Κατηγορίες: Πρώτο Θέμα (old)

Θα αξιοποιηθεί η υπερτοπική αγορά

Εγκαταλειμμένη είναι σήμερα η υπερτοπική αγορά στη Νεάπολη Βόλου

Μέσω των Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης θα αξιοποιηθεί η εταιρία «Ιάσων», που έχει αναλάβει τη διαχείριση της πρώην υπερτοπικής αγοράς του Βόλου, στη Νεάπολη.

Σχετική πρόταση αναμένεται να καταθέσει στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός. Η συνέλευση μετόχων της εταιρίας είχε διακοπεί και αναβληθεί δύο φορές, ύστερα από αιτήματα μετόχων, έτσι ώστε να ληφθεί η απόφαση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, το ύψος της οποίας προσδιορίζεται στα 400.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε αποκλειστικά στη «ΘτΔ» ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας «μέσω των ΤΟΠΣΑ θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την «Ιάσων», να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε διάφορες δραστηριότητες και φυσικά να τις διατηρήσουμε. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξεταστεί και η πρόταση του Δήμου Βόλου για τη δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος».

Τα ΤΟΠΣΑ αφορούν στην κοινωνική εργασία και απευθύνονται σε  άνεργους καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, στους

οποίους περιλαμβάνονται και οι έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη

δραστηριότητά τους τα τελευταία 2 έτη), υποαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, ιατρούς κ.ά.) και άνεργους νέους έως 30 ετών.

Στην Ά φάση υλοποίησης του προγράμματος, δίνεται προτεραιότητα στην επιλογή αστικών κέντρων τα οποία πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή αντικειμενικής μεθοδολογίας ενδοπεριφερειακής ανάλυσης (όπως ενδεικτικά ανάλυση των στοιχείων ανεργίας, ροών εργασίας, εισοδήματος, οικονομικής δραστηριότητας κ.ο.κ), στη βάση μελέτης του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης (ΠΑΕΠ), με τη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα Προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλ. με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόροι, παρακολούθηση, αξιολόγηση). Περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

● Έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών – αθλητικών υποδομών,

● έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας (π.χ. καθαρισμός παραλιών),

● ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,

● αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονιές),

● αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,

● διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,

● προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κ.λπ.,

● κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,

● εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές.

● οδική ασφάλεια μαθητών,

● σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών,

● έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας κλπ.

Βασικός στόχος των ΤΟΠΣΑ είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε Περιφερειακό-Τοπικό Επίπεδο, μέσω της κινητοποίησης των τοπικών φορέων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των ανέργων – ωφελουμένων για ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενεργοποίηση προγραμμάτων

ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε νέα βιώσιμα πεδία.

Τα ΤΟΠΣΑ αφορούν κατά κύριο λόγο τις ακόλουθες δράσεις:

● Κατάρτιση, επιμόρφωση και συμβουλευτική.

● Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικότητας (λογιστικά, φορολογικά, marketing κλπ).

● Απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας (πρακτική άσκηση).

● Συμμετοχή σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning).

● Απόκτηση εργασιακής εξειδίκευσης σε επιχειρήσεις.

● Δικτύωση επιχειρήσεων και δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων

● Συμμετοχές σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις.

● Ενίσχυση κοινωνικής υποστήριξης ωφελούμενων ανέργων.

● Προετοιμασία και σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.

● Προετοιμασία και στήριξη δομών Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

● Κατάρτιση αναπτυξιακών στελεχών.

● Ένταξη στην αγορά εργασίας & άρση κοινωνικού αποκλεισμού, ΑμεΑ & ευάλωτων ομάδων.

 

