Photo Gallery, Τοπικά

Θετικά μηνύματα για το θερινό τουρισμό στη Μαγνησία

Μικρή αύξηση τουριστών αναμένεται την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο μέσω του αεροδρόμιου της Σκιάθου, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και μέσω του αεροδρόμιου Κεντρικής Ελλάδος (Ν. Αγχίαλος)

 

Μικρή αύξηση τουριστών αναμένεται την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο μέσω του αεροδρόμιου της Σκιάθου, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και μέσω του αεροδρόμιου Κεντρικής Ελλάδος (Ν. Αγχίαλος), σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των προκρατήσεων στα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού. Ωστόσο, η αναμενόμενη αύξηση των αφίξεων δεν αναμένεται να συνοδευθεί και από ανάλογη αύξηση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς ήδη οι προκρατήσεις ξεκίνησαν με προσφορές -15 μέχρι -20% στις τιμές.

Δεκατρείς πτήσεις εβδομαδιαίως αναμένονται την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο στο αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας, αριθμός ίδιος με τον περυσινό, ωστόσο, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, οι πτήσεις θα έχουν μεγαλύτερες πληρότητες από πέρυσι. Αναλυτικότερα, αναμένονται και φέτος έξι πτήσεις της Ryanair, μία της Transavia, δύο της Fly Niki, μία της Lauda air, δύο της Monarch και μία της Germania (οι δύο τελευταίες εταιρίες από Αγγλία). Σημειώνεται ότι η εταιρία Fly Niki έχει αντικαταστήσει την Air Berlin και θα πετάει προς Ν. Αγχίαλο από Βιέννη.

Ήδη, η Ryanair έχει ξεκινήσει τη διάθεση εισιτηρίων, καθώς είναι αυτή που θα ανοίξει την αυλαία των φετινών πτήσεων στις 31 Μαρτίου από Μπέργκαμο και Φραγκφούρτη. Ακόμη μία πτήση ίσως φέρει και το γαλλικό Club Med.

Η «δραχμοφοβία» που έχει πλέον εκλείψει και η κινητικότητα που παρατηρείται, όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργούν την ελπίδα ότι το 2013 θα είναι τουριστικά καλύτερο από το 2012. Ωστόσο, οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις εσωτερικές κρίσεις ασφάλειας, όπως η προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό πολυκατάστημα της Αθήνας, καθώς αυτή την περίοδο γίνονται οι προκρατήσεις και πρέπει η ελληνική πολιτεία να αντιδρά άμεσα, με τη λειτουργία μιας ομάδας κρίσεων, όσον αφορά στον τουρισμό.

Πάντως κι ενώ οι αφίξεις αναμένεται να σημειώσουν μια μικρή αύξηση, δεν αναμένεται το ίδιο με τους τζίρους, καθώς ήδη οι προκρατήσεις γίνονται με προσφορές που φθάνουν ώς και -20%.

«Οι τζίροι θα είναι πολύ χαμηλοί φέτος. Πάντως τα πράγματα, όσον αφορά στις κρατήσεις, θα είναι καλύτερα από το 2012. Βέβαια κρατάμε μικρό καλάθι και πλήρη εικόνα θα έχουμε το Μάρτιο», δηλώνει η τουριστική πράκτορας κ. Θέκλα Καμμένου.

Είναι σημαντικό εξάλλου να επισημανθεί, ότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αίτηση για έναρξη πτήσεων από τη νεοσύστατη αεροπορική εταιρία Hellas airlines, η οποία, όπως είχε ανακοινώσει, θα έχει έδρα το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος. Η εταιρία είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα ξεκινούσε πτήσεις στις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει προχωρήσει την σχετική διαδικασία. Εφόσον αυτό συμβεί εντός των επομένων ημερών και μέχρι τέλος Ιανουαρίου, τότε οι πτήσεις θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος διαθέτει νέο επιβατικό σταθμό, που είναι συνολικού εμβαδού 8.925 τετραγωνικών μέτρων (περιλαμβάνει δέκα θύρες τσεκ ιν). Το νέο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και ημιώροφο (εστιατόριο, καταστήματα duty free, καφετέριες κ.ά.). Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο σταθμό με δυνατότητα εξυπηρέτησης 1500 επιβατών συγχρόνως, που δίνει τη δυνατότητα της συνεχούς λειτουργίας του αεροδρόμιου.

Το πολιτικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου διαθέτει τρεις από τους μεγαλύτερους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης περιφερειακού αεροδρόμιου. Έχει τη δυνατότητα στάθμευσης πέντε μεγάλων αεροσκαφών τύπου «Μπόινγκ 737» και 80 μικρών αεροσκαφών.

Στη Σκιάθο

Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα για τις αφίξεις τουριστών κατά την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο στο αεροδρόμιο «Αλ. Παπαδιαμάντης» στη Σκιάθο. Προβλέπεται μια μικρή αύξηση, καθώς αναμένονται δύο νέες πτήσεις την εβδομάδα, μία από τη Ρωσία και συγκεκριμένα την Αγ. Πετρούπολη, από την εταιρία Solvex και μία από το Μόναχο της Γερμανίας με την εταιρία Condor. Όπως σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας κ. Αλ. Ευσταθίου, ο αριθμός των πτήσεων θα είναι γενικά ίδιος με πέρυσι. «Η αγγλική αγορά θα είναι ανεβασμένη 25-30% και είναι πολύ πιθανό να έχουμε επιπλέον πτήσεις, ωστόσο από τη σκανδιναβική, την ολλανδική και τις υπόλοιπες αγορές τα ποσοστά θα κυμανθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα».

Στη Σκιάθο η αυλαία θα ανοίξει στις 29 Απριλίου, με την πρώτη πτήση της Transavia από το Άμστερνταμ.

Στο αεροδρόμιο «Αλ. Παπαδιαμάντης» θα υλοποιηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 19,7 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα έχουν εναχθεί στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 04-Δ. Αεροπορικές Μεταφορές-Αεροδρόμια Περιφερειών Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης, του επιχειρησιακού προγράμματος «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επέκταση του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών, διαστάσεων 300 μέτρα επί 120 μέτρα και συνολικά κατά 36.000 τετραγωνικά μέτρα, η ανακατασκευή του υφιστάμενου συνδετήριου τροχοδρόμου 70 μέτρων και κατασκευή νέου τροχοδρόμου 70 μέτρων, δηλαδή συνολικού μήκους 140 μέτρων, η επέκταση του διαδρόμου προς βορρά κατά 110 μέτρα, η εσωτερική υπηρεσιακή οδός 530 μέτρων, η αποκατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής με σήμανση έργων συνολικού μήκους 1545 μέτρων, υδραυλικά, τεχνικά και έργα αποκατάστασης ανενεργού λατομείου, ηλεκτρομηχανολογικά έργα, καθώς και έργα πρασίνου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το