσία δε μπορεί να είναι ανενημέρωτη και να μην ορίζει ένα δημοτικό χώρο», είπε. Για τις εκταφές καλούνται ιδιώτες που λαμβάνουν 100 ευρώ, όταν στο τιμολόγιο του Δήμου η εκταφή έχει οριστεί στα 60 ευρώ.

Αμφισβητήσεις…

Υπάρχουν Κοιμητήρια όπως στην Πορταριά και την Αρτέμιδα, τα οποία είναι «αμφισβητούμενα» ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η εκκλησία φέρεται ως διαχειριστής των κοιμητηρίων, αλλά «αυτό δεν νοείται να συμβαίνει γιατί τα Κοιμητήρια είναι δημόσια» σημείωσε ο κ. Τσιμβρακίδης.

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί η ταφή νεκρών σε αύλειους χώρους εκκλησιών. Στη Μακρινίτσα ήδη οι δημότες καλούνται να φροντίσουν για τις εκταφές…

Σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα, στα περιφερειακά Κοιμητήρια γίνεται καθαριότητα μια φορά την εβδομάδα, ενώ στον «Κούκο» σε καθημερινή βάση.

Λεηλασίες

Χωρίς φύλαξη, έρμαια των συμμοριών του χαλκού είναι τα νεκροταφεία. Λεηλασίες σε καντήλια, σταυρούς θυμιάματα, ακόμα και σκούπες, είναι στην ημερήσια διάταξη. Στον «Κούκο» και στα περιφερειακά Κοιμητήρια των Δημοτικών Ενοτήτων κάθε αντικείμενο που περιέχει χαλκό κάνει «φτερά», ενώ αλλεπάλληλες φορές τα Νεκροταφεία μένουν χωρίς φωτισμό γιατί οι κλέφτες αφαιρούν ακόμα και τα καλώδια.

Στο Κοιμητήριο των Ταξιαρχών η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι εικόνες της διάλυσης δεν παραπέμπουν σε ιερό χώρο και οι συμμορίες ξηλώνουν μάρμαρα και κάγκελα από τα μνημεία και τους οικογενειακούς τάφους.

Ζημιές και κλοπές προκαλούνται σε όλα τα Κοιμητήρια. Στον «Κούκο» ξηλώνονται μάρμαρα και καλώδια. Στο Ταξιαρχών επικρατεί εικόνα διάλυσης και με εργολαβία που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα για την αποκατάσταση του χώρου, δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά η εικόνα, με τους καθαρισμούς παλιών τάφων. Η μόνη λύση για το συγκεκριμένο Κοιμητήριο θα ήταν να κλειδωθεί, γιατί και η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη.

«Με τις κλοπές η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Ο «Κούκος» φυλάσσεται μέχρι τη δύση του ηλίου, αλλά είναι αδύνατον να ελεγχθεί ο χώρος. Μπαίνουν από όπου μπορούν και προκαλούν ζημιές σε μνημεία για να πουλήσουν στη συνέχεια τα μάρμαρα», είπε ο κ. Τσιμβρακίδης, ο οποίος σημείωσε πως η λύση για το Κοιμητήριο του πολεοδομικού συγκροτήματος θα ήταν να υπάρχει φύλαξη και το βράδυ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το