Photo Gallery, Τοπικά

Θα συνεχιστεί η αστάθεια

Η αστάθεια θα είναι εντονότερη σήμερα στα ανατολικά ηπειρωτικά της Μαγνησίας

Η αστάθεια που είχαμε χθες με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, θα συνεχιστεί και σήμερα, αλλά και αύριο στη Μαγνησία, ωστόσο την Κυριακή τα σύννεφα θα είναι λιγότερα και μόνο στα ορεινά ίσως σημειωθούν κάποιες ασθενείς βροχές.

Η αστάθεια θα είναι εντονότερη σήμερα στα ανατολικά ηπειρωτικά της Μαγνησίας. Από το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση του καιρού με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και νεφώσεις μόνον στα ορεινά, όπου ίσως βρέξει.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 16 μέχρι 27 βαθμούς, στα νησιά 15 μέχρι 25, στα ημιορεινά 13 μέχρι 20 και στα ορεινά από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, αναμένονται και αύριο Σάββατο, ωστόσο από το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση του καιρού, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή στους 29 βαθμούς, στα νησιά στους 27, στα ημιορεινά στους 22 και στα ορεινά στους 21 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι περιοχές που θα επηρεαστούν εντονότερα από την αστάθεια. Ο λόγος είναι διότι, όταν επικρατούν τέτοιες ατμοσφαιρικές συνθήκες, η ανάπτυξη και εξέλιξη των πυρήνων καταιγίδων ακολουθεί τυχαία συμπεριφορά, η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες τοπικής κυκλοφορίας (θάλασσα, βουνά, δάση), που είναι αδύνατον να προσδιοριστούν επακριβώς.

Κατά τα άλλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως, το βόρειο ρεύμα (πρόδρομος-πρώιμο μελτέμι) θα συνεχίσει να πνέει στο Αιγαίο, αλλά όχι σε ισχυρές εντάσεις, ενώ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε ανάλογα επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι πιο βελτιωμένος και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, πιάνοντας το 30άρι στα ηπειρωτικά και στο Βόλο. Ο καιρός θα είναι κατάλληλος για μπάνιο στη θάλασσα.

Η μέση θερμοκρασία της θάλασσας στην επιφάνειά της, το μεσημέρι είναι, το Μάιο, γύρω στους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με την περιοχή.
Κατά τη λαϊκή ρήση η πρώτη μας επαφή με το νερό της θάλασσας πρέπει να γίνεται την ημέρα της Πεντηκοστής, δηλαδή τον Ιούνιο. Δεδομένου ότι, μέχρι τότε, η θερμοκρασία της θάλασσας θ’ ανέβει κατά 2 έως 3 βαθμούς, θ’ αυξηθεί δε αισθητά και η μέση θερμοκρασία του αέρα, που αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για θαλάσσια μπάνια, φαίνεται πως, χωρίς μετρήσεις και θερμόμετρα, η λαϊκή προτροπή έχει πολύ λογική βάση.
Μέχρι χθες πάντως το ύψος βροχής τον τρέχοντα μήνα στο Βόλο ήταν μόλις 3,8 χιλιοστά.

Από τη Δευτέρα 14 Μαΐου και μετά, κυριαρχούν δύο σενάρια, όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού:

-Το πιθανότερο είναι να υποχωρήσει η αστάθεια, αλλά να παραμείνει το μελτέμι, έστω και σε ασθενείς εντάσεις στην περιοχή μας, με τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά, ή ελαφρώς υψηλότερα του κανονικού επίπεδα.

-Να έχουμε επίσκεψη διαταραχής, που θα κινηθεί από τις Άλπεις και τη βόρεια Ιταλία προς τη Βαλκανική, επηρεάζοντας και τη χώρα μας, με αρκετές βροχές σε δυτικά και βόρεια-βορειοανατολικά, πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας τη Δευτέρα σε κεντρικά και νότια και πτώση στη συνέχεια, ιδιαίτερα στη βόρεια χώρα.

 

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το