Photo Gallery, Τοπικά

Θα πληρώνουν από την τσέπη τους για 350 φαρμακευτικά σκευάσματα


 

Οι ασφαλισμένοι από τις 2 Μαΐου λόγω της αρνητικής λίστας που δημιουργήθηκε

Οι ασφαλισμένοι θα επιβαρύνονται για την αγορά φαρμάκων που περιλαμβάνονται στην αρνητική λίστα

 

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εξασφάλιση της φαρμακευτικής τους περίθαλψης θα αναγκαστούν να βάλουν από τις 2 Μαΐου οι ασφαλισμένοι, καθώς το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύνταξη της αρνητικής λίστας με 350 σκευάσματα ευρείας χρήσης, όπως για τον ίλιγγο, τις δερματοπάθειες, διάφορα αντιπυρετικά, αντιβηχικά, τα οποία ναι μεν θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, αλλά δεν θα καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στο καθημερινό μαρτύριο που τραβούν οι ασφαλισμένοι λόγω των μεγάλων ελλείψεων στα φάρμακα, με αποτέλεσμα στα φαρμακεία να έχουν δημιουργηθεί λίστες με πελάτες που περιμένουν να προμηθευτούν κάποιο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Με κοινή απόφαση, την οποία υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Κ. Ρόβλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχ. Τιμοσίδης και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, δημιουργείται η αρνητική λίστα, στην οποία έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά και αποσυμφορητικά, φάρμακα για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών, περιφερικά αγγειοδιασταλτικά, φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, αντισυλληπτικά – ορμόνες, σκευάσματα που βοηθούν στην καταπολέμηση του καπνίσματος, αντιδιαρροϊκά, βιταμίνες, αλοιφές για τη θεραπεία τραυμάτων και ελκών, αντιμυκητιασικά και αντισταμινικά. Χωρίς κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία μένουν και ορισμένα οφθαλμολογικά και ωτικά προϊόντα (κατά των ωτικών λοιμώξεων), φάρμακα για τις αιμορροΐδες, καθώς και όλα τα γνωστά σκευάσματα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους πολίτες και είναι φυσικό ότι θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, αφού ζημιώνεται ακόμη περισσότερο ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

O πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε πως πρόκειται για ακόμη μία επιβάρυνση των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους. Ουσιαστικά η πολιτεία επιδιώκει να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Αλλά από την άλλη αυτό θα γυρίσει σε μπούμερανγκ. Αφού θα βγουν στην αγορά πιο ακριβά φάρμακα. Στην αρνητική λίστα εντάσσονται 350 κωδικοί φαρμάκων από διάφορες κατηγορίες, όπως δερματοπάθειες, για την ακμή, τον ίλιγγο, τη στυτική δυσλειτουργία. Ήδη έχουμε πάρει το σχετικό κατάλογο με τα φάρμακα που περιλαμβάνονται.

Μάλιστα οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι και με άλλη οικονομική επιβάρυνση ως προς την προμήθεια των φαρμάκων, καθώς σύντομα το υπουργείο θα ανακοινώσει και τη λίστα με τα υποχρεωτικώς μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

«Και στις δύο περιπτώσεις θα μιλάμε για πολλά φάρμακα, τα οποία δεν θα καλύπτονται από τα Ταμεία» πρόσθεσε ο κ. Ματσιόλης.

Επίσης στο θέμα της καθυστέρησης πληρωμής των φαρμακοποιών από τα Ταμεία δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη.

Φώτης Σπανός

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το