Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Θετικές δηλώσεις, αλλά και καρφιά

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνομιλεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνομιλεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ

Την πρόθεση της τρόικας να επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ίσως και αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, μιλώντας για σημαντικό βήμα, αλλά «δεν μπορώ να είμαι απόλυτος για το αποτέλεσμα». Για ενθαρρυντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες μίλησε ο Όλι Ρεν, ενώ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο.
Ούτε από αυτό το Εurogroup και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων, έλειψαν πάντως οι συστάσεις στην Αθήνα για επιτάχυνση και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στις δεσμεύσεις της.
«Η τρόικα έχει εκφράσει την πρόθεση της να επιστρέψει στην Αθήνα αργότερα αυτή την εβδομάδα ή τις επόμενες ημέρες», για να ελέγξουν την πρόοδο της χώρας αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών.
«Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και καλούμε τις αρχές να συνεργαστούν στενά με την τρόικα», πρόσθεσε.
Την επιστροφή της τρόικας «μάλλον προς το τέλος της εβδομάδας» επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, μιλώντας μάλιστα για ενθαρρυντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες και εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο.
Μάλιστα ο Ρεν αναγνώρισε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Ελλάδας για το 2013 ίσως είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση της Eurostat.
«Αν και παραμένουν ορισμένα ανοιχτά θέματα, υπήρξε ενθαρρυντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, με το δημοσιονομικό πεδίο να εμφανίζει καλύτερη των εκτιμήσεων πρόοδο αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες (Eurostat)» είπε ο Ο.Ρεν, θέση που εξέφρασε και o Ντάισελμπλουμ.
O Eπίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το 2014 και το 2015.
Αναφορικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στουρνάρας: Με το βλέμμα στο Εurogroup Μαρτίου
«Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η Ελλάδα επιδιώκει την εκταμίευση της καθυστερούμενης δόσης στις αρχές Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το