Οι θέσεις των μετόχων

Στην προηγούμενη συνέλευση ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, εκ των μετόχων της «Ιάσων» κ. Νικ. Πρίντζος, είχε υπενθυμίσει την απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Βόλου ότι από τα περιουσιακά στοιχεία της «Ιάσων» δεν πουλιέται τίποτα, δεν εκποιείται, δεν χαρίζεται. Παραμένει ιδιοκτησιακό στοιχείο των αγροτών της ΕΑΣ Βόλου.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου κ. Ηλ. Ξηρακιάς είχε επισημάνει για άλλη μια φορά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ανώνυμη εταιρεία, η οποία εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει προσφέρει τίποτα, παρά μόνον το φόρο ακίνητης περιουσίας προς το Δημόσιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το διαλυθεί η εταιρεία και να περιέλθει ξανά στο Δημόσιο ή στο Δήμο Βόλου και να συμφωνήσουμε από κοινού για την αξιοποίησή της. Επιμένουμε ότι οι φορείς δημόσιου ενδιαφέροντος, δεν μπορούν να παραμένουν σε αυτή την ιδιότυπη ομηρία, να πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο ακίνητης περιουσίας, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ακίνητο. Ιδιαίτερα σήμερα σε αυτή την οικονομική κρίση, επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε, προκειμένου να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία, για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Π. Μπατζιάκας είχε δηλώσει ότι «η βούληση της Περιφέρειας είναι να αξιοποιηθεί το οικόπεδο προς όφελος της Μαγνησίας και των αγροτών. Ο Περιφερειάρχης είναι γνώστης του θέματος και στις προθέσεις του είναι να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με τους άλλους μετόχους. Μέσα από τη σύνθεση των απόψεων των φορέων που εκπροσωπούμε, θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις αποδεκτές, που θα τελειώσουν αυτή την απραξία τόσων ετών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε και νομίζω ότι πέρα από τη διαφωνία του Δήμου Βόλου, υπάρχει κοινός στόχος από τους υπόλοιπους μετόχους και πιστεύω ότι με τη διαβούλευση του Περιφερειάρχη, θα ομοφωνήσουμε και θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του οικοπέδου». Ήδη η Περιφέρεια, όπως δήλωσε ο κ. Μπατζιάκας, επεξεργάζεται προγράμματα αξιοποίησης της έκτασης, που θα ανακοινώσει όμως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο Μαγνησίας διά του γενικού του γραμματέα κ. Ευστ. Πλαστάρα είχε δηλώσει ότι «δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν και για κανένα λόγο. Το Επιμελητήριο «μάτωσε» με την παραχώρηση των σχολών στο Δήμο Βόλου και πλέον δεν παραχωρούμε τίποτα». «Πρέπει οι μέτοχοι να «καθαρίσουν» τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί το ακίνητο. Διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Πιστεύω ότι ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος θα κάνουν το καθήκον τους. Διαφορετικά εμείς ως Επιμελητήριο λέμε την τελευταία λέξη, που σημαίνει αξιοποίηση του οικοπέδου».

 

Η «Ιάσων»

Η ανώνυμη εταιρεία «Ιάσων» ανέλαβε την έκταση και τις εγκαταστάσεις της υπερτοπικής αγοράς, έκτασης 42.000 τετραγωνικών μέτρων, για να δημιουργηθεί εκεί ένα εμπορικό κέντρο συναλλαγών με τις χώρες του Ευξείνου Πόντου (εξού και η ονομασία «Ιάσων»). Σήμερα η έκταση είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Οι διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ιάσων» έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια, αν και ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας, που είναι το Επιμελητήριο Μαγνησίας (κατέχει το 45% των μετοχών), ζητεί σήμερα να αυξηθεί το κεφάλαιο κατά 400.000 ευρώ.

Η εκμετάλλευση της έκτασης των 42.000 στρεμμάτων παραμένει ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανώνυμη εταιρεία, που τη διαχειρίζεται, ενώ κάθε χρόνο το διοικητικό συμβούλιο καταβάλλει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποχρεώσεις της εταιρίας μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012, φθάνουν τα 276.808 ευρώ, από τα οποία 87.776 ευρώ για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και άλλα τόσα για το ΦΑΠ του 2010….

Γεγονός είναι ότι η εταιρεία «Ιάσων» δεν μπορεί να αναπτύξει στο οικόπεδο τις δραστηριότητες για τις οποίες δημιουργήθηκε.

Η «Ιάσων» ΑΕ ιδρύθηκε το 2004 και σε αυτή μετέχουν το Επιμελητήριο κατά 45%, η Νομαρχία και ο Δήμος Βόλου με 20% και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου με 15%.  Το αρχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ήταν 60.000 ευρώ, στο οποίο συμμετείχαν με 27.000 ευρώ το Επιμελητήριο, με 12.000 η ΝΑΜ και ο Δήμος Βόλου και με 9.000 η ΕΑΣ Βόλου. Η αξία του ακινήτου (οικόπεδο συνολικού εμβαδού περίπου 41.887 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων 30.187 τετραγωνικά εντός σχεδίου πόλης και 11.700 τετραγωνικά εκτός σχεδίου και υπάρχοντα κτίσματα), εκτιμάται περίπου στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Με την ταινία «Joker: Τρέλα για δύο» συνεχίζονται οι προβολές στην «Εξωραϊστική»

Συνεχίζεται το πρόγραμμα στην «Εξωραϊστική» (Δημητριάδος 263, τηλ. 2421030303), στον θερινό κινηματογράφο του Βόλου. Πληροφορίες…

6 Οκτωβρίου 2024

Το Αρχείο του βραβευμένου Μικρασιάτη λογοτέχνη Παναγιώτη Κατσιρέλου στην Εστία «Ίωνες»

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» είχε τη χαρά και την τιμή να…

6 Οκτωβρίου 2024

Εκδήλωση για την πλατφόρμα στήριξης και προβολής του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στον Αλμυρό

Ο Δήμος Αλμυρού, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και η Ένωση Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού, συνδιοργανώνουν…

6 Οκτωβρίου 2024

“ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ”: Διανομή σχολικών ειδών σε άπορους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων

Με τη συνεργασία του Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων Βόλου "Ο…

6 Οκτωβρίου 2024

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ελασσόνας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 112 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας παρέστη ο Δημήτρης…

6 Οκτωβρίου 2024

Β. Μεταξάς: Να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές σε περιοχές του Πηλίου

Να αποζημιωθούν οι αγρότες για τη ζημιά που υπέστησαν στις πληγείσες από τον άνεμο περιοχές…

6 Οκτωβρίου 2024