Photo Gallery, Τοπικά

Θεμελιώνεται το νέο Αστυνομικό Μέγαρο

Το νέο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας πέρασε από «σαράντα κύματα» αλλά τον ερχόμενο Οκτώβριο θα θεμελιωθεί στη Νέα Ιωνία, κοντά στη συνοικία Αλιβερίου (φωτό το υπάρχον κτίριο)

 

Μετά από 12 χρόνια διαδικασιών, παρεμβάσεων, εμποδίων και προσκρούσεων και αφού το έργο στην κυριολεξία πέρασε από «40 κύματα», υπογράφεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η οριστική σύμβαση ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Μαγνησίας. Η θεμελίωση, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, θα γίνει εντός του πρώτου 15νθημέρου του Οκτωβρίου.

Το πολυετές και με πολλά επεισόδια σίριαλ φαίνεται να τελειώνει, αφού μετά την υπέρβαση εμποδίων του τελευταίου έτους, το Ελληνικό Δημόσιο δίνει το «πράσινο φως» για την υπογραφεί της σύμβασης ώστε να αρχίσουν οι εργασίες.

Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο στη Νέα Ιωνία, κοντά στην συνοικία Αλιβέρι, είναι σύγχρονο και λειτουργικό και περιλαμβάνει χρήσεις που σε τίποτε δεν θα θυμίζει τα Αστυνομικά Μέγαρα, που ήδη γνωρίζουμε στη χώρα. Είναι προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ και αν η χρηματοδότηση έχει ροή και τηρηθεί αυστηρά η σύμβαση, το κτίριο πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια.

Το νέο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας θα κατασκευαστεί στη Νέα Ιωνία (κοντά στη συνοικία Αλιβερίου) και σε οικόπεδο που παραχώρησε ο πρώην Δήμος Νέας Ιωνίας. Στη συνέχεια, μετά την κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση παραχώρησης, το οικόπεδο που στεγάζεται σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας θα δοθεί στο Δήμο.

Η υπόθεση έχει περάσει στην κυριολεξία από «σαράντα κύματα» εδώ και 10 χρόνια.

Η προοπτική είναι η συγκέντρωση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών στο νέο κτίριο. Τούτο πρακτικά θα σημαίνει και οικονομία από την καταβολή ενοικίων. Το μηνιαίο ενοίκιο για το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας (επί της οδού Γ. Καρτάλη-Ροζού) ανέρχεται σε 12.000 ευρώ.

Η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου αποτελεί χρόνιο αίτημα, αφού το μισθωμένο κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται, είναι εντελώς ακατάλληλο και, επιπλέον, επιβαρύνει σοβαρά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο του Βόλου.
Για την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, ο πρώην Δήμος Νέας Ιωνίας, καθολικός διάδοχος του οποίου είναι ο νέος Δήμος Βόλου, παραχώρησε ήδη από το 1999 οικόπεδο εκτάσεως 3.887 τ.μ. στην περιοχή Αλιβέρι της Νέας Ιωνίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, το κτίριο θα είναι τριώροφο με ένα υπόγειο (συνολική επιφάνεια ορόφων 3.552,87 τ.μ. και υπογείου 1.618,17 τ.μ.,) και εκτός από τους χώρους γραφείων, θα περιλαμβάνει χώρο συνάθροισης κοινού και επισκεπτών, χώρο άθλησης και εκπαίδευσης, χώρο κρατητηρίων, αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, χώρο στάθμευσης και χώρο διαμονής προσωπικού. Επίσης έχουν προβλεφθεί σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, ενώ ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κατασκευής του κτιρίου στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Το έργο, προϋπολογισμού 11,32 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε τελικά με καθυστέρηση δώδεκα ολόκληρων χρόνων. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011, στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) στην Αθήνα.
Στο διαγωνισμό μετείχαν 22 κοινοπραξίες από όλη την Ελλάδα και επιλέχθηκε ως ανάδοχος η κοινοπραξία που προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία όμως δεν προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε παραίτηση από το διαγωνισμό και συνεπώς ανακηρύχθηκε τελικά ως ανάδοχος ο δεύτερος μειοδότης. Ωστόσο, έως και τώρα δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση ανάμεσα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τον ανάδοχο, δεδομένου ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ φέρεται να αρνούταν να υπογράψει, λόγω των κυβερνητικών ανακοινώσεων για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις εταιρειών και οργανισμών του Δημοσίου που περιλαμβάνουν και την ΚΕΔ.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους της Μαγνησίας (βουλευτές, Δήμαρχο Βόλου) ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία και να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. Όπως έγινε γνωστό χθες, η ΤΕΟΔΟΜΗ που ανακηρύχθηκε ανάδοχος, θα υπογράψει τη σύμβαση την ερχόμενη εβδομάδα και τον άλλο μήνα αρχίζει η κατασκευή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το