Θα ξεχειμωνιάσουμε με την αιθαλομίχλη

Ήταν τέτοια η έκταση και η ένταση του φαινομένου το βράδυ της Κυριακής, που από το Πήλιο δεν μπορούσαν να διακρίνουν την πόλη, που ήταν βυθισμένη σε ένα παχύ στρώμα αιθαλομίχλης

Άλλο ένα επεισόδιο εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης έζησαν οι Βολιώτες το βράδυ της περασμένης Κυριακής και πριν πνεύσουν οι νοτιάδες, καθώς παχύ στρώμα αιθαλομίχλης κάλυψε το πολεοδομικό συγκρότημα. Ήταν τέτοια η έκταση και η ένταση του φαινομένου, που από το Πήλιο δεν μπορούσαν να διακρίνουν την πόλη, που ήταν βυθισμένη σε ένα παχύ στρώμα αιθαλομίχλης. Σε αυτό συνέτειναν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς το βράδυ της Κυριακής επικρατούσαν άπνοια και αυξημένη υγρασία.

Ρεκόρ έσπασαν πάλι τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ 10) το βράδυ της Κυριακής στο Βόλο σε ένα ακόμη επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, απόρροια της εκτεταμένης καύσης τζακιών και θερμαστρών ξύλου, αλλά και της άπνοιας και της υψηλής υγρασίας.

Μόλις έπεσε το σκοτάδι και καθώς όλη τη διάρκεια της Κυριακής η θερμοκρασία βρέθηκε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, άναψαν οι ξυλόσομπες και τα τζάκια, με αποτέλεσμα η μέγιστη τιμή μικροσωματιδίων στο σταθμό μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Παπαστράτου, να σημειώσει ρεκόρ 1708 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στις 10.35 μ.μ., ενώ η μέση τιμή πενταλέπτου ήταν 660 μικρογραμμάρια, με όριο συναγερμού τα 50 μικρογραμμάρια… Στα σταθμό του Πεδίου του Άρεως η μέγιστη τιμή ήταν 230 μικρογραμμάρια, στις 9.25 όμως το πρωί της Κυριακής, με τιμή πενταλέπτου τα 140 μικρογραμμάρια και στα σταθμό του Φυτόκου 143 μικρογραμμάρια στις 5.35 το απόγευμα της Κυριακής, με μέση τιμή πενταλέπτου τα 91 μικρογραμμάρια.

Μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής και καθώς άρχισαν να πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι, η αιθαλομίχλη διαλύθηκε.

Αιθαλομίχλη είναι ένα μίγμα καπνού και ομίχλης στον αέρα, κυρίως κατά τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων και όταν ο ανώτερος αέρας είναι αρκετά θερμός, να εμποδίσει την κάθετη κυκλοφορία. Επικρατεί κυρίως στις γεωλογικές λεκάνες, που περικυκλώνονται από λόφους ή βουνά και ενισχύεται από την αυξημένη υγρασία που τις ημέρες αυτές καταγράφεται τις βραδινές και νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την καύση ξύλων σε σύγκριση με το πετρέλαιο, εκλύονται 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα, που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες, προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού κακού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του.

Αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, δεν πρέπει να αφήνουμε απλωμένα ρούχα στην απλώστρα ή στο μπαλκόνι κυρίως τις βραδινές ώρες που λόγω θερμοκρασιών τα τζάκια και οι ξυλόσομπες υπερλειτουργούν, οπότε και εμφανίζεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης σε πλήρη όξυνση, καθώς η χαρακτηριστική μυρωδιά που κατακλύζει την ατμόσφαιρα εγκαθίσταται και στα ρούχα με αποτέλεσμα να τα «ποτίζει» και να φεύγει δύσκολα με εκ νέου πλύσιμο. Επιπλέον τα ρούχα αυτά επιβαρύνουν την αναπνευστική λειτουργία ατόμων που ήδη ταλαιπωρούνται από αλλεργίες και δυσλειτουργίες στο αναπνευστικό τους σύστημα. Ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό, ο πνευμονολόγος μας προτρέπει να κλείνουμε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα ούτως ώστε να μην εισχωρεί η μυρωδιά και η βαριά ατμόσφαιρα και στο εσωτερικό σπιτιού ιδίως σε σπίτια που διαμένουν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Βροχές και υψηλές θερμοκρασίες

Χαρακτηριστικά άνοιξης θα έχει ο καιρός των επόμενων ημερών στο Βόλο, καθώς το πρωί η ημέρα θα ξεκινά με ηλιοφάνεια, αλλά το απόγευμα θα συννεφιάζει και ίσως σημειώνονται ασθενείς βροχές, όπως χθες το βράδυ, που συνοδεύτηκαν και από καταιγίδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Χθες η μέγιστη έδειξε και 18 στο Βόλο… Οι νοτιάδες επιμένουν, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή. Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ την Πέμπτη αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Και την Παρασκευή αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Η  θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω σε πτώση ένα με δύο βαθμούς.

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου οι βροχές επιμένουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, πάνω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Οι άνεμοι στρέφονται σταδιακά σε βοριάδες. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, με τη θερμοκρασία σε κανονικές, ή ελαφρώς χαμηλότερες του κανονικού τιμές και τους ανέμους να στρέφονται σε βοριάδες πρόσκαιρα πολύ ισχυρούς, αλλά με εξασθένηση στη συνέχεια. Εξαιρετικά αντιφατικά παραμένουν τα προγνωστικά σενάρια για τον καιρό, μετά την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Θ. Τακούδη, δεν διαφαίνεται τάση για κάποια μετακίνηση ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας και έτσι ο καιρός αναμένεται μέχρι τέλος Ιανουαρίου ήπιος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φωτιά στην Ύδρα: «Δεν έγινε καμία γιορτή» – Τι υποστήριξε ο καπετάνιος

Στην Ανακρίτρια οδηγήθηκαν το πρωί της Τετάρτης τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη»,…

26 Ιουνίου 2024

Αποστολάκης: Τα μαζεύει για τα «μαύρα» χρήματα στα κόμματα

Να τα μαζέψει… επιχείρησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Εύαγγελος…

26 Ιουνίου 2024

ΚΟ ΝΔ: Γκρίνιες, μουρμούρες και εκκλήσεις να «στρίψει δεξιά το τιμόνι» – Τι απάντησε ο Μητσοτάκης

Για πρώτη φορά μετά από περίπου πέντε χρόνια θητείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε αντιμέτωπος με…

26 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Καλαμπάκα: «Μάχη για να σωθεί το Ορθοβούνι» – Τί είπε ο δήμαρχος

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Ορθοβούνι Καλαμπάκας καθώς συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά που…

26 Ιουνίου 2024

Ζ. Μακρή: Τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ στη Μαγνησία για το σχολικό έτος 2024-2025

Με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτή του Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας…

26 Ιουνίου 2024

Τελετή αποφοίτησης των πρώτων σπουδαστών του ΚΕΔΙΒΙΜ «Άγιος Απόστολος ο Νέος»

Την Κυριακή 30 Ιουνίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος…

26 Ιουνίου 2024