Photo Gallery, Πολιτισμός

Θεατρικό παιχνίδι από παιδικό βιβλίο

«Η ωραία κοιμωμένη» στη Βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης

 

 

 

«Η ωραία κοιμωμένη». Με αφορμή ένα βιβλίο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό θεατρικό εργαστήριο το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στην Παιδική Βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης στις 6.00 μ.μ.

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου, η Βιβλιοθήκη στο «Στέκι Παιδιού»

(ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) που λειτουργεί από το 1986 στο κέντρο της πόλης και η Παιδική Βιβλιοθήκη στο «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΕΠΚΑ -ΔΙΕΚ) που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000 στην περιοχή της Νεάπολης, καλούνται στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να παίξουν ένα διπλό ρόλο:

Να γνωρίσουν στα παιδιά το χώρο της βιβλιοθήκης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται τα πρωινά με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια να προτείνουν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν εκείνα να έρθουν σε μια βαθιά και ουσιαστική σχέση με το βιβλίο.

Τη φετινή χρονιά το εξειδικευμένο προσωπικό των βιβλιοθηκών σε συνεργασία με θεατρολόγους, συγγραφείς, εικονογράφους και άλλους πνευματικούς ανθρώπους καθώς και με φορείς, όπως την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, το Μουσικό Σχολείο Βόλου και τοπικά βιβλιοπωλεία, ετοίμασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

«Μπορεί να παίξει κανείς με τα βιβλία. Αρκετές αναγνωστικές εμψυχώσεις συνίστανται σε μια προσέγγιση βασισμένη στο παιχνίδι. Στην περίπτωση αυτή τα παιδιά δεν αρχίζουν να διαβάζουν με την ελπίδα ότι θα ανακαλύψουν μια πηγή ευχαρίστησης, αλλά γιατί το διάβασμα συνδέεται με την ευχαρίστηση που δίνει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Μπορούμε έτσι να ελπίζουμε ότι παρεμπιπτόντως θα ανακαλύψουν και την απόλαυση του διαβάσματος». (Κριστιάν Ποσλάνιεκ, «Να δώσουμε στα παιδιά την όρεξη για διάβασμα»).

Η πρώτη εκδήλωση βασίζεται στο λαϊκό παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη του δάσους» που έχει μεταγράψει ο Σαρλ Περό. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας, την εικονογράφηση και το θεατρικό παιχνίδι θα δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να μπουν στον κόσμο του παραμυθιού και να συμμετέχουν σε ένα οργανωμένο θεατρικό δρώμενο με τη βοήθεια των εμψυχωτών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε  παιδιά 4 έως 7 ετών.

Από το Δεκέμβριο έως και το Μάρτιο θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις που αφορούν στο βιβλίο, όπως αναλόγια για παιδιά Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού με τίτλο: «Ήμουν κι εγώ παιδί και διάβαζα», όπου πνευματικοί άνθρωποι διαβάζουν αγαπημένα τους παιδικά αναγνώσματα, εκθέσεις εικονογράφων και εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στα βιβλία. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ  και την κοινωφελή επιχείρηση ΚΕΠΚΑ-ΔΙΕΚ.

Πληροφορίες:

– Παιδική Βιβλιοθήκη στο «Στέκι Παιδιού» (ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ): Περραιβού 11 – Πολυμέρη, Βόλος (Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης), τηλ. 24210 31456.

– Παιδική Βιβλιοθήκη «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΕΠΚΑ-ΔΙΕΚ), Νεαπόλεως 76, Βόλος, τηλ.: 24210 64336.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το