Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Θάλαμος αερίων» ο Βόλος

Αποτύπωση των μετρήσεων των τριών σταθμών μέτρησης αερορύπανσης του Πανεπιστημίου στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου

 

Ένα μείγμα αερορύπανσης και αυξημένης υγρασίας ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες τους Βολιώτες και γενικότερα τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές, ωστόσο η αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχών βροχών και της άπνοιας που επικρατεί, έχει ανεβάσει στα ύψη την αερορύπανση. Βέβαια, συμμετοχή σε αυτό έχει και η αυξημένη χρήση θερμαστρών ξύλου, καθώς φέτος όλοι κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο, αλλά και στο φυσικό αέριο και καίνε κατά κόρον ξύλα.

Τα επίπεδα αέριας ρύπανσης ήταν την Παρασκευή, το Σάββατο και χθες αυξημένα και πάνω από τις επιτρεπτές τιμές μεγάλα διαστήματα της ημέρας και της νύχτας, σύμφωνα με το σταθμό μέτρησης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αυξημένα ήταν τα επίπεδα υγρασίας βάσει του δείκτη Thom.

Οι Βολιώτες ζουν κυριολεκτικά σε έναν κλοιό αιωρούμενων σωματιδίων και υψηλής υγρασίας το τελευταίο τριήμερο. Αν και οι θερμοκρασίες που σημειώνονται στην πόλη του Βόλου, δεν έπεσαν κάτω από τους 12-13 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχών βροχών και την καύση ξύλου από χιλιάδες τζάκια και θερμάστρες, προκαλούν αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Χθες τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν το όριο επικινδυνότητας μεγάλα χρονικά διαστήματα, κυρίως κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, οπότε και καίνε τα τζάκια και οι θερμάστρες. Στο σταθμό μέτρησης Παπαστράτου χθες στις 2.15 τα ξημερώματα η μέγιστη τιμή καταγράφηκε στα 326 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το Σάββατο στις 9.35 το πρωί ήταν 972 μικρογραμμάρια στον ίδιο σταθμό. Στο σταθμό του πεδίου του Άρεως χθες στις 2 τα ξημερώματα η μέγιστη τιμή καταγράφηκε στα 107 μικρογραμμάρια, ενώ στον ίδιο σταθμό μέτρησης το Σάββατο στις 8.50 το πρωί ήταν 242 μικρογραμμάρια μέγιστη τιμή ημέρας. Τέλος στο σταθμό μέτρησης Φυτόκου χθες η μέγιστη τιμή ήταν 265 μικρογραμμάρια στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ το Σάββατο στον ίδιο σταθμό η μέγιστη τιμή ήταν 213 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στις 8 π.μ.

Σημειώνεται ότι το όριο επιφυλακής είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα μικροσωματίδια, γνωστά και ως ΡΜ 10, έχουν μελετηθεί ευρύτατα και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν στον άνθρωπο και τα ζώα άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και πρόωρο θάνατο. Τα μεγαλύτερα σωματίδια γενικά φιλτράρονται στη μύτη και το λάρυγγα και δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά σωματίδια μικρότερα από περίπου 10 μικρόμετρα, που αναφέρονται ως PM 10, μπορούν να εγκατασταθούν στους βρόγχους και τους πνεύμονες και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Βροχές όλη την εβδομάδα και στο βάθος χειμώνας

Η σχετική βελτίωση του καιρού χθες, είναι πρόσκαιρη, αφού ένα νέο χαμηλό από σήμερα θα μας επηρεάσει και πάλι από τα δυτικά, προκαλώντας αξιόλογες βροχές στη Μαγνησία. Να σημειωθεί ότι και πάλι η βόρεια και κυρίως η βορειοανατολική Ελλάδα, δεν φαίνεται να επηρεάζονται ούτε από τη νέα ατμοσφαιρική διαταραχή.

Σήμερα, βροχές θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση τα ανατολικά τμήματα της βορείου χώρας και ενδεχομένως και στα νοτιότερα του Αιγαίου. Στο Ιόνιο τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι εντονότερα και να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Πάντως η θερμοκρασία στη Μαγνησία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση και οι μέγιστες τιμές να μην ξεπερνούν τους 12-13 βαθμούς Κελσίου.

Η νέα κακοκαιρία οφείλεται στο πέρασμα προς την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ενός ακόμη αβαθούς χαμηλού βαρομετρικού, η ταχύτητα κίνησης του οποίου φαίνεται να είναι κάπως γρηγορότερη σε σχέση με ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Ωστόσο, είχε αναφερθεί πως ο βροχερός καιρός ίσως να διατηρηθεί έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, τουλάχιστον όσον αφορά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τόσο του Αιγαίου όσο και του Ιονίου, τάση που φαίνεται να επικρατεί, με τη διεύθυνση των ανέμων να παλινδρομεί μεταξύ ανατολικού-βορειοανατολικού ρεύματος και ανατολικού-νοτιοανατολικού.

Όσον αφορά στο Σαββατοκύριακο 24-25/11 υπάρχουν διάφορα σενάρια ως προς την εξέλιξη του καιρού με τα δύο κυρίαρχα, να είναι είτε σχετικά ήπιες οι καιρικές συνθήκες στη περιοχή μας (όχι όμως απόλυτη καλοκαιρία), είτε κύμα βροχών από τα δυτικά. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για το πρώτο σενάριο εξέλιξης.

Σταδιακά πάντως, από τη Δευτέρα 26/11, θα υπάρξει αλλαγή του μοτίβου της κυκλοφορίας και της διάταξης των συστημάτων στην Ευρώπη και το βόρειο Ατλαντικό. Φαίνεται πως κερδίζουν σημαντικό έδαφος οι πιθανότητες για ανάπτυξη αντικυκλώνα εμποδισμού, κάπου στο βόρειο ή βορειοανατολικό Ατλαντικό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια η θέση του. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό θα προκαλέσει ψυχρή κατάβαση μέσα στην Ευρώπη, με έξοδο των ψυχρών αερίων μαζών στη Μεσόγειο. Οι περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αυτό, είναι στα κεντρικότερα και δυτικότερα της Μεσογείου, όπου με επίκεντρο την περιοχή της Ιταλίας, υπάρχουν πιθανότητες να δημιουργηθεί μια βαθιά ατμοσφαιρική ύφεση. Εάν κινηθεί ανατολικά, τότε αρκετές βροχές θα έχουμε και στη χώρα μας. Αυτό το διαφορετικό μοτίβο στην κίνηση των συστημάτων, θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τις αρχές Δεκεμβρίου και υπάρχει περίπτωση να δούμε αρκετά χειμωνιάτικο καιρό και στη χώρα μας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το