Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Θετική εξέλιξη για τα έργα αποχέτευσης Αγ. Στεφάνου – Σέσκλου

 

Δεσμεύσεις του ΥΠΕΚΑ για σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΜΒ σε συνάντηση με τον Π. Σκοτινιώτη
Δεσμεύσεις του ΥΠΕΚΑ για σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΜΒ σε συνάντηση με τον Π. Σκοτινιώτη

Θετική πολιτική δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΜΒ, όπως των έργων αποχέτευσης Αγ. Στεφάνου και Σέσκλου και της μελέτης επέκτασης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, που κινδύνευαν με απένταξη από το  πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, υπήρξε κατά την προχθεσινή συνάντηση στην Αθήνα του δημάρχου Βόλου και προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνου Σκοτινιώτη με το γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ και επικεφαλής του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Σωκράτη Αλεξιάδη. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει υπηρεσιακή συνάντηση, ώστε να διευθετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Ο κ. Σκοτινιώτης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και επισήμανε ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ θα παρακολουθήσει από κοντά την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΥΑΜΒ είχε βρεθεί αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με τον κίνδυνο ανατροπής του σχεδιασμού της, αφού έμεναν εκτός χρηματοδότησης έργα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, επειδή δεν αφορούν οικισμούς γ΄ προτεραιότητας και επομένως δεν κρίνονται απαραίτητα με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ.

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ξεκίνησε συστηματική προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη και να μην ισχύσει το μέτρο οριζόντια, αλλά η κάθε περίπτωση να αξιολογηθεί ξεχωριστά, τόσο από πλευράς σκοπιμότητας του έργου, όσο και από πλευράς ωριμότητας. Σημειώνεται ότι τα έργα και των δυο οικισμών – Αγ. Στεφάνου και Σέσκλου – βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης.

Με βασικό επιχείρημα την άποψη ότι «είναι πραγματικά εξωφρενικό, σε μια εποχή όπου γίνεται πραγματικός «αγώνας δρόμου» για την απορρόφηση πιστώσεων του ΕΣΠΑ, να κινδυνεύουν με απένταξη έργα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, τα οποία βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης», ο κ. Σκοτινιώτης άσκησε επίμονες πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, φθάνοντας μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού και τους προέδρους των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ ενημέρωσε επίσης και τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης η συνάντηση με τον κ. Αλεξιάδη πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνεννόηση και με τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ε. Λιβιεράτο και τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ κ. Στ. Καλαφάτη.

Εκτός από τα έργα αποχέτευσης των οικισμών Αγ. Στεφάνου και Σέσκλου και τη μελέτη επέκτασης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, θετική δέσμευση υπήρξε και για τη δεύτερη φάση του έργου αποχέτευσης Αγριάς, ώστε να καλυφθεί στο σύνολό του ο οικισμός της Αγριάς.

Επίσης, υπήρξε θετική εξέλιξη και για άλλα σημαντικά έργα, όπως αυτό της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού ελέγχου και περιορισμού διαρροών του δικτύου ύδρευσης. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, για το οποίο, με απόφαση της παρούσας διοίκησης, υπήρξε αναμόρφωση της μελέτης και με τον ίδιο προϋπολογισμό αυξήθηκε το φυσικό αντικείμενο. Σημειώνεται ότι το θέμα του υπέρογκου προϋπολογισμού που είχε εκπονηθεί εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη.

Προχθές, υπήρξε η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι το έργο θα αποδεσμευτεί και θα δοθεί η έγκριση επαναδημοπράτησης, ενδεχομένως με ένα μικρό περιορισμό του φυσικού του αντικειμένου, αλλά όχι λιγότερο από το φυσικό αντικείμενο που αρχικά είχε εγκριθεί.

Τέλος, ευνοϊκή είναι η αξιολόγηση της πρότασης της ΔΕΥΑΜΒ για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση της λυματολάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η πρόταση θεωρήθηκε πρωτοποριακή από το υπουργείο ως ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, γι’ αυτό και προτίθεται να την αξιοποιήσει ως πιλοτικό μοντέλο για άλλες περιοχές της χώρας. Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης, αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία μονάδας στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, στην οποία θα γίνεται επεξεργασία και αξιοποίηση της λάσπης μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησής της, με τελικό σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταβατικό στάδιο για τις επεκτάσεις οικισμών

Στην προχθεσινή συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις Δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες οι επεκτάσεις οικισμών που έγιναν με αποφάσεις νομαρχών δεν είναι νόμιμες και χρειάζεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Όπως ενημέρωσε ο κ. Αλεξιάδης το δήμαρχο Βόλου, το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει τροπολογία που θα διασφαλίζει τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έκδοση των σχετικών Π.Δ., καθώς υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο από το 2011. Επίσης, έγινε γνωστό ότι έχουν δοθεί εντολές από το ΥΠΕΚΑ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει «χτένισμα» του σχεδίου Π.Δ. που αφορά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου,  με αξιολόγηση των τελευταίων παρατηρήσεων που έχουν κάνει ο Δήμος Βόλου και οι άλλοι φορείς, ώστε να προχωρήσει η έκδοση του Π.Δ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το